≫ 

Nosio masku i periku, u rukama držao cveće, pa opljačkao banku: Nišlija sklopio sporazum o priznanju krivice

Po poternici koju je za njim raspisala Srbija uhapšen je u Španiji i ekstradiran iz ove zemlje

  • 0
Pljačka banke pljačkaš perika maska cveće

Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Nišlija M. K. optužen za pljačku Vojvođanske banke odlučio je da sa Višim javnim tužilaštvom sklopi sporazum o priznanju krivičnog dela na osnovu kog bi odležao pet godina zatvora te da vrati 9.640.714 dinara, što je petina ukradenog plena jer je imao još četvoricu saučesnika.

M. K. je u odsustvu osuđen na osam godina robije zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i eksplozivnih materija jer je 5. marta 2010. godine učestvovao u pljački ove finansijske institucije nakon čega je pobegao. Po poternici koju je za njim raspisala Srbija uhapšen je u Španiji i ekstradiran iz ove zemlje. Iskoristio je zakonsko pravo da traži ponovljeno suđenje kako bi se preispitala zakonitost pravnosnažne odluke donete bez njegovog prisustva.

Današnji glavni pretres pred Višim sudom u Nišu odložen je nakon što su zamenik Višeg javnog tužilaštva Aleksandar Kaličanin i branioci M. K. Irena Đorđević i Momčilo Kovačević obavestili sudiju Gorana Spasića da su postigli dogovor o sporazumu o priznanju krivice.

- Tužilaštvo je 9. decembra dobilo ponudu za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela od strane branilaca optuženog. Tužilaštvo je saglasno da pristupi zaključenju sporazuma čim novac, koji optuženi u sklopu sporazuma treba da vrati, bude uplaćen u u sudski depozit . Nakon sprovođenja procedure sud će blagovremeno biti obavešten da je sporazum zaključen – kazao je Kaličanin.

Poslednju reč u ovom postupku daće Viši sud koji treba da odluči da li će prihvatiti sporazum koji će zaključiti tužilaštvo i odbrana M. K.

Razbojnici uhapšeni, novac nije pronađen

Kako je ustanovljeno tokom sudskog postupka vođenog protiv razbojničke petorke, A. Đ. je vozilom „seat kordoba“ dovezao pljačkaše do Episkopske ulice, nakon čega su ušli u banku. Na licima su imali maske, na glavi perike a da bi zavarali obezbeđenje, u rukama su držali cveće. Naoružani pištoljima, najpre su savladali radnika obezbeđenja S. M. udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, usled čega je zadobio prelom potiljačne kosti, a da bi ga uplašio M. K. mu je pucao iznad glave.

Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja G. M. ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i naredili im da legnu na pod. Uzeli su novac raznih valuta ukupne vrednosti 48.203.570 dinara i potrpali ga u platnenu torbu. Na izlazu iz banke sreli su se sa A. M, takođe službenikom obezbeđenja u koga su pucali, ali ga nisu pogodili. Vozilo su ostavili na periferiji Niša gde su ga zapalili ali se vatra ugasila pa je policija pronašla maske i perike korišćene u pljački. Zahvaljujući biološkim tragovima, razbojnici su identifikovani i uhapšeni krajem novembra 2010. godine, ali ukradeni novac nije pronađen.

Uhapšen u Ukrajini zbog napada na Zvicera

Za jednog od članova razbojničke petorke. P. J, ponovo se čulo pre dve godine kada je uhapšen u Ukrajini zbog sumnje da je sa još jednim Srbinom M. B. i dvojicom Crnogoraca, teško ranio vođu kavačkog klana Radoja Zvicera. Nišlija P. J. koji je iz zatvora zbog pljačke Vojvođanske banke izašao 2018. godine, uhapšen je maja 2020. godine u blizini Odese ubrzo nakon pokušaja likvidacije Zvicera tokom kog je pogođen sa pet metaka. I njegov saučesnik iz Srbije M. B. takođe je imao policijski dosije jer je početkom 2017. godine uhapšen u Prokuplju sa punim gepekom oružja.

Video: Oružana pljačka u Subotici: Banditi upali u banku i odneli milion evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA