Opljačkana kuća povratnika u Osojanu na KiM: Ilija bio na pregledu kod lekara, po povratku zatekao premetačinu

Slučaj je prijavljen nadležnim organima

  • 0
Obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića iz Osojana Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na Kosovu u mestu Osojane obijena je i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. Tošić je, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Opljačkanog Tošića je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Istok, Kosta Belošević koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

Obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića iz Osojana Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za KiM, prenosi RTS.

U saopštenju se navodi da je najveće povratničko selo na KiM - Osojane često na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije.

Kancelarija za KiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika.

- Zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama - navodi se u saopštenju.

Slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Kancelarija za KiM zahteva da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA