≫ 

Najveća diskusija struke o novim pravosudnim zakonima

Konferenciju će uvodnim obraćanjem otvoriti ministarka pravde Srbije Maja Popović i predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović

  • 0
Okrugli sto, Više javno tužilaštvo

Foto Ministarstvo pravde

Najveća diskusija struke o novim pravosudnim zakonima Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Udruženjem sudija prekršajnih sudova (USUDPREK) organizuje u utorak, 8. novembra konfereciju "Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana-izazovi i rešenja" koja će se održati u hotelu "Metropol Palace" sa početkom u 10.30 časova.

Očekuje se da ovo bude najveći skup struke, sa više od 200 učesnika u diskusiji, od kada su objavljeni prvi radni tekstovi novih pravosudnih zakona, u skladu sa ustavnim amandmanima, usvojenim u februaru ove godine.

Konferenciju će uvodnim obraćanjem otvoriti ministarka pravde Srbije Maja Popović i predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović. U uvodnom delu skupa uvodna izlaganja, pred radni deo konferencije, izložiće i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre, kao i sudija Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić iz Udruženja sudija prekršajnih sudova.

Moderator konferencije je direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić. U radnom delu ovog skupa pomoćnici ministra pravde i članovi radnih grupa za izradu nacrta pravosudnih zakona, koji se menjaju u skladu sa ustavnim amandmanima, predstaviće predloge ključnih novina, a učesnicima će se obratiti i zamenik člana Venecijanske komisije. Potom će uslediti obraćanje organizatora konferencije i diskusija učesnika, medju kojima će, pored sudija i tužilaca, biti i profesori pravnih fakulteta u Srbiji, advokatu i predstavnici drugih strukovnih udruženja.

Organizatori konferencije podsećaju na važnost izmena ovih zakona u skladu sa ustavnim amandmanima i evropskim standardima koji treba da stvore uslove za efikasnije i odgovornije pravosudje u Srbiji. Reč je o predlozima novih zakona - Zakon o sudijama, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o Visokom savetu tužilaca i Zakon o uredjenju sudova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA