• 4
 ≫ 

Nikola izazvao saobraćajku u kojoj je poginulo četvoro mladih: Pravosnažno osuđen na 4 godine zatvora

 ≫ 

Po oceni drugostepenog suda, vozač je direktno i neposredno doveo do stvaranja opasne situacije jer se bez zaustavljanja uključivao na put sa prvenstvom prolaza, što je propust koji je u uzročnoj vezi sa nesrećom koja se dogodila

 • 4
Poginuli u nesreci, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac

Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri godine zatvora Nikolu Mihailovića iz okoline Lazarevca, zbog teške saobraćajne nesreće koju je pijan izazvao 9. avgusta 2019. godine na Ibarskoj magistrali, a u kojoj je poginulo četvoro mladih, a četiri osobe su teže i lakše povređene.

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda. Takođe, Mihajloviću je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine.

Mihailović je osuđen jer je 9. avgusta 2019. godine oko jedan sat posle ponoći vozeći BMV pod dejstvom alkohola (1,36 promila) na Ibarskoj magistrali kod mesta Županjac udario u taksi "dačiju" krećući se brzinom od najmanje 117,3 km/čas, na mestu gde je brzina ograničena na 50 km/cas.

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno prilikom odlučivanja imao u vidu činjenicu da raskrsnica nije bila opremljena saobraćajnom signalizacijom, da nije postojao znak "Stop" koji bi obavezivao vozača "dačije" da stane, ali da je u takvoj situaciji pre uključenja u raskrsnicu vozač morao da se uveri da skretanje ulevo može da učini na bezbedan način.

Po oceni drugostepenog suda, vozač je direktno i neposredno doveo do stvaranja opasne situacije jer se bez zaustavljanja uključivao na put sa prvenstvom prolaza, što je propust koji je u uzročnoj vezi sa nesrećom koja se dogodila.

Prema mišljenju komisije veštaka, vozač vozila "dačije" je mogao da uoči BMW kojim je upravljao Mihailović, ili njegova svetla. Tokom postupka je, kako je precizirano u odluci, nesumnjivo utvrđeno da se neposredno pre saobraćajne nezgode NN vozilo kretalo u susret vozilu kojim je upravljao Mihailović sa upaljenim farovima, te je ovo vozilo svakako predstavljalo fizičku smetnju okrivljenom da ranije uoči "dačiju", pri čemu su upaljena svetla na tom vozilu dodatno smanjila vidljivost okrivljenom, zbog čega nije mogao uočiti "dačiju".

Međutim, na osnovu saobraćajno-tehničkog veštačenja prvostepeni sud je pravilno utvrdio da je okrivljeni Mihailović načinom svoje vožnje, pre svega brzinom kojom se kretao doprineo stravanju opasne situacije, jer da se kretao dozvoljenom brzinom postojala bi mogućnost izbegne saobraćajnu nezgodu, a to je propust koji ima uticaja i na težinu nastalih posledica.

Prilikom donošenja odluke o vrsti i visini kazne Apelacioni sud je smatrao da je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti cenio da Mihailović nije ranije osuđivan, da se iskreno držao tokom postupka, te izrazio iskreno kajanje, kao i da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio relativno mlad. Od otežavanjućih okolnosti prvostepeni sud je, kako smatra Apelacioni, pravilno cenio raniju prekršajnu kažnjivost okrivljenog, stepen njegove krivice , težinu izvršenog krivičnog dela, kao i sve okolnosti pod kojima se dogodila saobraćajna nezgoda, a pre svega njegov utvrđeni doprinos nastanku saobraćajne nezgode.

U saobraćajnoj nesreći su poginuli njegova saputnica iz BMV-a Katarina Ivanković (20), i troje iz "dačije" - vozač Aleksandar Savatić, (22) Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19). Teško je povređen maloletni Stefan S, koji je bio u "dačiji" a u BMV-u teške povrede zaobili su Stefan Matović i Kristina Vasiljević, dok je lakše povreden Stefan Ivanović.

Video: Snimci sa lica mesta, saobraćajke na Ibraskoj magistrali: Poginula jedna osoba, kamion smrskao kola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Auuu

  9. decembar 2022 | 23:49

  Da li je ovo normalno? Cetiri godine za isto toliko mladih ljudi.Ne mogu da verujem.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Sinovac

  9. decembar 2022 | 23:21

  Super da znaju ljudi da mogu pijani da divljaju i da ubijaju nevine ljude i da zaglave samo par godina!Odlican primer

  10
  0

  Podelite komentar

 • Nena

  9. decembar 2022 | 22:47

  U kakvoj drzavi zivimo dobro je da je ikako osudjen

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok