Suđenje za ubistvo u Belvilu: Ovo su iskazi šest svedoka

U januaru ove godine svi okrivljeni ponovo su se izjasnili o krivici, a njihovi iskazi nisu se promenili, te je samo Lazar Tejić priznao ubistvo, dok su ostala četvorica optuženih negirala krivicu

  • 0
Bojan Mirković, Lazar Tejić, ubistvo u Belvilu Foto: MUP Srbije, Tanjug/Privatna arhiva

Suđenje za ubistvo Bojana Mirkovića u garaži u naselju Belvil održano je danas u Višem sudu u Beogradu.

Na današnjem ročištu pred sudaku govornicu izašlo je šest svedoka.

Otac okrivljenog Bojana Kovačevića Zoran Veličković je na pitanje branioca da li je u novembru 2020. godina policija dolazila u njegovu kuću odgovorio potvrdno.

- Zatekao sam policiju u kući kada san došao. Mlađi sin i ja smo odvedeni u 29. novembar. Pošto je sin maloletan, to je trajalo. Bili smo tamo do tri ili četiri sata ujutru. Kada smo izašli odatle, uspostavio sam kontakt sa Bojanom. Sutradan me je poslao u 29. novembar i rekao da uzmem kontakt inspektora. Kada sam bio sa inspektororom Bojan me je nazvao i tada su se on i inspektor sve dogovorili. Čekao je policiju kod kuće - rekao je Kovačevićev otac.

Na pitanje punomoćnika oštećenih Bojana Ječmenice da li se policija raspitivala za njegovog sina, Veličković je odgovorio da su ga pitali još u kući, ali da je Kovačević bio na poslu, te nije tačno znao gde je.

- Dok je policija bila tu nisam mogao da zovem Bojana, a posle su me odveli u stanicu, tako da sam ga zvao kad je izašao - dodao je.

Advokat Ječmenica istakao je da je Bojan Kovačević u svom iskazu naveo da mu je otac rekao da sačeka i da ide ujutru u policiju, a da mu je broj inspektora doneo kući, na šta je Veličković odgovorio da je verzija koju je on ispričao tačna.

Majka Lazara Tejića Jelena Tejić i njegova vanbračna supruga Nađa Stanković iskoristile su zakonsko pravo da ne svedoče.

Bivša supruga Ivana Nikčevića Slobodanka Nikčević, njegova bivša devojka Anđa Stojanović, kao i bivša vanbračna supruga Anita Keserović ostale su pri ranije datim iskazima. Dva veštaka dala iskaze Sudski veštak za DNK analizu Dušan Keckarević govorio je o GPS uređaju koji je postavljen ispod automobila ubijenog Bojana Mirkovića i rekao da je na njemu pronađen mešoviti trag najmanje četiri osobe, među kojima se nalaze okrivljeni Lazar Tejić i Dušan Kokoruž.

Na pitanje branioca Dušana Kokoruža Jelene Stojić da li je moguće da je došlo do sekundarnog transfera traga, veštak je odgovorio da sekundarni tranfer nije nemoguć i da postoji ta mogućnost, ali da pitanje sekundarnog transfera podrazumeva priznanje da je to njegov DNK.

Pred sudom je govorio i veštak za telekomunikacije Dragomir Vasiljević. Na pitanje branioca Bojana Kovačevića da li može da se uradi dopuna njegovog kretanja, veštak je objasnio da je to moguće ukoliko su podaci sa baznih stanica izvučeni kada je krivično delo izvršeno, a da u suprotom ne bi bilo moguće jer se ti podaci dobijaju za poslednjih godinu dana.

Na pitanje branioca Jelene Stojić da li ima pravo da se izjasnjva o krivici okrivljenih, Vasiljević je odgovorio da se on ne izjašnjava o krivici.

- Ja predočavam da li su podaci u vezi sa tim krivičnim delom. Ako se konstatuje da postoji mogućnost da je broj mogao da bude na licu mesta, ja kažem da bi mogao da bude u nekoj vezi sa krivičnim delom - dodao je. Advokat Bojana Kovačevića zatražio je da se uradi dopunsko vremensko-prostorno veštačenje za njegov telefon za 8, 9. i 12. novembar 2020. godine i istakao da bi "bilo korisno i za odbranu i za tužilaštvo da se vidi kuda se Kovačević kretao".

Sudija je naložio dopunsko veštačenje. Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar, kada će biti obavljeno pregledanje video snimaka koji do sada nisu preglesani i uvid u iskaze svedoka.

Podsećamo, suđenje za ubistvo Bojana Mirkovića 5. decemra 2022. počelo je ispočetka zbog promene sudije. Naime, umesto sudije Jelene Škulić predsedavajući sudija sada je Stojan Petrović.

U januaru ove godine svi okrivljeni ponovo su se izjasnili o krivici, a njihovi iskazi nisu se promenili, te je samo Lazar Tejić priznao ubistvo, dok su ostala četvorica optuženih negirala krivicu.

Kako je danas naveo branilac Stefan Jokić, za godinu i po dana suđenja, saslušani su samo svedoci. Dok okrivljeni borave u pritvoru, suđenje je više puta odlagano, a odbijani su predlozi odbrane da se mera pritvora ukine, zameni blažom merom, ili da optuženi izađu na slbodu uz jemstvo.

Tejić priznao ubistvo

Lazar Tejić, jedini od petorice osumnjičenih koji je priznao krivično delo ubistvo pred tužilaštvom je bio 25. novembra 2020. godine. On se tada branio ćutanjem, a isto je uradio i Dušan Kokoruž koji je optužen za saizvršilaštvo.

Tejić je na pripremnom ročištu održanom 23. novembra 2021. godine priznao da je izvršio krivično delo, ali nije priznao kvalifikaciju, prema kojoj se radi o teškom ubistvu na podmukao način. On je tada rekao i da ostalih četvorica optiženih nisu ni u kakvoj vezi sa tim krivičnim delom. On je na ročištu 23. novmebra 2021. godine izneo detalje ubistva.

- Ja sam izvršio ovo ubistvo, ali ostali s tim nemaju veze. 29. novembra 2019. godine sam izašao iz zatvora. Često sam izlazio, znao sam da u svakom lokalu mogu da kupim kokain. Uzimao sam kokain od Bojana Mirkovića, koji mi je ponudio da prodajem. Do konflikta je došlo jer nisam mogao da ispratim tempo prodaje koji mi je nametnuo. Plašio sam ga se jer mi je pretio, zato sam mu pratio kretanje. Nisam hteo da izvršim ubistvo na javnom mestu. GPRS, i dva telefona nabavio sam od osobe koju neću da imenujem - rekao je Tejić.

Dodao je da je Mirkovića pratio uz pomoć aplikacije, a da je Samsung pomoću kojeg ga je pratio ostavio u Batajnici da zavara trag.

- Niko osim mene nije pratio njegovo kretanje, od postavljanja uređaja do ubistva je prošlo nekoliko dana. Ustao sam i krenuo ka Bloku 62 gde sam uzeo elektirčni bicikl. Taksijem sam otišao sam do Batajnice kako bih na telefon preko kog sam pratio njegovo kretanje povezao svoj telefon. Kad sam opet uzeo bicikl, bilo je 12 ili 13 sati. Kretao sam se oko garaže Belvila, prateći njegovo kretanje. Ušao sam za njim i ubio ga, otarasio sam se pištolja, bicikla i uređaja - ispričao je Tejić.

Kako je potom rekao, pitao je majku da ga odveze na Zaltibor da odmori, a nakon toga je na vestima video da je uhapšen Bojan Kovačević, nevenčani suprug njegove majke, koji ga je na Zlatibor dovezao.

Dušana Kokoruža, kako kaže, dugo zna.- Izlazio mi je u susret da me vozi i da mi da novac kada mi je potreban. Pristao je da dođe na Zlatibor po mene i da me odveze do rganice. Nije znao da sam počinio ubistvo, rekao sam da dugujem novac i da mi prete. Pitao sam da me odveze do Loznice. Na pumpi je trebalo da me čeka automobil koji je trebalo da me odveze do granice jer sam se uspaničio. Ostale optužene ne poznajem i ne znam zašto su u sudnici. Kajem se, voleo bih da vratim vreme i da ispravim mnoge stavri koje sam uradio - zaključio je Tejić i rekao da ne želi da odgovara ni na kakva dodatna pitanja.

Video: Uhapšen i treći osumnjčeni za ubistvo u Belvilu: Rasvetljena brutalna mafijaška likvidacija

Pomogao Tejiću da pobegne jer je zvučao uplašeno

Dušan Kokoruž, koji je uhapšen kada i Tejić, istakao je da od optuženih poznaje Lazara, a Bojana Kovačevića samo iz Lazareve priče.

- Ubijenog nikada nisam video. Lazara poznajem dugo. On je 2019. godine izašao iz zatvora. Svi smo gledali na njega kao na suštinski dobrog klinca. Zvao me je da ga vozim, kada nisam mogao davao sam mu auto, pozajmljivao sam mu novac. Krajem novembra me je zvao da ga odvezem od Zlatibora do Loznice. Prvo sam rekao da ne mogu. Kada je opet zvao, zvučao je uplašeno, rekao je da mu je život ugrožen. Video sam da nešto nije u redu, te sam pristao da odem - objasnio je Kokoruž.

Kako mu je Tejić rekao da se zadužio, Dušan je, kako je ispričao, poneo nešto manje od 6.000 evra. Tejića je pokupio na ulazu na Zlatibor.

- Rekao je da prodaje kokain, ali da je većinu iskoristio za sebe i da je potrošio pare. Nije mi rekao ko me juri, nije hteo da me upliće. Ja sam otišao u jedan hotel, on u drugi. Sutradan smo se našli i rekao sam da ću da mu pozajmim novac. Rekao je da ta suma nije dovoljna i da ima dogovor da ga sakriju u BiH, ali je taj čovek mogao da ga preveze tek 23. novembra. Tog dana je trebalo da se nađemo u Užicu. Nisam mogao da osposobim auto, pa sam otišao taksijem - dodao je.

Kako je objasnio, "sve vreme do hapšenja Lazar je bio uplašen, odsutan, zbunjen".

- Ostao sam s njim jer me je zamolio. Rekao je da na pumpi treba da nas čeka sivi "pasat". Mene je trebalo da odveze na autobusku stanicu, da se vratim po automobil. Seli smo u auto, vozača nije bilo. Posle pet sekundi smo uhapšeni - rekao je Kokoruž.

On je dodao da je prihvatio da preveze Tejića jer nije pomišljao da je sposoban da uradi tako nešto, kao i da ne zna odakle njegov otisak na kartici GPRS uređaja za praćenje. Za Lazara je istakao da je "po kraju načuo čime se bavi", ali da nije hteo da pita.

Negirali krivicu

Bojan Kovačević, koji je sa Tejićevom majkom u vanbračnoj zajednici istakao je da sa tim krivičnim delom nije u vezi. Objasnio je da je sa lazarevom majkom počeo da se zabavlja 2018. godine, a da su počeli da žive zajedno u junu 2020. godine.

Kako je objasnio, Lazara je upoznao 2019. godine kada je on izašao sa izvršavanja zatvorske kazne i nakon toga ga je često vozio gde treba, jer Lazar nema dozvolu. Dodao je i da je Lazara odezao na Zlatibor, ali su on, njegova nevenčana supruga i njena ćerkica kući vratili iste večeri.

Ivan Nikčević takođe je porekao da je u vezi sa smrću Mirkovića, kog je poznavao. On je pred sudom ispričao gde se nalazio u vreme ubistva i dodao ad je poznavao ubijenog matkovića i da je sa njim bio u dobrim odnosima.

Poslednji osumnjičeni, Filip Ivanović, rekao je da nije kriv i da ne poznaje nikog od optuženih, kao i da je na ubistva bio na proslavi rođendana.

Video: Snimak hapšenja osumnjičenih za ubistvo u Belvilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA