Odbačena optužnica protiv petorice osumnjičenih za silovanje devojčice (11) u Prištini

U žalbi se navodi i da je sudija, bez ikakvog pravnog osnova, odlučio da tužilaštvu ne puži mogućnost da pred njim iznese rezultate višemesečnih istraga

  • 12
Priština, Osumnjičeni za silovanje devojčice u avgustu prošle godine Foto: Društvene mreže

Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih - E.R. i Š.K, kao i protiv trojice maloletnika, umešanih u slučaj silovanja devojčice (11), u avgustu prošle godine.

Odluku je doneo sudija Adnan Isufi, navodeći da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka, nepotpun, preneo je Rporteri, pozivajući se na „Zakletvu za pravdu“, piše Kosovo online.

U odluci se navodi da je sud, prilikom razmatranja optužnice, ograničen da ne prejudicira epilog krivičnog predmeta.

"Iako suđenje još nije počelo, sud ne može da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja", navodi se u odluci.

Dodaje se i da optužnica ili predlog u navedenim tačkama nije dovoljno jasan, zbunjujuć je, a i činjenični opis ne odgovara jasno pravnoj kvalifikaciji krivičnih dela, te da je neprihvatljivo podizanje optužnice kako bi se slučaj ispitao tokom sudskog procesa.

Prema rečima sudije Isufija, postoji na desetine presuda koje su ukinute i postupci vraćeni na početak, jer nisu razdvojene inkriminisane radnje optuženih.

S tim u vezi, Osnovno tužilaštvo u Prištini podnelo je 18. januara ove godine žalbu na rešenje Osnovnog suda, zbog povrede procesnog prava.

Tužilaštvo smatra da je sud pomešao fazu istrage sa postupkom izvođenja dokaza, dodajući da su ovakve oduke sudija potpuno pogrešne, neprihvatljive i štetne.

U žalbi se navodi i da je sudija, bez ikakvog pravnog osnova, odlučio da tužilaštvu ne puži mogućnost da pred njim iznese rezultate višemesečnih istraga.

“U konkretnom slučaju, optužnica i predlog su potpuno jasni i razumljivi, a činjenični opis je u potpunosti u skladu sa pravnom kvalifikacijom krivičnih dela, oslanjajući se na dokaze na kojima se optužnica i predlog zasnivaju”, navodi se u žalbi.

Tužilac Šeribane Seljimi-Mučaj je predložila Apelacionom sudu da ovu žalbu u celini usvoji i poništi rešenje Osnovnog suda u Prištini, jer su posledice u konkretnom slučaju nepopravljive za oštećenu, kao i za sprovođenje pravde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoxiNS

    25. januar 2023 | 22:52

    Nista...tata zna sta mu je ciniti.

  • Dusko

    25. januar 2023 | 23:15

    Kod njih samo silovanje koze ili magarice podleze ktivicnom gonjenju.

  • Veteran K i M

    25. januar 2023 | 23:45

    A zasto se svo vreme krije da je devojcica Srpske nacionalnosti a monstrumi arnauti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA