• 0

"Brat je imao težak život, mnogo je tugovao i patio": Sestra Nišlije čije je telo nađeno posle mesec i po dana

Telo Slavoljuba Stamenkovića (80), nakon skoro mesec i po dana od nestanka pronađeno je 6. decembra u jarku kraj pruge u niškom selu Mezgraja

  • 0
Niš, nestao deda, Slavoljub

Foto: D.K.

"Moj brat Slavoljub imao je težak život, mnogo je tugovao i mnogo propatio. Prvo mu je umrla supruga od vrlo retke, nasledne, sistemske bolesti, pa onda ćerka u 46. godini, a onda i sin sa 40 godina života. Sada je i on otišao na ovako tragičan način. Ostala sam sama na ovom svetu". Ovim rečima počinje tešku ispovest Lidija Bogdanović iz Niša, rođena sestra Slavoljuba Stamenkovića (80) čije je telo, nakon skoro mesec i po dana od nestanka pronađeno 6. decembra u jarku kraj pruge u niškom selu Mezgraja.

Nije bilo sumnjivih okolnosti pa se pretpostavlja da se nesrećni čovek, koji je imao epizode senilnosti, nakon silaska iz voza, dezorijentisao, krenuo pred pruge i pao u šiblje gde je i preminuo.

- Brat je živeo sam. Ja sam dolazila da mu kuvam, da mu donosim hranu. Imao je operaciju srca pre nekoliko godina, nakon čega se sve promenilo. Izvesno vreme nakon te operacije primetila sam da je počeo da meša pojmove "ćerko", "sine" i slično. I jednom su mi njegovi prijatelji rekli "došao Srba i priča nešto nepovezano". Od tada nije bilo kako valja. Kada je pao sa bicikle, moguće da je neki tromb krenuo i napravio mu problem. I on je govorio – "sve je počelo od pada sa bicikle". Nosio je redovno rukavicu na levoj ruci da je zagreje tu ruku. Spavao je sa kapom, žalio se na glavobolju. Hodao je sa štapom - ispričala je za Blic Lidija.

Ona kaže da je brata obilazila redovno, nekada i dva puta dnevno, ponekad jednom u dva dana, zavisno od svojih obaveza.

- Skuvam mu ručak, probudim ga i donesem mu hranu. Kada je bila slava Sveta Petka 27. oktobra, čekala sam ga do ponoći da se javi ali nije došao kući. Ima grdne prijatelje po Nišu, mislila sam da je ostao kod nekoga od njih. Sutra sam došla do stana, nije ga bilo. Opet čekala do uveče da se pojavi ali ga nije bilo. Nadala sam se kod nekoga je, ljudi spremili puno pa ga ostavili duže. Nisam htela da paničim, ali pošto ga nije bilo otišla sam u policiju da pijavim nestanak 31.oktobra. Iznenadila sam se kada sam saznala da je pre toga već jednom policija dolazila po njega na železničku stanicu Trupale, gde je bio zatečen nakon što se izgubio.

Policajac je gledajući dokumentaciju uzviknuo: "imamo ga već u evidenciji, to je onaj što smo išli po njega u Trupale u 19 časova". Meni je bilo čudno, jer mi za to nije rekao, da je lutao i da ga je policija vratila kući. Bio je senilan, bilo je momenata kada je bio bolji, kada mu se moglo verovati i kada nije. Na nedelju dana mu se menjalo stanje, veli Lidija. Kaže da je brat imao vikendicu u selu Supovac i da je ranije često putovao vozom, pa je sa policijom išla i tamo da ga traže.

- Otišli smo u vikendicu, videli da nije skoro dolazio. Jedna komšinica rekla da je bio poslednji put pre godinu dana. Nadala sam se u startu da će da se pojavi živ. Bio je snalažljiv i izdržljiv. Ali, bilo je zimsko vreme, kiša, hladoća koju nije podnosio, nije imao lekove sa sobom, nije mogao da hoda. Kako je vreme išlo nada je bila sve manja. Sve dok nisu našli telo. On je jedva hodao, što bi bio tu? Verovatno je hteo opet da ode do vikendice pa je sišao u Mezgraji, krenuo pored pruge, sapleo se i pao. Nije mogao da ustane i ostao je tu. Kada su našli telo, pitala sam jel ima torbicu, koju je uvek nosio na ramenu. Rekli su – ima. Kada sam videla džemper koji sam ja nekada prodavala u robnoj kući "Mladost" i koji sam mu kupila, bila sam sigurna da je on - priča Lidija kroz suze.

Telo pronašla meštanka

Beživotno telo u poodmakloj fazi raspadanja, pronašla je meštanka Mezgraje Mimica Arsovski 6. decembra kada je pošla da obiđe njivu. Njen pas Srećko je otkrio telo u jarku kraj pruge, oko 250 metara od napuštene stanice u ovom niškom selu, pa je odmah pozvala policiju.

- Telo je ležalo pravo, na leđima, kao u kovčegu, samo što ruke mogu bile prekrštene nego su bile pored tela. Toliko sam se uznemirila da od sinoć još ne mogu da se smirim - opisala je ona dramatičnu scenu.

Policija je identifikovala Stamenkovića po dokumentaciji koju je imao kod sebe. Nisu utvrđene nikakve sumnjive okolnosti na mestu pronalaska tela koje bi ukazale da je smrt eventualno posledica nekog krivičnog dela ali je telo upućeno na obdukciju zbog okonosti pronalaska, budući da procedure nalažu takvo postupanje

Biće sahrajen u porodičnoj grobnici

- Biće sahranjen u porodičnoj grobnici kod naših roditelja, tu je i njegova supruga sahranjena. Telo je na sudskoj medicini, treba da jave kada se završe sve procedure. Sad sam ostala sasvim sama - kaže Lidija, brišući suze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima