≫ 

Belivukov saradnik govorio o 7 ubistava i mašini za meso u kući u Ritopeku: Marko se na kraju rugao žrtvama

Na prvom ročištu, koje je održano u ponedeljak, pročitane su obe optužnice, optuženi su se izjasnili o krivici, a Veljko Belivuk izneo je odbranu

  • 12

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u 9.30 sati  u Specijalnom sudu.

Za danas je bilo planirano nastavljanje obraćanja optuženih sudu, koje je otvoreno za javnost.

Ustanička ulica bila je pod blokadom, a sud su obezbeđivali pripadnici Žandarmerije.

Nakon izlaganja optuženog Andrića sudija je prekinula suđenje i nastavak zakazala za sutra.

13:10 - Marko Andrić izneo odbranu

- Došao sam da se ponosno i časno odbranim od protivustavnih i protivpravnih podmetačina. Da se sumnjičim za svašta saznao sam iz medija gde su moji razgovori koje sam vodio u mestu stanovanja sečeni montirani i puštani u medije kao dokaz protiv mene. Ustav nam garantuje privatnost u mestu stanovanja. Nemam ša da krijem, sam zahtevam da budem poligrafski testiram. Apsurdno, tragično i komično, čovek koji nije kriv sam zahtiva poligraf, a baš ta mantra se vrtela na televiiji tih dana - rekao je.

Kako je dodao, da mu je na poligrafu postavljeno samo jedno pitanje, on danas ne bi bio pred sudom i dodao da se nad njim povela hajka i da mu je prekršena pretpostavka nevinosti.

- Svi ovde prisutni svedočimo da je protivustavno audio i vizuelno praćenje u mestu stanovanja. Od vas će zavisiti moja dalja odbrana. Ako prihvatite jedan ovakav protivustavni rad, ja ću morati da razmislim šta ćemo dalje da radimo. Mogu samo da se povučem, zavučem. Daću vam ja sto dokaza koji me oslobađuju optužbi. Ovom prilikom bih zamolio sud ako se odlučite, a nadam se da naćete, da prihvatite ovakav protivustavni rad, molim vas da mi omogućite boravak u pritvorskoj jedinici u Specijalnom sudu. Bez ikakvih problema bio sam ovde u samici, kasnije su me prebacili u Centralni zatvor. Želim da boravim u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda da mogu detaljno da preslušavam sve te snimke i d spremam odbranu, ali da mi ne ukinete pravo na kvalitetnu ishranu i trening - dodao je.

Sudu se požalio i da mnogobrojnih prijatelja, za koje je u pola noći bio tu, više nema.

- Moja verenica za koju sam vam tada rekao, više ne važi. Samo je prestala da mi dolazi u posetu, bez reči. Otac mi je u teškom stanju, a niko od mojih prijatelja se ne usuđuje da pomogne da ne bi bili umešani i postali deo ove farse - dodao je on.

13:05 - Optuženi Lakićević odgovara na pitanja

Tokom postavljanja pitanja Lakićeviću, za reč se javio Marko Miljković.

- Da li ste bili prisutni kada Zdravko daje novac tim ljudima? Da li biste mogli da prepoznate čoveka kom je dao novac u restoranu? Koliko mu je novca dao i da li je to njegov novac? - pitao je Miljković, a Lakićević je odgovorio da se ne seća lica čoveka, da je Zdravko doneo novac u džepu, ali da ne može da tvrdi da je to njegov novac.

12:40 - Ovo je odbrana Nemanje Lakićevića

Okrivljeni Nemanja Lakićević istakao je da ostaje pri odbrani i da će je izneti ako želi.

- Vidim da me niste pustili na slobodu, pa smatram da niste razumeli moju odbranu. Nisam uradio ništa od onoga što mi se stavlja na teret i nisam ubio svog najboljeg druga Zdravka. Imam menjačnicu, nemam veze sa navijačima Partizana, nikada nisam bio na stadionu Partizana. Ne znam zašto sam ovde, nikada nisam video Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Nisam mogao da postanem deo grupe za koju ne znam da postoji. Samo sam Budimira znao kao Zdravkovog kuma - rekao je Lakićević.

Lakićević je rekao da je Zdravko njegov drug 20 godina i da ga je kao čoveka povredilo što se Zdravkova supruga priključila njegovom krivičnom gonjenju.

- Zdravko mi je rekao da se duže vreme kocka s nekim Crnogorcima, rekao je da su ozbiljni momci. Nije mi rekao njihova imena, niti mi je interesovalo. Sledeći put je rekao da mu duguju mogo para na kocki i da će da im otkine glavu ako ne vrate pare. Posle par dana poslao mi je fotografiju išaranog murala njegovog brata. Nije bio prvi put da šaraju mural i da prepravlja. Ali svi problemi sa kockom, muralom, navijačima Partizana doveli su do toga da nije bio sav svoj. Pozvao je mene i Gorana Ostojića i rekao da ima ozbiljan problem, da ne želi da nas meša i da će mu pomoći Crnogorci. Zamolio me je samo da mu da svoj auto. Pre toga sam ga vozio godinu dana i devet meseci. Rekao je da će da pobegne za Crnu Goru i da budem tu za Marijanu i njegovog sina iz prvog braka. Dao mi je telefon preko kog je trebalo da budemo u kontaktu - objasnio je.

Zdravko ga je, kako kaže, zamolio da sakriju njegov automobil, koji su odvezli u Smederevo. Oko 10 dana kasnije otišao je, kako kaže, i uzeo svoj "BMW".

- Par dana pre Zdravkovog nestanka sedeli smo u restoranu Durmitor. Neki čovek mu je doneo pare i izašli su napolje. Došao je posle pet minuta i dao ključeve od "škode" da imam da vozim dok ne sredim gumu. Kritičnog dana sam išao po hranu i ugledao svoj "pasat". Pozvao sam Zdravka, ali zeleno se upalilo i on je krenuo. Oberučke sam mahao i video sam da me nije video. Zvao sam ga, Marijana mi se javila i rekla je da je zaboravio telefon. Seo sam u automobil i stigao sam Zdravka. Otvorio je suvozačev prozor, pitao sam gde će tako rano, rekao je da će da me zove kasnije. Prestigao sam ga, napravio polukružno pre Plavog mosta i krenuo nazad. Ni jednom rečju mi nije rekao gde ide i s kim se nalazi, niti sam mu ja rekao gde da ide i skim da se nađe. Tvrdnja da sam mu rekao da dođe negde bez mobilnog je apsurdna. Ne bih bio toliko glup da ga zovem na mobilni, a da sam mu rekao da ga ne ponese. To je bio poslednji put da sam ga video - dodao je Lakićević.

Posle nekoliko puta mu je, kako je rekao, stigla poruka da sa Ostojićem pokupi automobil u Smederevu i da auto ozvezu kod Pileta.

- Kada mi je sestra došla u pet sati da čuva decu otišli smo po auto. Odvezli smo se na Zrenjaninski put na pumpu. Pile nam je rekao da ga pratimo. Parkirali smo u dvorištu neke kuće. Preneo sam šta je rekao Zdravko. Zdravku smo javili da smo ostavili kola. U sredu oko 12 sati odlazim da sredm gumu, zovem Pileta, ali kaže da nije tu i da ostavim auto prekoputa njegovog placa. Dogovorio sam se da se nađem sa Marijanom, ali Zdravko nam nije odgovarao. Posle pola sata mi je rekao da zove za sat, rekao sam da žena hoće da se čuje sa njim - rekao je.

Kako kaže, sumnjao je da se ne dopisuje sa Zdravkom jer mu je bilo sumnjivo da je dao sve automobile.

- Pošto je Marijana pitala kako su se međusobno zvali, napisao je "Maki, u problemu sam, daj sva kola". Nikada je nije zvao Maki, zvao ju je Ljubice. Zabrinuli smo se za njega i zato smo odvezli automobil i ostavili, a telefon slomili i bacili - dodao je Lakićević.

12:30 - Optuženi se obraćaju sudu

Vlade Draganić rekao je da će odbranu da iznese u toku postupka, a da na pitanja neće da odgovara.

Optuženi Dejan Tešić rekao je da nije kriv ni po jednoj tački i dodao da će takođe odbranu da iznese u toku postupka i da neće da odgovara na pitanja.

Isto je uradio i optuženi Nemanja Đurić.

Nebojša Janković rekao je da nije ni u kakvoj vezi sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret, a da će odbranu da iznese tokom postupka. Dodao je da će na pitanja advokata da odgovara nakon iskaza okrivljenog svedoka.

12.05 -  Marko Budimir o optužnici 

Optuženi Marko Budimir, rođeni brat Miloša Budimira, samo je kratko izjavio da nema nikakve veze sa krivičnim delima i vratio se na optuženičku klupu.

12.00 - Miloš Budimir iznosi odbranu

Miloš Budimir do sada nije iznosio odbranu, već je samo kratko izjavio da "nije kriv".

- Prvo bih hteo da razjasnim da nisam član kriminalne grupe, već navijač Partizana, grupe "Iz principa". Prilikom povratka Marka i Belivuka iz Crne Gore, ja, moj brat Marko, i Grek smo uhapšeni. Tokom ispitivanja ja sam rekao da sam njihov drug i prijatelj, rekli su mi "lažeš, ti si obezbeđenje". Da se ne bih raspravljao, rekao sam "važi, jesam". Iz razgovora sam shvatio da ne znaju uopšte ko sam ja, moje ime i prezime. Uzeli su nam DNK, opet sam išao linijom manjeg otpora. Uzeli su mi DNK, a onda su me izbacili kao kera na ulicu, bez automobila i stvari koje su mi oduzeli. Onda smo, u onoj, kako kažu, spektakularnoj akciji uhapšeni. Bili su neprijatni, vređali me, govorili da ću ići na doživotnu robiju. Šta se to promenilo za četiri ili pet dana? - rekao je prvi put iznoseći odbranu Miloš Budimir.

On je tvrdio i da su ga policajci terali da potpiše pripremljenu izjavu, da je policija vršila pritisak, ali da je odbio sve, tvrdeći da su se njihove pretnje potom obistinile i da je kada mu je stilga optužnica video da je "optužen za sve i svašta".

- To je to od mene za sada - rekao je Miloš Budimir, koji je kao i Belivuk i Miljković odbio da odgovara na pitanja.

11.20 - Pauza

Posle završetka iznošenja odbrane Marka Miljkovića, sudija je odredila pauzu u trajanju od 40 minuta. Posle pauze, odbranu bi trebalo da iznosi Miloš Budimir, a potom njegov brat Marko.

11.10 - Priča o ubistvu Mihajlovića

Kako je rekao Miljković, Goran Mihajlović je odjednom bio vezan u kući u Ritopeku, a "niko ne zna odakle on tamo, te će pretpostaviti da je dovezen nekim autom".

- Goran Nužnić je sam rekao da zna gde je bio Goran Mihajlović i čime se bavio. Tražimo da nam Crna Gora dostavi da li se Goran Mihajlović potražuje za neka krivična dela tamo. Pitali su kako su ga ubili, a Spasojević je rekao "E, da, to sam zaboravio, Velja ga je otrovao". Tužilaštvo kaže nepoznatom supstancom. Treba da se proveri da li je Goran Mihajlović otrovan i kojom supstancom - dodao je.

Miljković se pozvao na zapisnik sa ispitivanja Bojana Hrvatina u vezi sa Veličkovićem i rekao da Hrvatin nije mogao da se seti prezimena Gorana Veličkovića iako su svi brujali o njemu.

- Ja sam navodno Mitiću uzeo telefon i video da postoji Skaj grupa. Hrvatin je posle toga rekao da je na telefonu postojao samo Lazar Vukićević, a ne grupa Stadion, kao što je prethodno rekao. Nakon toga je rekao za istu situciju da je ostao kod kuće i da mu je u automobilu rečeno da prati put - rekao je Miljković ističući da je Hrvatin u jednom navratu rekao "oteli smo ga", a kasnije opisivao otmicu rečima "kako sa čuo tako se desilo".

11.01 - Izlaganje o drugoj optužnici

Marko Miljković, posle duže od sat vremena izlaganja, nakon iznošenja odbrane na prvu optužnicu, prešao je na izglanje o drugoj optužnici, kojom su kriminalnoj grupi na teret stavljena ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Na početku je naveo da je neverovatno da su Senad Rešović i Vladimir Grek, koji su bili njegovo obezbeđenje uhapšeni naknadno.

- Imam pravo na obezbeđenje, ako se osećam ugroženo - rekao je on.

Mitić je, podsetimo, prema optužnici, otet kod Ambasade SAD.

- Svi znamo gde je američka ambasada, kako to da nema snimka sa kamera, da vidimo gde smo ga oteli, kako smo ga oteli, ko je preterao taj njegov auto, "hondu" - rekao je Miljković i ponovo se pozvao na članove zakona, tvrdeći da Mitić nije mrtav.

- Ja nikome ne verujem na reč da je neko mrtav - dodao je.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Mihajlovića, naveo je da ne piše kako je na prevaru otet i dodao da on veruje da je "teleport".

Foto: Goran Mihajlović, Privatna arhiva Foto: Goran Mihajlović, Privatna arhiva

10.50 - Ubistvo Ljepoja

Miljković je prešao na izlaganje o ubistvu Milana Ljepoje, kog su navodno likvidirali jer je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini.

Inače, i Miljković je ranije u izlaganju potvrdio da su pred hapšenje boravili u gostima kod Zvicera u Crnoj Gori.

- Čitao sam optužnicu za pokušaj ubistva Zvicera, Ljepoje tu nema, ne znam odakle to tužilaštvu. Vratiću se na snimak iz Ritopeka, na kom se vidi da kao Ljepoja ulazi u kuću, zašto nisu upali? To se nije desilo - rekao je najbliži saradnik Veljka Belivuka, koji je za razliku od njega, odlučio da govori o svim zločinima koji im se optužnicom stavljaju na teret.

Miljković je danas progovorio i o silovanju I.S. na stadionu Partizana. Naveo je na početku izlaganja da je on čovek koji je "zadovoljavao kamiondžije za 1.000 dinara", i da je manipulativan.

- Videćete kako konfuzno priča, ne zna ni ko ga je silovao, ni kada se to desilo. Ja verujem da bi se svako sećao mučenja koje je trajalo tri dana, a on se ne seća. Sramotno je da se izjašnjavam na to da je nas 14 tuklo i silovalo - izjavio je Miljković.

Kada je u pitanju deo optužnice koji se odnosi na prodaju droge na stadionu, Miljković je rekao da je nemoguće da su oni, kao tako organizovana kriminalna grupa, a da se oni bave sa 100 grama trave.

10.40 - O svedocima saradnicima

- Taj Ritopek je tu u okolini Beograda, nije moguće da se kuća snima, da se vidi da Milan Ljepoja ulazi, evo ja ne mogu da shvatim to i dan danas zašto puštaju da navodno ubijemo Ljepoju. Nama on nije smetao. Valjda je logično da tužilac kaže "upadajte, hapsite ih", zašto nisu reagovali i kada je prijavljen nestanak Ljepoje - izjavio je optuženi, pokušavajući da ospori izjave svedoka saradnika koji su do detalja priznali da je najmanje sedam osoba ubijeno u kući strave u Ritopeku, među kojima su i oni za koje je Miljković danas izjavio da su verovatno pobegli i sklonili se negde.

Potom je nastavio o Spasojeviću.

- Nikola Spasojević mislim nije ni svestan šta je potpisao. Pozvaću se na član 321, da vidimo da li je on svestan šta je izjavio, šta je potpisao. Za Nikolu Mitića piše da je samo nešto krečio, pominje neku fontanu. Nema svest koje su posledice onoga što je potpisao. Lalić vam je sedam puta rekao da nije kriv, a onda je kada je ušao ovde klimnuo tužiocu, vidi se to na snimku. Baš me zanima da li bi Lalić, da nije izašao iz pritvora, danas ovde rekao da je kriv ili da nije kriv - pokušao je da ospori i iskaze trojice svedoka saradnika.

Potom je prešao na ubistvo Radojević Zdravka, za kog se navodi da su ga na prevaru namamili.

10.40 - Miljković o ubistvu Radojevića 

- Hrvatin je rekao da ne zna kako sam ja namamio Željka Radojevića. Zašto bih ja namamio Željka Radojevića, mi smo imali više nego korektan odnos. Da sam hteo da ga namamim samo bih ga pozvao, nije bilo potrebe da ga otmem. Rekli su da smo podmetali otiske prstiju da bismo tim pištoljem pucali u garažu Marka Budimira. Pozivaju se na fotošopirane slike da smo mi Radojeviću davali da stavlja metke u cev kako bi ostali njegovi otisci na pištolju. Marko Budimir će da kaže da li su pucali u garažu ili u njega. Ako njegova supruga nije znala da on priprema to za šta je čula da se desilo, zašto je posle toga bacila njegov telefon u reku? Ako sam ja to sve uspeo da organizujem, ja sam jači od Dejvida Koperfilda - dodao je.

10.30 - Miljković o mašini za mlevenje mesa

Miljković se osvrnuo na mašinu za mlevenje mesa koja je poronađena u skrivenoj sobi kuće u Ritopeku. Miljković je naveo da oružje u kući u Ritopeku nije njihovo, tvrdeći da im je industrijsku mašinu za mlevenje mesa podmetnula policija, koja je posle hapšenja kriminalne grupe čuvala kuću strave.

- Kako i u vezi sa tim da verujemo samo Bojanu Hrvatinu, koji je rekao da je mašina radila. Ja njemu ne mogu da verujem ništa, a kasnije ćete da vidite zašto ni vi ne možete da mu verujete. Kada budemo videli ko je doneo mašinu, da li je radila, kada, ko ju je pustio da radi, onda ćemo moći da verujemo. Nije to mašina koju ćete da prenesete autom - istakao je.

10.25 - Miljković o ubistvu Gligorijevića

- Krenuću sada sa ubistvima, Aleksandar Gligorijević, za njega se ja ne teretim, ali sam tražio da me optuže i za to, za sve za šta su dali novinarima. Jedva sam se izborio sudija da me optuže za ovih šest ubistava. Ja ne kažem da sam krv, želim da dokažem da sam nevin. Piše u optužnici da je hteo da se sveti nekim snajperom, i da smo ga ubili. Kako je došlo do ubistva, ako je došlo. Treba da imamo dokaz, obdukcioni zapisnik, kako da znamo da je mrtav. Ima kao neki DNK trag, evo pitam vas, da li DNK može da dokaže kako je došlo do smrti - rekao je Miljković.

10.21 - Miljković o suprugama 

- Naše supruge su sa pranjem para mogle da imaju veze samo ako su nam oprale neke farmerke u kojima je bilo novca - dodao je.

09.58 - Sud odbio predlog branioca

- On jeste svedok, ali je i okrivljeni. Okrivljeni saradnik se udaljava samo kada iznese svoju odbranu - rekla je sudija.

Miljković se obratio svojim braniocima i rekao da ga niko ne prekida.

- Nismo se udružili da radimo stvari koje su prezentovali. Vidim da papir trpi sve, ne mogu da se izjašnjavam na nešto što ne postoji. Kada smo bili na slobodi, kada su počela medijska pitanja o nekim sečenim glavama, mi se tu nismo pronašli. Po mom mišljenju se to nije odnosilo na nas. Mi nismo nigde bežali niti se skrivali, bili smo dostupni organism gonjenja - dodao je.

9.49 - Optuženi Marko Miljković iznosi odbranu

- Moram da pročitam delove zapisnika o ispitivanju okrivljenih. Tužilaštvo tvrdi da smo se Veljko i ja druižili i da smo oformili tu neku grupu. Nigde u optužnici nisam našao kako gde i kad se to desilo - rekao je Miljković.

Potom se javio Miljkovićev branilac koji je predložio da se okrivljeni svedoci udalje iz sudnice.

- Lica koja svedoče ne mogu da prisustvuju iznošenju odbrane okrivljenih, pa molim da veće o tome odluči - rekao je branilac.

09.42 - Sudija proziva optužene 

Počelo suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka Sudija proziva optužene, optužene saradnike, branioce i punomoćnike oštećenih.

9.10 - Dolaze i drugi optuženi

U sud je stigao optuženi koji se brani sa slobode, bivši rukometaš Vojislav Đorđević.

Nekoliko minuta nakon njega, sa fasciklom u ruci, stigla i jedina žena koja je na optužnici protiv kriminalnog klana, Slađana Sekulić.

08.40- Dolazak u Specijalni sud

U policijskim maricama upravo se dovoze članovi kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Belivuk izneo odbranu na prvom ročištu

Podsećamo, na prvom ročištu, koje je održano u ponedeljak, pročitane su obe optužnice, optuženi su se izjasnili o krivici, a Veljko Belivuk izneo je odbranu.

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Srđan Lalić Printskrin: TV Pink

On je rekao da nije počinio nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret, da će da se izjasni, ali da ne želi da odgovara na pitanje.

Govoreći o ubistvima, naveo je da sudski postupak vođen protiv njega i Marka Miljkovića zbog ubistva Vlastimira Miloševića na šinama, "dokaz" da DNK može da se podmetne, jer je on iako se na početku navodilo da je njegov DNK pronađen na vratima zgrade u kojoj je živeo pokojni, na kraju oslobođen. Tako je, kako se pred sudom branio Belivuk, nejasno ako su brisali tragove iz Ritopeka, ostao DNK žrtava koji je policija pronašla u kući strave u Ritopeku.

- DNK se navodi kao dokaz da je izvršeno ubistvo. Ako smo ubili, Mihajlovića, pa Gligorijevića, pa tek onda Veličkovića, ako smo svaki put nakon ubistva sve oribali da uklonimo tragove, kako ostade Veličković? U kući imamo 12 ili 14 DNK tragova. Kako je Marko Miljković rekao, to mogu da budu mrtvi ljudi, a možda i neki počinioci - rekao je Belivuk.

Sudija ga je na početku upozorila da ne može da čita odbranu, pošto je poneo papire sa sobom, ali je on naveo da su mu to samo beleške, zapisnici sa saslušanja svedoka saradnika.

- Ne slažem se da je sada suđenje otvoreno za javnost. Javnost je i do sada bila prisutna, baš dok sam stajao za ovom govornicom, izašle su naše slike u medijima. U proteklih par dana objavljivani su transkripti sa ovih suđenja, koja su bila zatvorena za javnost. Govorili smo da nam se krše prava, neću da se žalim, nisam Kalimero, ali sve od A do Š je izašlo u javnosti - naveo je Belivuk na početku izlaganja.

On je rekao i da smatra da je ovo početak istrage, a ne suđenja, nazivajući presedanom to što je optužnica protiv njih uopšte podignuta.

Belivuk je u sudnici naveo i da smatra da je cela optužnica izmišljotina i da ne stoji da su se on i ostali branili ćutanjem, jer su izjavili da nisu krivi. Naveo je da su im "nakačena" silna ubistva, tvrdeći da su Skaj dokazi montirani. O konkretnim krivičnim delima i brutalnim ubistvima u kući strave u Ritopeku do sada nije rekao ni reč osim da nisu krivi.

Belivuk se tokom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom dotakao sve trojice optuženih koji su sklopili sporazum sa tužilaštvom.

- Danas neću da se izjašnjavam o Srđanu Laliću jer nisam video o čemu se radi. Nisam video taj "ključni dokaz", kako ga svi nazivaju. Lalić je do prejkuče bio monstrum, koljač koji je ljude pekao peglom, sekao ih, gurao im stvari u anus, davio ih. A sada je dobio 18 godina - rekao je Belivuk.

On je dodao da je "Hrvatin produkt nezakonite, protivpravne, fotošopirane, Skaj aplikacije", a da je Spasojević "unapređena verzija hrvatina".

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković Printskrin: TV Pink

Klanu se na teret stavlja više krivičnih dela

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta. Prvi put je odloženo zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih, jer je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i od tada je u pritvoru.

Treće pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Na samom početku ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa Belivukovim predmetom, a koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Tada je pročitana optužnica na više stotina strana, a sledeće ročište je potom održano 15. juna, kada je sud potvrdio drugu optužnicu.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica optuženih sklopili sporazum

Inače, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

Spasojević je po sporazumu dobio 13 godina i inače je kum Marka Miljkovića. Belivuk je tada za njega navodno izjavio:

- Što se tiče Nikole Spasojevića, na Spasojevića je vršen pritisak, Spasojević je tri puta u Centralnom zatvoru pokušao suicid, znači ne jednom, ne dvaput, već triput. U normalnoj zemlji, kada neko pokuša suicid, skoči s Pančevačkog mosta, pa ga onaj Renato Grbić uvati čamcem, preda u bolnicu, bolnica u u ludnicu i tamo ostane na posmatranju. Spasojević niti je otišao u bolnicu, niti u ludnicu. Na Spasojevića je samo nastavio da se vrši jači pritisak.

Sledeći koji je sklopio sporazum je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina, a potom i Srđan Lalić koji će "robijati" 18 godina u zamenu za informacije.

Na ročištima, Belivuk, Miljković i ostali navodno su slali poljupce okrivljenim svedocima, poručuju im da su ih izdali i smeju im se u facu, obzirom da u sudnici sede jedni preko puta drugih.

Tvrde da su dokazi podmetnuti

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da "ubijeni nisu bili studenti teologije", navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

- Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti - rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

- Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane - rekao je on i dodao da osporava da je nije vlasnik mašine za melevenja mesa.

U poslednjim izlaganjima Miljković je takođe naveo da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav", a potom je spomenuo i slučaj nestalog dečaka iz Požarevca Đorđa Andrejića. Citirao je presudu na osnovu koje je njegova majka Marina oslobođena odgovornosti za sinovljevo ubistvo.

Telo dečaka nikada nije pronađeno.

Potom, kada je iz druge optužnice pročitano da je supruga Radoja Živkovića, koji se tereti za ubistvo Jovana Vukotića u Istanbulu, vlasnica kuće u Surduku u kojem je ovaj klan navodno palio telo Gorana Mihajlovića, Miljković je izjavio:

- Poznajemo Živkovića ga, družili smo se, uhapšen je u Istanbulu i njen je muž, ali to ne dokazuje da smo mi počinili zločin za koji se teretimo – rekao je navodno Miljković u sudnici.

Belivuk je, nakon što je osporio sve dokaze rečenicom: "Kako, pobogu, da priznam", izjavio da mu nije žao što je ubijen Vukotić.

- Meni baš nije žao, platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića, trebalo je da budemo ubijeni na aerodromu u Tivtu pa nikom nije bilo žao mene - rekao je navodno Belivuk.

Odlagano suđenje u Crnoj Gori

U podgoričkom Višem sudu uspostavljena je početkom septembra veza putem video-linka sa beogradskim sudom povodom kontrole optužnice za ubistvo Mila Radulovića, zvanog Kapetan, navodnog člana "škaljarskog klana".

Tako su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković prisustvovali ovom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Nakon što je sudija beogradskog suda potvrdio identitet Belivuka, Miljkovića i Jankovića pred crnogorskim pravosudnim organima oglasio se i optuženi Belivuk: "Ja sam ovaj tren saznao da nemam advokata. Molim da se ovo odloži".

Sudija Boris Savić je ukazao Belivuku na to da su prethodno tri advokata odbila da ga zastupaju, a zatim i advokatica koju mu je sud odredio po službenoj dužnosti. To je sudija naveo kao razlog odlaganja uz pitanje da li je Belivuk sebi obezbedio advokata. Predsednik Višeg suda je ukazao da, ako nema advokata, postupak mora da se odloži.

Sudija Savić je podsetio da je Belivuk dostavio dva puta obraćanje sudu da želi da prisustvuje u ovom postupku i naveo: "Poslali ste mi i pismo u kojem pišete o moru, mjesecu i ostalo".

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protiv Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    19. oktobar 2022 | 09:39

    Kolika medisjka paznja za obican sljam !

  • Nenad

    19. oktobar 2022 | 09:13

    Obezbeđuju ih kao da dolazi predsednik Amerike u posetu.

  • Nd

    19. oktobar 2022 | 10:06

    Čemu sudjenje kad slike sve govore. I taj Lalić bi trebalo min doživotnu u samici da služi pa da se još smeje ko na slici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA