≫ 

"Ljude smo davili i odsecali im glave, a delove tela bacali u reku": Jezivo kazivanje člana Belivukovog klana

Svako ubistvo bilo je svirepo, a tela su se uvek rešavali na isti način

  • 5
Sud suđenje kriminal klan Veljko Belivuk Lazar Vukićević Milan Ljepoja Nikola Mitić Zdravko Radojević Foto-montaža: Marko Jovanović, MUP Srbije

Pred Specijalnim sudom u Beogradu juče je održano šesto ročište u okviru suđenja kriminalnom klanu Veljka Belivuka. Okrivljeni svedok Srđan Lalić govorio je o još četiri ubistva koja se nalaze u optužnici.

On je prvo izneo saznanja o ubistvu Nikole Mitića 10. avgusta.

Kako je rekao, poslednji je stigao u kancelariju u sklopu bunkera koja je imala blindirana vrata, dva televizora i video nadzor, sto, komodu i garnituru. Video je lice na garnituri, koje je bilo vidno prebijeno. U pitanju je bio Mitić.

- Ispitivanje je poodmaklo, već im je dao Skaj. Rekli su da je priznao da je učestvovao u pratnji, da radi za Lazara Vukićevića. Po nalogu Veljka brišem snimke sa kamera iz prostorije i isključujem da ne snimaju dalje. Kasnije brišem i snimke sa kamera stadiona. Odredio je Miloša Budimira i mene da to lice odvedemo u Ritopek. Vezali smo ga lisicama. U Ritopeku nas dočekuje Draganić, a na stadionu uništavaju garnituru i uklanjaju tragove krvi - objasnio je Lalić.

Mitića su uveli u skriveni prostor, gde su nastavili da ga ispituju.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja Foto: Tužilaštvo za organizovani kriminal

- Pričao je nepovezano, lagao nas. Rekao je da radi za Vukićevića, da mu je on dao 500 evra za angažman, da mu je još u zatvoru kupio patike, da mu je iznajmio vozilo. Miloš Budimir i ja smo loše reagovali na to. Uzeo sam armiračka klešta i znječio sam mu mali prst na desnoj nozi, a Budimir ga je udario građevinskim čekićem u levo koleno i napravio otvorenu ranu. Nije ni jauknuo, pa smo mislili da je pod dejstvom nekih droga. U cilju ispitivanja smo ga tukli drvenom štafnom dužine oko metar - dodao je.

Kako je objasnio, Draganić je rekao da se sve privodi kraju, a Lalić i Budimir su mu obmotali strujni kabl dužine jedna i po metaroko vrata i vukli svako na svoju stranu.

- Kad je počeo da se otima, lice mu je pomodrilo. Uzeli smo kadu, stavili mu glavu iznad kade i Miloš Budimir mu je mesarskim nožem odsekao glavu. Prerezao je vrat s leve ka desnoj strani, poteklo je mnogo krvi. Ne znam kad je tačno nastupila smrt - rekao je Lalić.

Sutradan su uništili Mitićevo telo. Budimir je sačinio i neke fotografije, kao i dan ranije. Tela su se rešili na isti način na koji se to i pre i posle radilo. Spakovali su ostatke u džakove i izručili ih u reku.

Video: Rekonstrukcija ubistva četvrte žrtve klana Belivuk: Nikola Mitić

Vukićevića mučili duže od dva sata

Lalić je potom prešao na detalje likvidacije Lazara Vukićevića 14. oktobra. Kako je naveo, mesto za namamljivanje Vukićevića bio je isti parking u Radničkoj ulici na koji je namamljen i Kojić.

Lazar Vukićević Foto: MUP

- Nemanja Đurić ga je pokupio u 20.30 sati. Vlade Draganić je nas trojicu odvezao u kuću u Ritopeku da dočekamo ostale. Iz magacina je izvadio pištolj sa prigušivačem. Stavio je rukavice i njegova funkcija je bila da reaguje ako Lazar potegne oružje. Đurić je tražio Vukićevićev Skaj aparat i stavio ga u futrolu koja ometa domet, te na taj način nije mogao da bude registrovan na baznim stanicama niti da omogući pratnju - objasnio je.

Kako je rekao, stajao je sa desne strane u garaži i bio je prvi koji je trebalo da stupi u kontakt sa Vukićevićem i da ga otme, dok je jedan od braće Budimir bio tu da mu asistira.

- Vukićević je izašao iz vozila kod pozicije Miloša Budimira. Krenuo sam da prilazim, nisam video da Vukićević u desnoj ruci drži pištolj, prekriven rancem koji je bio u levoj ruci. Miloš Budimir ga je udario u lice, a on je pucao u Budimira. Savladao sam Lazara. Pao je licem ka betonu, ja sam bio preko njega i držao sam njegovu ruku u kojoj je držao poštolj. Govorio sam da reaguju. Draganić nije reagovao, ali drugi su krenuli da ga šutiraju i gaze po glavi. Ostao je bez svesti. Kad sam osetio da ne drži čvrsto pištolj, uzeo sam ga. Ubrzo je došao Marko Budimir. Oko Lazarove glave je bila velika lokva krvi. Vezujemo ga lisicama, ali su bile kineske i pukle su, ispao nam je dok smo ga nosili. Uneli smo ga nevezanog. Miloš, revoltiran što je pucao pored njega, uzma građevinski čekić i udara ga po prstima - dodao je Lalić.

Potom su Vukićevića vezali, a onda i uneli u skrivenu prostoriju kuće u Ritopeku.

- Miloš Budimir je Lazaru Vukićeviću u anus gurnuo dršku od metle. Ubrzo po uvođenju u prostoriju, Vukićević dolazi svesti. Počelo je ispitivanje, dao je šifru Skaja. U cilju ispitivanja smo ga udarali strujnim kablom koji sam spomenuo. Nije reagovao na udarce. Sve vreme je krvario iz glave i iz ruke i čini mi se da je bio u šoku. Pričao je da je prišao škaljarskom klanu iz straha za svoj život. Sve je trajalo oko dva i po sata. kablom je tučen po telu. Nikakve reakcije ni zapomaganja nije bilo. Mišić bi vršio kontrakcije, ali druge reakcije nije bilo, pogled mu je bio izgubljen. Polivali smo ga vodom iz creva da ga povratimo, a onda, pošto udarci nisu davali rezultate, vodom smo mu onemogućavali disanje. Borio se, u par navrata je zagrizao crevo da onemogući protok vode. Stavili smo ga na stolicu, Budimir ga je udarao lopatom u glavu - ispričao je.

Vukićević je, kako je rekao, bio izuzetno bled. U jednom momentu mu se otvorila vilica, potom zgrčilo lice, a zenice raširile. Nisu znali da li je mrtav ili živ, te su mu obmotali strujni kabl oko vrata i povukli svako na svoju stranu. Reakcije nije bilo, lice mu nije pomodrilo, te su pretpostavili da je Vukićević već mrtav.

- Za svaki slučaj, Miloš Budimir ga je vezao za stolicu. Prenoćili smo u kući. Ujutru je došao Vlade Draganić i uništili smo telo, a sadržaj izručili u reku i otišli kućama - dodao je.

Video: Rekonstrukcija ubistva pete žrtve klana Belivuk: Lazar Vukićević

Belivuk Radojevića ubio sekirom

Od Zdravka Radojevića Milčjković je, kako je ispričao Lalić, prvo počeo da izvlači oružje, a Radojebić je sve sredio. To oružje je po Miljkovićevom nalogu ostavio u gepeku jednog vozila i ono je preuzeto i odneto u Ritopek. U vozilu je ostavljen špijunski sat sa kamerom i zahtevano je da bude snimljena kuća Marka Budimira kako bi bio izrađen plan njegove likvidacije.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja, Marko Miljković Foto: Marko Jovanović

Sastanak sa Radojevićem zakazan je za 10. novmebar kod "Laste". U Ritopeku su se skrivali Miljković, Belivuk, Draganić i Miloš Budimir, a Lalićev zadatak bio je da dočeka Radojevića kog je dovezao Janković., koji mu se predstavio kao bivši pripadnik specijalnih jedinica, na Skaju upisan kao Leon i na taj način ga namamio u kuću strave.

- Krenuli smo na sprat da navodno pregledamo snimke. Radojević je seo na garnituru u sredinu, s jedne strane sam bio ja, sa druge Janković. Uhvatili smo ga, oborili na pod, vezali lisicama, trakom smo mu vezali moge oko članaka. Nije imao ozbiljne povrede, uglavnom su ga udarali otvorenom šakom. Govorio je da je izvršio nameštanje članova klana jer se osećao ugroženo od strane njih. Ineresovala ih je njegova imovina i vozila. Doneli su streč foliju, stavili na sto, dali mu pištolj da ga ispipa i naterali ga da napuni okvir. Dali su mu jednu masku i naterali da kašlje u nju. Sve su umotali u streč foliju i odložili - ispričao je okrivljeni svedok.

Radojević je potom spušten u skrivenu prostoriju kuće u Ritopeku. Lalić je sa Miljkovićem otišao da premesti Radojevićev automobil i premestili su ga na parking na kom su ostavili i Mitićev automobil. Po njega su se ubrzo vratili, a onda i prevezli u kuću u Lisičjem potoku.

Zdravka Radojevića ubio je, udarcem sekirom u vrat, Veljko Belivuk, a tela su se rešili po već ustaljenom planu.

- Radojević je bio prinuđen da snimi nekoliko glasovnih poruka i time su želeli da potkrepe ako neko posumnja da on ne stoji iza ostalih poruka da se razuveri. Jedna od poruka je bila "ne mogu sad da pričam, žurim". Unajmili su jednog mladog momka da puca na garažu Marka Budimira i odbaci oružje sa Radojevićevim otiscima. Sve je učinjeno da bi se iscenirao njegov nestanak i pokrenula eventualna poternica - istakao je.

Video: Rekonstrukcija ubistva šeste žrtve klana Belivuk: Zdravko Radojević

Ljepoju zadavili, pa mu prerezali vrat

Lalić je govorio i Milanu Ljepoji, koji je takođe bio žrtva svirepog klana.

- Miljković se direktno spojio sa nadimkom Zvonce na Skaju. Pretpostavili smo da je iz Niša. Miljković je pokušao da mu razotkrije identitet. Obećava mu blindirano vozilo na poklon, usmerava ga kako treba da se čuva, pita ga kako se štiti. Ljepoja je poverovao, a Miljković je od njega zahtevao fotografiju lične karte kako bi mu uradio ovlašćenje i tu Ljepoja otkriva svoj identitet. Dao mu je ovlašćenje sa nasumičnim podacima za blindirano vozilo, ni tablica se nije poklapala. Poslao je sliku tog ovlašćenja da stekne poverenje i pokuša da ga namami. Zakazao je sastanak za 9. decembar kod stanice "Lasta" da Ljepoja preuzme vozilo - ispričao je Lalić.

Niš  Milan Ljepoja mural Foto: Telegraf/D.K.

U ranim jutarnjim časovima članovi klana okupili su se u kući, a veče pre toga, 8. decembra, su odvezli blindirano vozilo "BMW 7" u kuću u Ritopek. Postoji snimak na kom se vtaj čin vidi, parkirali su automobil ispred garaže.

- Janković i Draganić su u skrivenoj prostoriji spremali oružje za otmicu. Belivuk je ispalio tri metka u neku vreću od peska. Rano ujutru, u prostoriji levo od garaže, u nekoj ostavi, bili su skriveni Veljko, Marko, Janković i Draganić. Janković je u rukama držao hekler koh za slučaj da Ljepoja potegne oružje. Ljepoju je na parkingu kod laste pokupio Tešić vozilom koje mu je Miljković obezbedio oko devet sati ujutru. Krenuli su ka kući u ritopeku - dodao je.

Lalić je trebalo da dočeka Ljepoju. Čekao je kod blindiranog vozila. Upalili su usisivač da isceniraju da se auto priprema za Ljepoju, ali i da zamaskiraju zvukove ako dođe do problema pri savladavanju Ljepoje. Tešić je trebalo da se oglasi sirenom kad stigne, ali sirena nije radila, te je izašao iz vozila, a potom i uvezao vozilo u dvorište.

- Po unapred pripremljenom planu, Ljepoja je trebalo da pogleda automobil. Tešić ga je od pozadi obuhvatio rukama oko tela i ruku da bi onemogućio da potegne oružje. Uhvatio sam Ljepoju za revere i džudo tehnikom čišćenja pokosio sam ih obojicu. Tešić ga nije pustio i onemogućio je Ljepoju da reaguje. Ostali su izleteli, Veljko je nekoliko puta petom zgazio desnu stranu lica u predelu vilice. Tako ga je onesposobio. Stavio sam mu lisice na ruke. Uneli smo ga u skrivenu prostoriju. Prilikom udaranja Ljepoje Veljko je povredio nogu. Skinuli smo mu garderobu, jaknu i košulju isekli, ostao je u donjem vešu - objasnio je okrivljeni svedok.

Kako je dodao, Ljepoja nije bio prebijan, ali je dobio nekoliko udaraca u garaži,od čega mu je levo oko bilo zatvoreno, a usna naduvena. U garaži je ostalo tragova krvi i baš na tom mestu je nađen Ljepojin DNK.

- Postavili smo ga u metalnu stolicu i počelo je ispitivanje. Brzo je dao šifru Skaja. Veljko i Marko su ubrzo otišli gore da provere sadržaj njegovog telefona. Imao je na telefonu sliku Zvicerovog kuma. Priznao je svoje učešće o pokušaju ubistva u Ukrajini i objasnio je to finansijskim motivima. Dao je dosta informacija, a dodatne informacije su uzeli sa njegovog Skaj aparata. Na ruci je imao limitirani sat koji je Miljković dao Draganiću. sav novac nađen kod žrtava davan je Draganiću. Garderoba i dokumenta su kasnije zapaljeni - rekao je Lalić.

Lalić je sa Draganićem skidao DNK i konzervirao hekler. U jednom momentu su čuli krkljanje i gušenje, te su videli kako Hrvatin i Belivuk dave Ljepoju sa namerom da ga liše života nakon što je ispitan. Dodao je da je negodovao jer je čuo da davljenje traje i da se Ljepoja muči.

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković Printskrin: TV Pink

- Video sam da mu je zglob desne ruke slomljen. Predložio sam da to uradimo humanije. Obmotali su mu žicu oko vrata, lice mu je poplavelo i prestao je da se otima. Veljko je podmetnuo kadicu ispod njegove glave i veliikim nožem mu prerezao vrat. Izletelo je dosta krvi. Sa sigurnošću mogu da kažem da od tog momenta nije bio živ. Uništili su telo. To su uradili Veljko, Hrvatin i Marko Budimir. Pretpostavljam da su Janković i Draganić pomogli. Došao sam kad su završili da pomognem da očiste prostoriju. Ubrzo sam odvezao Marka Budimira, Miljkovića, Draganića i možda Jankovića do krivine kako bi ostatke bacili u reku - zaključio je Lalić.

Video: Rekonstrukcija ubistva sedme žrtve klana Belivuk: Milan Ljepoja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    9. novembar 2022 | 09:35

    I sve to Policija nije znala?

  • Ana

    9. novembar 2022 | 10:36

    Bacali delove tela u reku, to jele ribe, a posle i mi jeduci riblje specijalitete u restoranima ili kod kuce. Necu vise jesti ribu jer ne znam sta se danas desava.

  • Саша

    9. novembar 2022 | 12:45

    Монструме у доживотни каменолом, па на крају бацити у септичку јаму.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA