Dragan usmrtio Jasminu pucavši joj u vrat: Pravosnažno osuđen policajac koji nije reagovao na prijavu nasilja

Policajac A. Ž. nije reagovao po prijavi Jasmine Jovanović, koja je nevenčanog supruga Dragana Nikolića prijavila za nasilje u porodici, nepunih mesec dana kasnije je ubijena

  • 1
Uviđaj policija rotacija policija noć policijski automobil interventna jedinica Foto: Mateja Beljan

Policajac A. Ž. osuđen je pravosnažno na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci, sa rokom provere od dve godine zbog toga što 11. oktobra 2017. kao ovlašćeno službeno lice Policijske stanice Sopot, nije reagovao po prijavi Jasmine Jovanović, koja je nevenčanog supruga Dragana Nikolića prijavila za nasilje u porodici, koje se, prema njenim navodima, dogodilo dan ranije, navodi Kurir.

Nikolić je  nepunih mesec dana kasnije, 6. novembra 2017. ubio Jasminu.

Prvostepenom presudom A. Ž. bio je oslobođen optužbi, ali je Apelacioni sud u Beogradu prihvatio žalbu tužilaštva i izreklo uslovnu kaznu policajcu. Kako se navodi u odluci, A. Ž. kao specijalizovani i sertifikovani policijski službenik za postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, po prijavi Jasmine Jovanović koja je prijavila Dragana Nikolića, kao nevenčanog supruga da je 10. oktobra 2017. godine udario u glavu i da je dve godine unazad maltretira, kršenjem zakona, drugih propisa i opštih akata, očigledno nesavesno postupao u vršenju službe tako što nije izvršio sve obaveze koje je imao u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

- On mu je, nakon dovođenja Dragana Nikolića u PS Sopot, kao mogućeg učinioca, pružio priliku da se izjasni o svim bitnim činjenicama i nakon što je prikupio potrebna obaveštenja od drugih, propustio da zatraži mišljenje Centra za socijalni rad, zatim da odmah izvrši procenu rizika neposredne opasnosti od nasilja u porodici, gde su kao rizici o kojima se naročito vodi računa, navedeni da učinilac nasilja ima pristup oružju, s obzirom na to da je Dragan Nikolić imao registrovana tri oružja na svoje ime, rizik da je mogući učinilac ranije ili pre procene rizika učinio nasilje u porodici, te da donese odluku o potrebi izricanja hitne mere za sprečavanje nasilja u porodici te da odmah dostavi sva dostupna obaveštenja o nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega i procenu riziku nadležnom javnom tužiocu, centru za socijalni rad i grupi za koordinaciju i saradnju - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Kako se navodi, na taj način nije primenio sve radnje i obaveze koje je imao po zakonu, pa je usled toga došlo do teške povrede prava pokojne Jasnime Jovanović da joj se dodeli vrsta fizičke, pravne i socijalne zaštite kao žrtvi nasilja, a to nepostupanje okrivljenog je za krajnju posledicu imalo da je 6. novembra 2017. godine Dragan Nikolić ubio Jasminu Jovanović upotrebom pištolja koji ima u legalnom posedu.

Dragan Nikolić, inače lovac iz Ralje, navodno je kobnog dana slao Jasmini SMS poruke, a kada je popodne, oko 17 sati našao na putu u selu Stojnik, hladnokrvno joj je prišao i pucao u vrat, nakon čega se ubio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    10. januar 2023 | 00:47

    Lovac iz Ralje a imao tri pištolja... Jel to neko zanimanje lovac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA