Nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo Blaža Ðurovića na Dušanovcu

Ðurović je ubijen ispred kuće brata u Ulici vojvode Skopljanca, nakon što je dovezao njega i decu 10. marta 2018. godine

  • 0
Dušanovac, ubistvo, Blažo Đurović Foto: Mateja Beljan

Pred većem Višeg suda u Beogradu danas je na suđenju Darku Veskoviću i Nemanji Ivanovu, optuženima za ubistvo Blaža Ðurovića 10. marta 2018. godine na Dušanovcu, stručni savetnik odbrane predstavio svoj nalaz i mišljenje o DNK veštačenju sudskog veštaka.

Stručni savetnik Oliver Stojković mišljenje je dao na dopunu nalaza i mišljenja biološkog veštaka koji je upoređivao DNK uzorke uzete sa puške kojom je ubijen Ðurović, navodeći da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da taj uzorak pripada Veskoviću, prenosi Tanjug.

Kako je objasnio Stojković, jedan trag sa puške je kompleksan, odnosno sadrži biološki materijal tri osobe, zbog čega on smatra da se ne može sa sigurnošću reći da je tom uzorku doprineo optuženi Vesković.

Sa druge strane Stojković je za drugi trag sa puške koji se pripisuje Ivanovu, rekao da je veoma "očuvan i jak", što on smatra da je veoma čudno jer je puška bila u kolima koja su zapaljena, a puška je u potpunosti bila ugaravljena.

Stojković se osvrnuo i na druge dokaze iz automobila za koji se sumnja da je korišćen prilikom ubistva Ðurovića, a koji sadrže DNK optuženih, i rekao da se na elektroferogramima DNK uzoraka ne vidi termičko oštećenje , a moralo bi jer su kola gorela dva puta.

Sledeće suđenje 22. novembra

Mišljenje stručnog savetnika je da bi svi biološki tragovi iz automobila morali biti oštećeni i prilikom veštačenja pokazati termičko oštećenje, jer je požar u automobilu izbio dva puta.

Naime, odbrana optuženih smatra da je neophodno utvrditi kako su nastali biološki tragovi koji su pronađeni u automobilu, kao i da se ispita veštak za požare.

Na kraju suđenja advokati odbrane su zatražili ukidanje pritvora za optužene, što je sud nakon kraće pauze odbio i zakazao sledeće suđenje za 22. novembar. Obojica se nalaze u pritvoru četiri godine i negiraju ubistvo Ðurovića.

Vesković izručen iz Zagreba

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje nakon ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je par meseci kasnije izručen Beogradu.

Optuženi su da su iz automatske puške sa 29 projektila iz automobila ubili Ðurovića, a nakon toga zapalili njegov automobil. Na teret im se stavljaju krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu.

Ðurović je ubijen ispred kuće brata u Ulici vojvode Skopljanca, nakon što je dovezao njega i decu 10. marta 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA