Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića

Krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog dela

  • 0
Palata pravde, Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo Foto: Marko Jovanović

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je 16. septembra podneo ovom tužilaštvu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja protiv majora policije Policijske uprave Stari Grad Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije Dejana Bojovića.

Krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, niti ma kog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Naime, podnosilac je u krivičnoj prijavi tvrdio da je Ranisavljević doneo nezakonito i neustavno rešenje 13. septembra, kada je rešavajući po prijavi za održavanje skupa i šetnje 17. septembra, organizatora skupa Gorana Miletića, direktora organizacije Civil Rights Defenders, odlučio da se “ne dozvoljavaju prijavljene šetnje”.

Za Bojovića je tvrdio da je doneo nezakonito i neustavno rešenje 14. septembra, odlučujući po žalbi na prvostepeno rešenje sa namerom da gradjanima koji planiraju da se okupe povredi pravo na slobodu kretanja i slobodu okupljanja zajemčene članom 54 Ustava Srbije. Nakon razmatranja krivične prijave i priloga, Više javno tužilatvo u Beogradu je donelo gore pomenutu odluku, pošto je utvrdilo da prijavljeni nisu prekoračili svoja ovlašćenja, jer su preduzimali radnje za koje su ovlašćeni, kao i da su odluke doneli u skladu sa zakonskom procedurom i u propisanim rokovima.

U donetim rešenjima, prijavljeni su naveli razloge za svoje odluke i obrazložili ih, a ta objašnjanja su jasna i na zakonu zasnovana. Takođe je nesumnjivo da prijavljeni nisu postupali u nameri da donošenjem takvih odluka ostvare sopstveni interes ili interes trećeg lica ili na štetu nekog lica, već su svoja ovlašćenja koristili radi ciljeva službe, a radi obezbedjenja jednake zaštite i bezbednosti svih gradjana i imovine na teritoriji na kojoj je najavljeno okupljanje.

BONUS VIDEO:

Video: Snimak juriša huligana na policajce: Nalet grupe uspešno odbijen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA