≫ 

Saznajemo: Saslušana maloletna žrtva učitelja jahanja

Ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda

  • 1
Miloš Đukić, instruktor jahanja Printskrin: Instagram/M.Dj.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je prvi put u posebnim prostorijama tužilaštva, putem video linka ispitana maloletna oštećena, žrtva rodno zasnovanog nasilja.

Kako "Telegarf.rs" saznaje, ona je dala iskaz u istrazi protiv Miloša Đukića, učitelja jahanja koji se sumnjičiza silovanja polaznica.

- Saslušane su sve oštećene devojke. Čeka se još jedno veštačenje- kaže naš sagovornik blizak slučaju.

Ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Uhapšen M.Dj. Kaskader i učitelj jahanja Printskrin: Instagram/M.Dj.

Svedočenje maloletne oštećene obavljeno je putem video linka iz prostorija Službe koja se nalazi na 6. spratu i istražnog kabineta na 4. spratu zgrade Palate pravde u Beogradu.

Ispitivanju oštećene u prostorijama Službe prisustvovali su zakonski zastupnik maloletne oštećene i psiholog dok su u istražnom kabinetu pored postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca, bili branioci okrivljenog i punomoćnici oštećenih, koji se žrtvi nisu obraćali neposredno, već joj je pitanja postavljao isključivo zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke, od sekundarne viktimizacije, odnosno od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim i njegovim braniocima, a takodje im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja je nedavno formirana pri VJT u Beogradu pod rukovodstvom Koorinatorke za rodno zasnovano nasilje.

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku. Na ovaj način dosledno se primenjuju svi relevantni propisi uključujući i Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji.

Milošu Đ. koji se tereti da je silovao i sekslualno napastvovao devojke i maloletnice u konjičkom klubu u Lipovičkoj šumi određen je pritvor sredinom prošlog meseca, da ne bi ponovio delo u kratkom vremenskom roku i zbog uznemirenja javnosti.

On je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno, a dve su imale po 13 godina u vreme izvršenja krivičnog dela.

Video: Ovo je konjički klub u kom je osumnjičeni instruktor jahanja, M.Đ. silovao devojčice

(Telegrfa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA