≫ 

Majmun, mladunče lava, aligator i piton: Srbi u kućama drže zaštićene životinje, a evo ko ih razotkriva

Sve oduzete životinje predaju se Republičkoj veterinarskoj inspekciji

  • 3
Mladunče lava, piton, majmun, aligator životinje zaplena Foto: Wikimedia/H. Krisp, Pixabay

Ljubiša Vasić iz Smedereva zvani "prva frizura Srbije" i stari znalac tamošnje policije ponovo je postao predmet istrage.

Naime, policija je u četvrtak u njegovoj kući našla egzotične životinje, među kojima i majmuna.

Vasić je više puta privođen i zbog prostitucije, a poslednju put u aprilu mesecu.

Piton Foto: MUP

Sve životinje su oduzete i predate Republičkoj veterinarskoj inspekciji, a protiv osumnjičenog muškarca podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u redovnom postupku.

Pre samo mesec dana, policija u Beogradu i Subotici podnela je krivičnu prijavu i protiv dvojice muškaraca zbog trgovine, ubijanja i zlostavljanja zaštićenih životinja.

Policija je tada kod tridesetšestogodišnjeg muškarca u Lazarevcu, pronašli pitona (piton regius) koji je zakonom zaštićena vrsta.

Lavić Foto: MUP

Takođe, sumnja se da je on, u prethodnom periodu, posedovao i prodao mladunče afričkog lava četrdesetčetvorogodišnjaku, koje je policija istog dana pronašla u njegovom stanu u Subotici.

Ovakve i slične slučajeve otkriva Jednica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Šta je JSEK?

Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine (JSEK), bavi sprečavanjem i suzbijanjem krivičnih dela iz oblasti ekološkog kriminala koja se odnose na delikte protiv zaštićenih divljih vrsta, dobrobiti životinja, nezakonitog lova i ribolova, šuma, parkova i zaštićenih područja, delikata kojima se oštećuje, zagađuje ili imaju drugi štetan uticaj na zemlju, vodu i

vazduh, kao i protiv bezbednosti hrane.

Takođe, JSEK se bavi suzbijanjem krivičnih dela iz oblasti upravljanja opasnim otpadom, opasnim materijama i proizvodima, upravljanja neopasnim otpadom i nezakonitog prekograničnog kretanja otpada.

Najzastupljenija krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala koja su do sada otkrivena od strane JSEK u saradnji sa grupama za suzbijanje ekološkog kriminala u područnim policijskim upravama su šumska krađa i ubijanje i zlostavljanje životinja, a prekršaji iz oblasti ekologije su u nadležnosti

inspekcijskih organa.

Prilikom otkrivanja krivičnih dela iz delokruga rada JSEK, kao predmet izvršenja krivičnog dela pojavljuju se predmeti (drvo, otpad i dr.) i živa bića (uglavnom životinje).

Kada se kao predmet krivičnog dela pojavljuju životinje, u zavisnosti od njihove vrste, veličine i zdravstvenog stanja, vrši se njihovo zbrinjavanje u adekvatno opremljenim i sertifikovanim ustanovama.

Od početka 2022. godine, podneto je više od 450 krivičnih prijava iz oblasti ekološkog kriminala i zaštite životne sredine i u većini slučajeva su od izvršilaca, oduzeti predmeti izvršenja krivičnog dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Name

    29. oktobar 2022 | 19:31

    Kako neko u zemlji Srbiji kupi mladunce lava? Ja nisam mogao da narucim kutiju vitamina da ne prodje carinu, a neko kupi bebu lava i kao ok je, evo hranicu ga granulama za macke

  • @

    29. oktobar 2022 | 18:57

    Sta je tačno mislio sa lavom da radi kad poraste? Kako da ga hrani? Kako da ga spreči da riče? Kako da održava higijenu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA