≫ 

"Vračarci" 16 meseci sejali smrt i strah: Prva meta bio je Vukićević, a poslednji put su napali početkom 2021.

Prvi pokušaj likvidacije grupa je sprovela 7. oktobra 2019. godine, dok je poslednji za koji se zna bio 1. februara 2021.

  • 1
Hapšenje na Vračaru, pripadnika klana Džonija sa Vračara, Nikola Vušović

Foto: MUP

Pripadnici organizovane kriminalne "Vračarske grupe" lišeni su slobode u velikoj policijskoj akciji. Oni se sumnjiče da su izvršili tri ubistva i pet pokušaja ubistava, a kako je navedeno u krivičnoj prijavi, ta kriminalna grupa delovala je od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine, kada su uhapšeni.

Prva meta kriminalne grupe Nikole Vušovića, poznatog po nadimku Džoni sa Vračara bio je Lazar Vukićević, kog su pokušali da ubiju 7. oktobra 2019. godine.

Lazar Vukićević

Foto: MUP

Grupa je sada pokojnog Vukićevića pokušala da ubije tako što su ispod njegovog "Poršea" postavili eksploziv i to tako što su Nikola Filipović i Marko Drakula oko 16.40 sati došli automobilom i parkirali ga u blizini mesta izvršenja krivičnog dela. Oni su doneli minsko-eksplozivno sredstvo koje je prethodno nabavio Drakula. On je tada ispod Vukićevićevog automobila, osnosno u delu ispod sedišta vozača, postavio eksploziv zapakovan u paket crne boje. U napravi se nalazio Briznatni eksploziv težak jedan kilogram.

Oni su se potom udaljili sa lica mesta i sačekali da u neposrednu blizinu "poršea" priđe Lazar Vukićević, da bi tada Drakula daljinskim putem aktivirao eksploziv, što je dovelo do eksplozije koja je nanela štetu velikih razmera u iznosu od 4,3 miliona dinara, odnosno do potpunog oštećenja Vukićevićevog "poršea", kao i putničkih vozila parkiranih u neposrednoj blizini.

Drakula i Filipović su se potom, kako je navedeno, odvezli do jedne firme, gde su zamenili registarske tablice na vozilu.

Lazara Vukićevića je, podsetimo, godinu dana kasnije lišio klan Veljka Belivuka u kući strave u Ritopeku.

Video: Rekonstrukcija ubistva pete žrtve klana Belivuk: Lazar Vukićević

Dogovorili prodaju droge, pa pucali

Naredna potencijalna žrtva "Vračarske grupe" bio je Samir Divljanović, kog je Aleksandar Milošević trebalo da liši života 29. decembra 2019. godine, skoro tri meseca posle pokušaja ubistva Vukućevića.

Divljanović je namamljen od strane Uroša Piperskog koji je sa njim, kako je navedeno od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, dogovorio kupoprodaju kokaina.

Aleksandar Milošević je, prilikom susreta sa Divljanovićem, upotrebio vatreno oružje pucajući u njegovom pravcu. Tom prilikom mu je naneo povredu u vidu prostrelne rane na levoj strani grudnog koša, sa oštećenjem potkožnog tkiva, nakon čega se udaljio sa lica mesta.

Kako bi uništili tragove komunikacije sa Divljanovićem, Puperović je daljinskim putem uništio "Skaj" aplikaciju na Divljanovićevom kriptovanom telefonu.

Prvo ubistvo

Prva žrtva "Vračarske grupe" bio je Aleksandar Halabrin, koji je ubijen 20. marta 2022. godine u iznajmljenom stanu na za sada nepoznatoj lokaciji u Beogradu. Miloš Rančević je pre ubistva iskoristio svoju blisku saranju sa Halabrinom kako bi o njemu prikupio informacije, a onda ih prosleđivao Piperskom i Vušoviću. Vladimir Kovačević je, takođe koristeći dobre odnose sa Halabrinom, istog namamio u stan u kom je lišen života.

Halabrinovo telo zatečeno je ukopano u zemlju, a pronađeno je 16. maja 2020. godine u zaseoku Zminjak u mestu Parcani u Sopotu, na udaljenosti od 100 metara od asfaltnog puta.

Po prvobitnom planu, Piperski je Halabrina trebalo da ubije eksplozivom, ali su onda Aleksandar Ostojić, Miloš Rančević i za sada NN lica prikupljala informacije o navikama i kretanju Halabrina i sa Vušovićem i Maletićem isplanirali iznajmljivanje stana u koji bi namamili Halabrina. Oni su krivično delo izvršili 20. marta 2020. godine, a nakon ubistva Piperski je obavestio ostale pripadnike te organizovane kriminalne grupe da je Halabrin ubijen i zakopan.

Video: Filmska akcija specijalaca: Ovako je izgledalo hapšenje članova klana Džonija sa Vračara

150.000 evra za likvidaciju

Nepuna dva meseca nakon likvidacije Halabrina na meti se našao Miloš Nilović, kog su članovi grupe pokušali da ubiju 11. maja 2020. godine u bašti kafića u Braničevskoj ulici.

Ubistvo je trebalo da bude izvršeno tako što bi Miloš Miljanović u kafić došao sa maskom na licu, navučenom kapuljačom i automatskim vatrenim oružjem.

Ipak, uprkos detaljnom planiranju, ali i ceni od 150.000 evra za Nilovićevu "glavu", likvidacija nije bila uspešna.

Za Miljanovića je iznajmljen stan na Vračaru u koji bi se sakrio nakon ubistva, ali kako ga nije uspešno izvršio, Vušović je izdao nalog Bukljaši da mu ispod otirača ostavi ključ drugog iznajmljenog stana u koji bi se premestio.

Ristić ubijen pred kućom

Četiri meseca nakon pokušaja ubistva Miloša Nilovića, "Vračarci" su uspeli u svojim namerama da liše života Dragana Ristića iz Kaluđerice. Ristić je ubijen nedaleko od svog doma, kada se Vuk Ursulov, koji je bio direktni izvršilac krivičnog dela, automobilom "zakucao" u njegovo vozilo, kako bi ga namamio da izađe iz automobila.

Kako je navedeno, kada je Ristić izašao iz automobila, Ursulov je takođe izašao, a potom poštoljem sa prigušivaćem u pravcu Ristića ispalio osam metaka. Ristić je zadobio više ustrelnih i prostrelnih povreda u gornji deo tela, usled kojih je došlo do oštećenja za život važnih moždanih centara i smrti na licu mesta.

Božilović je oružje i municiju spakovao torbu po koju je kasnije otišao i preuzeo je, a imao je nalog i da zapali vozilo koje je korišćeno prilikm izvršenja krivičnog dela i kojim su izvršioci otišli do lokacije, gde su zapalili i drugo vozilo koje je korišćeno tokom ubistva. On je obavestio Miloša Pavlovića da će sutradan da ubiju Dragana Ristića, a nakon ubistva je obavestio Pavlovića i druge pripadnike grupe da je krivično delo izvršeno.

Šarac platio glavom u "Ušću"

Samo mesec dana kasnije, 17. oktobra 2020. godine, Aleksandar Šarac postao je treća žrtva organizovane kriminalne grupe. Ubijen je u podzemnoj garaži težnog centra "Ušće".

Aleksandar Šarac, čitulje

Printskrin: Novosti

Lazar Ilić je, dovodeći u opasnost živote drugih lica koja su se nalazila na parkingu prižao Šarcu s leđa i iz pištolja sa prigušivačem ispalio dva hica u predelu glave, čime mu je naneo teške telesne povrede opasne po život u vidu prostrelnih rana u predelu levog potiljka i levog obraza. Šarac je, usled zadobijenih povreda, preminuo 26. oktobra.

Kako je objašnjeno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Nikola Vušović je kao organizator kriminalne grupe, a u cilju ubistva Aleksandra Šarca, izdao nalog Nedeljku Todoroviću da pronađe lokaciju za izvršenje ubistva, kao i mesto na kom bi kasnije uništili dokaze, što je on i učinio. Zadatak Strahinje Savića bio je da doveze izvršioce ubistva na mesto na kom je trebalo da napadnu Šarca, a Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš i Marko Tacić trebalo je da lociraju vozilo koje je Šarac koristio i kojim je i došao u garažu.

Nikola Milenković, Ivan Biletić i Vojin Stupar imali su zadatak da Lazara Ilića prokrijumčare preko granice u Crnu Goru.

Video: Novi snimak pohapšenih članova ekipe Džonija s Vračara: Poređani uz zid u lisicama s rukama iza leđa

"Po svaku cenu ubiti Zarića"

Ubrzo potom, "Vračarska grupa" završavala je pripreme za još jednu likvidaciju, koja j planirana od druge polovine aprila, a pokušali su da je izvrše 27. novembra 2020. godine. Meta je bio Andrija Zarić, kog je Piperski, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, hteo da liši života "po svaku cenu".

Praćenje Zarićevog kretanja započeto je početkom maja i to na adresi na kojoj je stanovao i kontinuiranoj trasi kretanja. Đorđević je krajem maja za direktnog izvršioca ubistva odabrao Rajka Topića i preneo mu nalog da što pre izvrši ubistvo.

Grupa je odredila mesto na kojem su planirali da izvrše ubistvo, a potom i došla do podataka o Zarićevom vozilu. Topić je, nakon što je prihvatio da izvrši krivično delo, takođe prikupljao podatke o načinu života, kao i nove činjenice o kretanju Zarića, pa je početkom novembra 2020. godine za neposrednog izvršioca angažovao Savu Stankića, sa kojim je zajedno posmatrao Zarića.

Njih dvojica su 2. novembra, prateći Zarićevo kretanje do jednog restorana na Novom Beogradu, odustali od ubistva. Nakon toga, 22. novembra Stankića do Zarićeve adrese stanovanja na Novom Beogradu vozi Zoran Savić, nekon čega ga je odvezao i do parkinga u Ulici starine Novaka. Sve to vreme Savić nije znao za namere Stankića, a on je potom peške otišao do zgrade u Dalmatinskoj ulici i sa sobom poneo pištolj.

Kod zgrade se sakrio sa okrivljenim Rajkom Topićem i, kako navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, čekao Zarića. Kada je oštećeni stigao svojim "audijem" do parkinga i odatle krenuo do ulaza u zgradu, Stankić je sa mesta na kom se krio prišao Zariću sa leđa i pokušao da ga ubije tako što je u njega ispalio dva metka. Jedan metak pogodio je Zarića u levu butinu, a Stankić je ptrćao do Ulice starine Novaka, rekao Saviću da je upucao Zarića i da ga odveze do Pančevačkog mosta, gde je repetirao pištolj i iz njega izbacio dva metka, a potom oružje bacio u Dunav.

Poslednji pokušaj ubistva

Na meti grupe poslednji se našao Arsenije Stefanović, kog su pokušali da ubiju 1. februara 2021. godine. Tog dana oko 16.50 sati na parkingu na Bežanijskoj kosi pokušali su da ga ubiju Uroš Piperski, Filip Grujić i Petar Jevtić.

Jevtić je, u trenutku kada se Stefanović svojim "audijem" dovezao na parking, prišao sa zadnje strane vozila i pištoljem nepoznate marke i kalibra kroz zatvorena vozačka vrata ispalio više metaka. Stefanović je tada pogođen u levu natkolenicu.

Nakon što je Jevtić pokušao da ubije Stefanovića, pozvao je Grujića i insistirao da neko od njega preuzme pištolj iz kog je pucao. Nakon toga se sakrio kod poznanika u cilju izbegavanja hapšenja i uništio odeću koju je nosio u trenutku pokušaja ubistva. Grujić je potom na za sada neutvrđenom mestu od njega preuzeo oružje kako bi ga uništio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    14. novembar 2022 | 21:22

    Divlji zapad na ulicama Beograda!?Katastrofa sta smo doziveli!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA