≫ 

"Ne kaže se kazalište, nego pozorište": Ovo je prethodilo fizičkom napadu na glumce iz Zagreba u Novom Sadu

Nakon predstave koja je protekla bez ikakvih problema nepoznati napadači napali su hrvatske glumce

  • 0
Tuča Foto: Telegraf.rs/J. N., Shutterstock

U noći između ponedeljka i utorka u Novom Sadu dogodio se incident u kojem su "deblji kraj" izvukli zagrebački glumci, članovi teatra &TD i umetničke organizacije Arterarija, koji su s predstavom "Bura" koju potpisuje Romano Nikolić imali gostovanje na festivalu "Synergy World Theater" u organizaciji Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz.

Nakon predstave koja je protekla bez ikakvih problema nepoznati napadači napali su hrvatske glumce, a šta se događalo u noći koja je prethodila sukobu prenosi Večernji.hr.

Šta se događalo u noći koja je prethodila sukobu pokušali su, kako pišu, da saznaju iz teatra &TD. Oni su ih, kako navode, uputili da se za sve informacije obrate Mariju Županu, zameniku direktora Studentskog centra u okviru čijeg kompleksa je smešten teatar &TD.

- Članovi ansambla napadnuti su kod hotela u ranim jutarnjim satima oko 3:30 prilikom nošenja stvari u vozilo. Sama predstava je, koliko nam je poznato, protekla u najboljem redu. Prema našim saznanjima naš radnik P.P. na upit nepoznatih mladića odgovorio da su igrali predstavu što je izazvalo spomenute reakcije, agresiju i fizički napad uz reči da se kod njih ne kaže 'kazalište' 'pozorište'. Tu je krenuo napad na naše koleginice i kolege od kojih su dvojica s povredama završili u bolnici na ušivanju i saniranju zadobijenih povreda. Sve su bile lakše telesne povrede, koliko sam video imaju 2,3 šava i natučeni su - kazao je Župan i dodao da je u Novom Sadu boravilo četvoro glumaca i sedmoro scenskih radnika koji ne žele da otkrivaju svoj identitet i javno da govore o nemilom događaju.

Na mesto događaja odmah je izašla i policija, a koliko je bilo napadača i je li neko od njih priveden u ovom trenutku ne znaju. Kažu nam da očekuju da policija odradi svoje i pošalje im zapisnik, a najavljuju i da će reagovati preko ambasade u Srbiji.

- Kontaktirali smo nadležna ministarstva i danas tokom dana čućemo se s našom ambasadom u Beogradu da i njih izvestimo i da i oni pokrenu pravnu proceduru prema vlastima koje su tamo nadležne. Osuđujemo taj napad i stajemo uz naše umetnike, u šoku su i glumci, ali i mi i duboko smo iznenađeni jer se sve zbilo neposredno nakon festivala tolerancije na kojem su učestvovali - otkriva Župan i za kraj dodaje da su napadnuti glumci i ostali nakon ekscesa koji ih je zadesio sretno stigli u Zagreb.

- Juče oko 17 sati vratili su se u Zagreb i otišli su kući da malo dođu sebi od svega. Ovih dana planiramo s njima održati sastanak s ciljem da ih zaštitimo i uzmemo izjave, a očekujemo i policijski zapisnik o svemu. Apsolutno osuđujemo svaku vrstu mržnje - zaključio je Mario Župan. Podsetimo, o incidentu su se dan ranije na svojoj Facebook stranici oglasili i članovi umetničke organizacije Arterarija.

Video: Najpoznatija navijačica s Balkana skočila na sto i zavrtela kukovima: Hrvatica bokovima baca u trans

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA