• 0

Otac dečaka (3) koji je poparen vrelom vodom nasmrt dobio 4 godine zatvora: Imao laboratoriju za uzgoj droge

, Telegraf

On je uhapšen novembra 2021. jer je u njegovoj kući policija pronašla improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pištolj i okvir sa municijom za automatsku pušku

  • 0
Dete popareno nasmrt

Foto: D. K. Ilustracija

Nišlija G.S. (46), čiji je trogodišnji sin G.S. pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 28. januara ove godine, pravnosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja, municije i eksplozivnih materija. On je uhapšen novembra 2021. jer je u njegovoj kući policija pronašla improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pištolj i okvir sa municijom za automatsku pušku. U vreme kada je trogodišnjak stradao njegov otac je bio u pritvoru, a protiv majke deteta T.S. (32) Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu zbog zlostavljanja i zapuštanja maloletnog lica zbog sumnje da je odgovorna što je mališan na smrt poparen velom vodom.

Kako je potvrdio njegov branilac advokat Miroslav Ristić, G.S. je sa Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela.

- Viši sud u Nišu je taj sporazum potvrdio tako da je presuda postala pravnosnažna. Ono što ću ja kao njegov branilac pokušati da uradim je da zamolim sud da prolongira njegov odlazak na izdržavanje zatvorske kazne zbog postupka koji je pokrenut protiv njegove supruge koju takođe zastupam – objasnio je Ristić.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D.T. u ulici Nova železnička kolonija nakon što se, kako su njih dve tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša. One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje dece T.S. Tvrdile su da je dečak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine a da su primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro. Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T.S. se branila ćutanjem a njena majka, protiv koje je takođe podneta krivična prijava za isto delo u redovnom postupku, je promenila prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T.S. nisu bile prisutne u vreme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vreme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D.T., njena jedanaestogodišnja ćerka je bila ta koja je kupala mališane i G.S. poparila vrelom vodom Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osetljivog svedoka.

- Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja.

Prvo psihijatrijsko veštačenje dečakove majke obavljeno aprila ove godine pokazalo je da je ona privremeno procesno nesposobna. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva ona je posle pet meseci ponovo podvrgnuta istom veštačenju koje je pokazalo da je sposobna da prati tok sudskog postupka.

Advokat Ristić predočio je da ovaj nalaz ne prejudicira krivičnu odgovornost njegove klijentkinje.

- Ustanovljeno je da je ona prilikom kritičnog događaja bila bitno smanjeno uračunljiva. Novo psihijatrijsko veštačenje znači samo da je procesno sposobna, da može da angažuje advokata, da učestvuje u postupku ali ne i da je krivično odgovorna – pojasnio je Ristić.

Krivični zakonik za delo za koje se T.S. tereti predviđa kaznu zatvora do tri godine. Međutim, ukoliko se ustanovi da je bila neuračunljiva u vreme izvršenja krivičnog dela, izreći će joj se mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

G.S. i T.S. imaju još dvoje maloletne dece koja su nakon tragedije po odluci Centra za socijalni rad zbrinuta u hraniteljskim porodicama.

Video: Jecaji koji kidaju dušu! Uplakana majka ubijene devojčice iz Vršca: Rekla sam da će ovo da se desi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok