≫ 

Advokat optuženog Marka Miljkovića tražio izuzeće svih tužilaca: Odlaže se suđenje klanu Veljka Belivuka

Okrivljeni svedok Srđan Lalić u utorak je govorio duže od tri sata i do detalja je objasnio čak 15 ubistva za koje je vezao klan Veljka Belivuka

  • 4

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka koje se održava pred Specijalnom sudu u Beogradu danas je odloženo nakon obraćanja advokata optuženog Marka Miljkovića. 

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja, Marko Miljković Foto: Marko Jovanović

15:00- Odlaže se suđenje

- Sud je doneo rešenje da se rad prekida do odluke o zahtevu za izuzeće - rekla je sudija Vinka Beraha.

Naredna suđenja zakazana su za 29. novembar, kao i 1. i 2. decembar.

14:50- Advokat Petrović tražio izuzeće tužioca i zamenika tužioca

Advokat Vladimir Petrović, branilac okrivljenog Marka Miljkovića javio se za reč na početku suđenja zatražio je izuzeće tužioca i zamenika tužioca, kao i šefa Tužilaštva za organizovani kriminal, tužioca Nenada Stefanovića, apelacionog tužioca Kilibarde i Republičkog javnog tužioca Javorke Dolovac.

- Doveli su u pitanje pravo na pravično suđenje, javnosti su izložili podatke o krivičnom postupku. Krši se pretpostavka nevinosti u odnosu na okrivljene. Stvorena je atmosfera linča i u takvoj situaciji okrivljeni ne mogu da ostvare pravo na pravično suđenje i ostvarivanje svojih ljudski, ustavnih i zakonskih prava. Iz sredstava javnog informisanja i neovlašćenih lica saznajemo da je u toku pretkrivični postupak za nova dela. Saznajemo da se zna ko su navodni atentatori i nalogodavci na jednu ličnost iz javnog života, kao i da je poslat identitet izvršioca tih krivičnih dela. Svi podaci koji se prikupe u pretkrivičnom postupku i tokom istrage su raspoloživi samo licima koja su jasno određena u krivičnom postupku. Ovo suđenje je u napred presuđeno, oktivljeni su krivi pre suđenja. U ime svog branjenika Marka Miljkovia želim da kažem da je bezuslovno spreman da se prema njemu primeni fakultativno dokazno sredstvo koje je vrlo efikasno primenjivano. Marko Miljković je od ovog momenta spreman da u prostorijama MUP, suda, tužilaštva, pa čak i u zatvorskoj ćeliji da se podvrgne poligrafskom ispitivanju u vezi sa tim da li je planirao ili učestvovao u pripremanju navodnog atentata. Molim sud da se ne ogluši o ovaj predlog - rekao je Petrović i tako onemogućio da Srđan Lalić svedok saradnik nastavi sa svojim izlaganjem.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja, Marko Miljković Foto: Marko Jovanović

Dodao je da je značajno da se adekvatno raspravlja o izuzeću Zagorke Dolovac i da se nada da će tužilačka organizacija naći način da se izbori za fer suđenje i da bi "bio red da to urade", jer tužioci treba da budu samostalni u odnosu na bilo koju izvršnu ili zakonodavnu vlast.

- Sudija ima privilegiju, obavezu i zakletvu da bude nezavisan, ne sme da dozvoli da istragu vode lica koja su potpuno neovlašćena. Priterani smo uza zid da molimo društvo, da apelujemo na tužilačku organizaciju da skrećemo pažnju sudu na to da svi pred zakonom moraju da budu jednaki i da mora da se pođe od člana zakonika koji govori o pretpostavci nevinosti. Moramo da stanemo na put tome da neko neke dokaze koji se, po svemu sudeći nemogu primenjivati, plasira i najavljuje plasiranje, bez da nam to tužioci kažu i bez da to možemo i da naslutimo. Bez želje da na bio koji način opstuišem postupak, smatram da je ovo upozorenje pravosudnim organism i javnom diskursu Srbije da se čaša prelila - istakao je

Advokat Nikola Jerković istakao je da je saglasan sa kolegom i da su tužioci pristrasni.

- Nedugo potom sklapanja sporazuma okrivljenog Srđana Lalića u medijima su se pojavili podaci o ubistvima u Atini, o Zvicerovoj povezanosti i ubistvu Mirka Kojića. Kada je okrivljeni svedok dao iskaz videlo se da su mediji došli do informacija iz pisane izjave. Odbrani je uskraćeno pravo na uvid u tupisanu izjavu. Ta informacija je iz ove zgrade procurila u javnost. Tužilac je bio u obavezi da to spreči. Svako lice koje dođe do određenih podataka u suzbijanju krivičnog dela u oblasti organizovanog kriminala je u obavezi da taj podatak čuva kao tajan, u suprotnom dolazi do krivično delo odavanje službene tajne. na taj način se ohrabruje tužilac da odaje podatke iz postupka na štetu okrivljenih i krši se njihova pretpostavka nevinosti. Zato postupajući tužioci nisu kredibilni da postupaju u ovom postupku - rekao je Jerković.

Za reč se potom javio i okrivljeni Marko Miljković.

- Imam da dodam da sumnjam u kredibilitet postupajućeg tužioca jer je svedok okrivljeni dužan da kaže sve što mu je poznato i napiše u tu svesku. On je navodno napisao u svesku navodni pokušaj pripremanja atentata na predsednika države. S obzirom na to da je Lalić pisao dugo i pre dužeg vremenskog perioda, zašto tužilaštvo nije ranije pokrenulo istragu? Ako verujemo Lalićevim rečima, a ne verujemo, neki od ljudi zaslužnih to su na slobodi. S obzirom na to da ni oni sami ne veruju Laliću i ne pokreću postupak, to je prvi dokaz da Lalić laže, a ako ne laže onda ovi tužioci nisu kredibilni - rekao je Miljković.

Tužilac Saša Ivanić je istakao da su branioci dužni da iznesu dokaze, a da dokaza nema, te da je sve reakcija za ono što je Lalić rekao na prethodnom ročištu.

- Predlažem da sudsko veće odbaci ovaj zahtev za izuzeće jer nije postupano na način kako je zakonodavac propisao da se prikažu okolnosti i daju kumulativni dokazi - rekao je tužilac.

14:40- Prozivka optuženih 

Sudsko veće Specijalnog suda počelo je sa prozivkom optuženih iz klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Nakon toga očekuje se svedočenje Srđana Lalića. Do sada je izneo šokantne detalje o čak 15 ubistava.

Podsećamo, na prva četiri ročišta pred sudsku govornicu izašlo je 27 optuženih, od kojih su neki izneli svoju odbranu i zadržali pravo da je dopune, dok su drugi odlučili da se ne izjašnjavaju dok ne čuju šta trojica okrivljenih svedoka imaju da kažu. Okrivljeni svedok Srđan Lalić na dva ročišta je govorio o zlodelima kriminalnog klana i svoju priču trbea da nastavi, a nakon njega bi iskaze trebalo da daju okrivljeni svedoci Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Pušteni iz pritvora

Na četvrtom ročištu potpuno je ukinut pritvor Borisu Karapandžiću. Osim njega, na slobodu su pušteni Miloš Lukić Selak, Vlade Georgiev i Filip Ivanovski, kojima je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se na 15 dana javljaju u nadležnu policijsku stanicu.

Klanu se na teret stavlja više krivičnih dela

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Tvrde da su dokazi podmetnuti

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da "ubijeni nisu bili studenti teologije", navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

- Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti - rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

- Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane - rekao je on i dodao da osporava da je vlasnik mašine za melevenja mesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    10. novembar 2022 | 15:18

    Ne dajte se braćo naša s' vama smo do pobede...

  • Nix

    10. novembar 2022 | 16:43

    Zahtev za izuzeće tužioca jer je pristrasan 😂 Pa vidi se koliko pametan treba da budeš da braniš ovaj sljam.

  • Crni

    10. novembar 2022 | 16:31

    Kakav cirkus, da trazis izuzece Sudije, cak i nadleznog Suda ili nekih ili svih dokaza i sl pa da razumem ali Tuzioca je u najmanju ruku smesno. Kao kada bi Tuzilac trazionizuzece optuzenog. Tuzilac je i ne moze drugacije biti , pristrasan, radi za Drzavu koja ga placa. Za navedeno postje drugi postupci koji se mogu voditi ali izgleda da je advokatima cilj stvaranje magle i odugovlacenje mada ima drugih efikasnijih metoda jer ce ovo biti sigurno odbaceno. Na njihovom mestu ako bi me ovakvi advokati savetovali ili branili odmah bi pristao na dozivotnu ili nasao nekog pismenijeg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA