≫ 

Nezavisni sindikat policije podržao usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima

Tokom izrade nacrta navedenog Zakona, prvi put su unete mnoge zakonske odredbe, koje će u mnogome olakšati rad pripadnika svih službi ovog Ministarstva na terenu

  • 1
Motor udes Jainci policija uviđaj Foto: Milena Đorđević

Nezavisni sindikat policije, jedini reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, aktivno je učestvovao na izradi novog nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima.

Poslednjih nekoliko dana, neki portali paušalno iznose neargumentovane tvrdnje, da će policija navodno, stalno pratiti građane, čime će na navedeni način, po njihovim rečima, služiti gušenju demokratije i stavova civilnog društva, što smatramo apsolutnom neistinom, koja ima za cilj nepotrebno obmanjivanje javnosti.

Tokom izrade nacrta navedenog Zakona, prvi put su unete mnoge zakonske odredbe, koje će u mnogome olakšati rad pripadnika svih službi ovog Ministarstva na terenu. Kao jedini reprezentativni sindikat dajemo podršku skoro svim predloženim izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima u delu primene policijskih ovlašćenja jer smatramo da će značajno doprineti efikasnijem, transparentnijem i kvalitetnijem radu policije, a građanima omogućiti efikasnije i jednostavnije ostvarivanje njihovih prava. Donošenjem novog Zakona o unutrašnjim poslovima, smatramo da će se otkloniti brojni nedostaci trenutno važećeg Zakona o policiji i doprineti usvajanju zakona u skladu sa potrebama policije, što je izuzetno značajno za funkcionisanje i rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reprezentativni Nezavisni sindikat policije u svojstvu stalnog člana Radne grupe na izradi Zakona o unutrašnjim poslovima, poseban akcenat dao je na ostvarivanju prava zaposlenih, poboljšanja procesa i uslova rada i preciznom definisanju policijskih ovlašćenja, pre svega upotrebe sredstva prinude, gde bi u oceni opravdanosti sredstava prinude bile formirane posebne Komisije u kojima bi bili i predstavnici javnosti. Usvajanjem novog Zakona u celosti, za razliku od prethodnog Zakona u mnogome bi se poboljšala transparentnost i operativnost rada policije, poboljšao sistem bezbednosti i svih gradjana Republike Srbije. Nezavisni sindikat policije i dalje će aktivno u svojstvu jedinog reprezentativnog sindikata zastupati interese zaposlenih u skladu sa Zakonom i Ustavom Republike Srbije.

Na kraju našeg saopštenja, želimo upoznati sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova i širu javnost da su podršku u usvajanju novog Zakona svojim predlozima i sugestijama Radnoj grupi dali i ostali nereprezentativni sindikati.

Video: Ovako danas radi Komunalna milicija: Budući Beli razgovaraju sa građanima oko škola i parkova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    10. decembar 2022 | 21:28

    Jos samo da se izjasnite koja ste struja NSPa..ima vas ovi sto kao su novoformirani i ovi sto kradu pecate...pa cisto zarad policajaca kazite koji ste sto podrzavate sve sto dodje iz MUPa...da vas podsetim i Hrkalovicku ste podrzavali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA