Proširuje se istraga u slučaju Džonija sa Vračara: Sumnja se da su reketirali po Beogradu

"Počeli su da prave nerede po Vračaru, da reketiraju frizerske salone bukvalno, krenuli su i da ulaze ujutru u klubove po gradu da se "šire", svi su nosili trobice poznatog brenda"

  • 2
Bačena bomba, frizerski salon, Braničevska 14 Foto: Marko Jovanović

Istraga protiv kriminalne grupe "Vračarci" na čijem je čelu Nikola Vušović, poznat kao Džoni sa Vračara se, kako Telegraf saznaje, širi i veruje se da je upravo ta ekipa bacila ručnu bombu na frizerski salon u Braničevskoj ulici početkom novembra ove godine. Osim toga, kako navodi naš sagovornik iz istrage ovog slučaja, "pomenuta grupa je počela sve da reketira na Vračaru".

- Počeli su da prave nerede po Vračaru, da reketiraju frizerske salone bukvalno, krenuli su i da ulaze ujutru u klubove po gradu da se "šire", svi su nosili trobice poznatog brenda i po tome su bili prepoznatljivi, a veruje se da su bacili bombu na frizerski salon u Braničevskoj ulici što će se daljom istragom utvrditi. Taj salon je bio okidač da se krene u akciju - rekao nam je sagovornik iz istrage.

Podsetimo, ta bomba koja je bačena je bila ručna i to je bilo oko 4 sata ujutru, a povređenih nije bilo.

Inače, tužilaštvu za organizovani kriminal još dvojica pripadnika uhapšenog klana Nikole Vušovića, poznatog kao Džoni sa Vračara, ponudili su da budu svedoci saradnici, od kojih je jedan, kako smo pisali, Nikola Kačarević, a za sada nije prihvaćen nijedan zahtev jer se čeka odluka tužioca.

U prvi mah su se ponudila dvojica, od kojih je jedan Kačarević, a tokom ove nedelje još dvojica su spremna da "pevaju" o navodnim zločinima OKG Vračarci u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Nikola Vušović Foto: MUP, Nikola Vušović

Pripadnici pomenute kriminalne grupe osumnjičeni su za tri ubistva, Aleksandra Halabrina, Aleksandra Šarca i Dragana Ristića Čađe, kao i za pet pokušaja ubistva Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.

Nakon policijske akcije MUP, BIA i SBPOK u okviru koje su uhapšeni pripadnici kriminalne "Vračarske grupe", Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba.

U međuvremenu, uhapšeni su Vojin Stupar i Miloš Andrejević.

Vojin Stupar, koji je uhapšen po međunarodnoj poternici u Kotoru po naredbi Višeg suda u Beogradu zbog krivičnog dela zločinačko udruživanje i pomoć pri izvršenju teškog ubistva, odavno je poznat našim organima gonjenja.

Stupar je inače zet Igora Božovića, jednog od visoko pozicioniraih pripadnika "kavačkog" klana, a njegovo ime je javnosti postalo poznato 2016. godine kada je u njega navodno pucao Jovan Vukotić.

Pomenuti napad se, kako su pisali crnogorski mediji, dogodio u naselju Rakite u Kotoru. Vukotić je tada sa Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem BMW-om preprečio put automobilu marke "citroen" u kojem su bili Stupar i Miloš Radonjić.

Vukotić je navodno ispalio nekoliko hitaca u njih, a potom i Dedović i Šaković.

Vojin je uhapšen 2019. godine zbog raznih kriminalnih dela među kojima je posedovanje droge, neovlašćeno držanje oružja...

U stanu mu je tada nađen pancir. Za vreme pretresa Stuparevog stana, pretresen je i stan Slobodana Kašćelana koji važi za vođu "kavčana".

Po međunarodnoj poternici uhapšen je i Miloš Andrijević (38) iz Beograda, prema kome je Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo 12. novembra 2022. godine Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage, zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju.

Na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal međunarodnu poternicu raspisao Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, jer 11. novembra 2022. godine, prilikom akcije hapšenja organizovane kriminalne grupe koju predvode Nikola Vušović i Uroš Piperski, nije pronađen na adresi stanovanja.

Pripadnici "Vračaraca" pali zbog učešća u švercu 115 kila kokaina

Osm osoba uhapšeno je krajem novembra u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, a zaplenjeno je 115 kilograma kokaina, čija ulična vrednost se procenjuje na više od 10 miliona evra, a Srbi koji su "pali" u toj akciji označeni su kao pripadnici "Vračaraca".

Tada je uhapšen i Dušan Petković, sin pokojnog fudbalera i selektora Ilije Petkovića.

Dušan Petković Foto: MN Press, Dušan Petković

Sa njim je "pao" je i Damjan Roganović. Tačnije, njih dvojica su pastorak i očuh.

Dušan je već godinama u vezi sa Damjanovom majkom, a njegov otac je bio Milan Roganović, pripadnik klana "Amerika", koji je, podsetimo, ubijen 1997. godine na Senjaku.

Kako se nezvanično navodi, Petković je uhapšen u subotu, ali je pušten.

Podsetimo, velika akcija hapšenja izvedena je u zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta.

Ukupno je "palo" osam osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma opojne droge kokain.

U akciji kojom je rukovodilo srpsko Tužilaštvo, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Ova organizovana kriminalna grupa, koju čine "Vračarac“ N.V, D.R. - pripadnik tzv. "kavačkog klana", V.V, S.K, S.Ð, F.L.A, L.K, K.R, I.G, J.V. i Ð.S.D., je koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovala takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršila zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zabrinut

    5. decembar 2022 | 22:19

    Ozbiljna ekipa,obijaju i trafike a leti u ranjim jutarnjim satima kradu i sladolede iz frizidera,ponekad cak i jogurt...surovost im nije strana...

  • Mnogo

    5. decembar 2022 | 21:15

    Mnogo neki jaki umislili..da ali vrv u grupi, pojedinacno su manji od makovog zrna..Treba njima jaka ruka..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA