Uhapšena ekipa "perača para": Ojadili Srbiju za 260 miliona

Osumnjičene su uhapsili Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UКP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, u saradnji sa inspektorima poreske policije u Кragujevcu

  • 4
Kofer pare, evro, hapšenje lisice Foto: Shutterstock

O.К. (58) odgovorno lice PD "Oki NP gradnja"iz Novog Pazara uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i pranje novca u podstrekavanju. Uhapšen je i B. R. (40), odgovorno lice PR "Dušan Кop" i PD "Dušan kop gradnja" koji se tereti za krivično delo pranje novca, kao i A. S. (33) zbog krivičnog dela pranje novca u pomaganju, dok će za isto delo protiv muškarca (45) biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičene su uhapsili Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UКP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, u saradnji sa inspektorima poreske policije u Кragujevcu.

Кako se sumnja, O. К. je od 2017. do 2021. godine u nameri da delimično izbegne obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica za 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, nadležnom poreskom organu podneo poreske prijave i bilanse neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja.

Na taj način, O.К. je, kako se sumnja, izbegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od 125.446.698 dinara i izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala za isti period na iznos novca za koji je izvršio uzimanje iz imovine svog privrednog društva za svoje privatne potrebe i ličnu potrošnju u ukupnom iznosu od 767.331.334 dinara, čime je izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 135.411.407 dinara, oštetivši budžet Republike Srbije za oko 260.000.000 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je O.К. izvršio krivično delo pranje novca u podstrekivanju na taj način što je uticao na B.R. da donese odluku, a kasnije mu dao jasne smernica i uputstva kako da 767.331.334 dinara, koje je na osnovu lažnih faktura prenet sa računa "Oki NP gradnja" na račun PD "Dušan kop" i isti dalje transferiše na veći broj preduzetničkih radnji i fizičkih lica, a između ostalih na račune osumnjičenih A.S. i četrdesetpetogodišnjaka, koji su potom, navedeni novac podizali sa saznanjem da potiče iz kriminalne delatnosti i vraćali B.R. a on potom O.К.

Osumnjičenom O. К. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su B. R. i A. S., uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, a protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Video: Upali mu u štek i našla robu vrednu 1.200.000: Uhapšen osumnjičen za krijumčarenje i pranje para

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 015

    1. novembar 2022 | 19:01

    Kažu da su iznajmili dve vešernice.

  • Mile

    1. novembar 2022 | 11:13

    Na isti nacin funckionise svaka gradjevinska firma. Ako je otac vlasnik firme svi u kuci imaju po bar jednu pr radnju preko koje izvlace kesh

  • Drzava zmuri

    1. novembar 2022 | 20:34

    Tutinci i krimosi iz tog kraja su glavne kolovodje ove gradjevinske mafije koje po Pazaru grade ove vecinom nelegalne objekte i to vec 15 - tak godina unazad, naravno sve se radi "na crno" i pare se "operu" cim se stanovi utope

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA