≫ 

Mišar ostao bez noge, zatečen u nezakonitoj zamci: Kljusa stavljena na kavez sa golubovima, usledilo hapšenje

Uhapšen je M. N. (54) iz Šapca i njemu je određen pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra

  • 1
Orao Mišar Buteo Buteo hapšenje Foto-ilustracija: Shutterstock

Zbog lova nezakonitom zamkom i povređivanja mišara (Buteo buteo), strogo zaštićene ptice grabljivice iz porodice jastrebova, uhapšen je M. N. (54) iz Šapca i njemu je određen pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra, piše Politika.

Krajem prošle godine zabrinuti građana su obavestili Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci (kljusa) nalazi povređeni mišar. Ekipa iz Tima za borbu protiv krivolova, koja deluje u okviru DZPPS, odmah je kontaktirala novoosnovanu Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije i uputila se na teren kako bi asistirala policijskim službenicima, navodi se u saopštenju.

Okrivljeni je na neobrađenoj parceli, na svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača, na koji su stavljena kljusa – zakonom zabranjena zamka koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač. Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom leve noge, ali je uprkos strašnim povredama i dalje bio živ.

Brzom akcijom policijskih službenika iz Vladimiraca koju je koordinisala Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala, za samo nekoliko sati otkriven je počinilac ovog gnusnog zločina, a istog dana mu je određen i pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja (čl. 269, Krivičnog zakonika Republike Srbije) i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra (čl. 265, Krivičnog zakonika Republike Srbije).

Ptici je amputirana noga i ona se trenutno privikava na život sa jednom nogom. Mišar je ptica koja svake godine uništi na hiljade glodara, pa se svakim ubijanjem ili povređivanjem ove vrste, nanosi ogromna šteta poljoprivrednicima.

- Na radaru imamo veliki broj krivolovaca, štiglićara i trovača za koje garantujem da će biti uhvaćeni i procesuirani u skladu sa zakonom. Srbija je osnivanjem Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala napravila ogroman pomak u sferi zaštite biodiverziteta. Primenjuju se ozbiljne metode za otkrivanje onih koji se bave nezakonitim lovom, bez obzira da li se on sprovodi uz pomoć vatrenog oružja ili uz druge zakonom zabranjene metode – poput lova uz pomoć zamki, klopki, kapana, mreža, lepka i sličnog. Pobrojane načine nezakonitog lova ne tretira samo domaće zakonodavstvo, već i brojne međunarodne konvencije koje je Srbija potpisala i ratifikovala - rekao je Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Najugroženije vrste

U nedavno objavljenoj "Crvenoj knjizi ptica Srbije" predstavljene su najugroženije vrste ptica.

Podaci su prikupljeni za ukupno 352 zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica.

Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

Video: Beba orao bradan napreduje iz dana u dan: Mama ga dobro hrani a on uživa u Beogradskom Zoo vrtu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA