• 0

Podignuta optužnica protiv 12 osumnjičenih u slučaju "Brezovica 1"

Optuženi su: B. N, D. R, D. M, H. B, S. M, M. H, S. S, J. K, R. B, A. C, H. A i B. H.

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv 12 okrivljenih u slučaju "Brezovica 1", prenosi Kosovo online RTK.

Optuženi su: B. N, D. R, D. M, H. B, S. M, M. H, S. S, J. K, R. B, A. C, H. A i B. H.

Prema optužnici Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni B. N, kao službeno lice – gradonačelnik opštine Štrpce, zloupotrebio službeni položaj, sa ciljem da sebi pribavi finansijsku korist, omogući izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Šara, u trećoj i drugoj zoni vikend zone na Brezovici, u kom slučaju je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. Takođe, postoji osnovana sumnja da je počinio i krivična dela „primanje mita“ i „neovlašćeno posedovanje oružja“.

Za okrivljenog D. R. postoji osnovana sumnja da je u 2016. godini, kao službeno lice, direktor Direkcije za urbanizam u Opštini Štrpce, zloupotrebio službenu dužnost, sa ciljem da sebi pribavi novčanu korist". Kako navode u Tužilaštvu, postoji osnovana sumnja da je počinio i krivična dela "primanje mita" i "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja" - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Za okrivljene D. R, H. B, i D. M, postoji osnovana sumnja da od početka 2013. godine do 21. decembra 2021. godine, u saradnji, kao službena lica (prvotuženi je direktor Odeljenja za urbanizam, dok je okrivljeni D.R. drugotuženi i treći kao opštinski građevinski inspektor u Direkciji za urbanizam - sada Direkcija inspektorata u opštini Štrpce) nisu izvršili službene dužnosti kako bi sebi pribavili finansijsku korist, čime je su počinili krivično delo „Zloupotreba službene dužnosti ili ovlašćenja". Takođe, postoji sumnja da su počinili krivično delo „Primanje mita” kao saizvršilac.

U odnosu na okrivljenog S. M, postoji osnovana sumnja da je od početka 2010. do kraja 2014. godine, kao funkcioner, načelnik Direkcije za katastar u opštini Štrpce i poslanik u Skupštini Kosova, neposredno tražio i primio novac za sebe da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime je počinio krivično delo „Primanje mita“. Prema navodima Tužilaštva, postoji i osnovana sumnja da je počinio i krivično delo "Neovlašćeno posedovanje, držanje oružja“.

Za okrivljenog A. C. postoji osnovana sumnja da je tokom 2016. i 2017. godine, kao službeno lice – generalni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službenu dužnost u cilju finansijske koristi drugima, ovim je izvršeno krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja". I za njega postoji osnovana sumnja da je počinio i krivično delo „Neovlašćeno posedovanje ili držanje oružja“.

Za okrivljenog B. H. postoji osnovana sumnja da od početka 2013. godine do 20. decembra 2021. godine, kao službeno lice - glavni inspektor u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje nije vršio službenu dužnost u cilju finansijske koristi drugima, na način da nije preduzeo pravno-izvršne radnje za obustavu izgradnje vikendica i hotelskih objekata u Nacionalnom parku "Šara" iako je bio svestan da se objekti grade bez ekološke saglasnosti i u blizini reke, a neke građevine u drugom delu Parka, pa je na taj način izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Za okrivljenog M. H, postoji osnovana sumnja da od početka 2013. godine do kraja 2020. godine, kao načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine i voda u Ministarstvu životne sredine, nije ispunjavao svoje službene dužnosti u cilju pribavljanja novčane koristi drugome, čime je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenje".

Za okrivljenog H. A, postoji osnovana sumnja da je od početka 2014. do 2016. godine, kao fizičko lice, posredno davao novac službenom licu da bi postupilo suprotno službenoj dužnosti, a izvršio je krivično delo „Davanje mita“.

U odnosu na okrivljenog S. S, postoji osnovana sumnja da je 2016. godine pomagao okrivljenom B.N. u izvršenju krivičnog dela primanje mita, radi postupanja suprotno službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo „Primanje mita".

Za R. B, postoji osnovana sumnja da je od početka 2013. godine do 21. decembra 2021. godine, kao službeno lice-šef kabineta u Direkciji za urbanizam u Opštini Štrpce, zloupotrebio službeni položaj sa sa ciljem da sebi pribavi novčanu korist, čime je počinio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. Takođe, postoji osnovana sumnja da je počinio i krivično delo „Primanje mita“.

Tužilac ovog slučaja Rasim Maljoku je povodom optužnice predložio da se okrivljeni proglase krivim i kazne po zakonu za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima