≫ 

Četiri godine robije za ubistvo u Šarlincu: Nikola prekoračio nužnu odbranu

Prethodno su sporazume o priznanju krivičnog dela zaključili i D.P. (19), M.C. (20) i N.S. (22) koji su takođe bili akteri kobnog sukoba a njima su izrečene kazne zatvora od po nekoliko meseci u kućnim uslovima zbog učestvovanja u tuči

  • 4
Šarlinac Foto: D.K.

Nikola Marković (28) iz doljevačkog sela Šarlinac osuđen je danas na četiri godine zatvora jer je u noći između 8. i 9. marta prošle godine u svojoj porodičnoj kući na smrt nožem izbo Nišliju Mihaila M. (24).

- Presuda je doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koju je moj klijent sklopio sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu a koji je danas potvrdio Viši sud. Izrečena je kazna zatvora od četiri godine, išli smo na sporazum o priznanju iz razloga ekonomičnosti postupka jer bi suđenje dugo trajalo a verujem da bi kazna bila tolika. Uspeli smo u istražnom postupku prekvalifikujemo delo za koje se Nikola teretio sa ubistva na ubistvo u prekoračenju nužne odbrane iz člana 113 Krivičnog zakonika u vezi člana 19 stav 3 - objasnio je Milan Petrović, Nikolin branilac.

Pomenuti član zakona navodi da “učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane kazna može ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadam, može se i osloboditi i kazne”.

Prethodno su sporazume o priznanju krivičnog dela zaključili i D.P. (19), M.C. (20) i N.S. (22) koji su takođe bili akteri kobnog sukoba a njima su izrečene kazne zatvora od po nekoliko meseci u kućnim uslovima zbog učestvovanja u tuči.

Nikola na saslušanju pred organima gonjenja nije sporio da je Mihaila lišio života. Međutim, tvrdio je da je bio prestravljen nakon što su mu on i još dvojica njegovih prijatelja upali u kuću u kasne sate, te napali njega i njegovog komšiju. Istakao je da je nož potegao i više puta izbog mladog Nišliju u samoodbrani.

N.M. i njegova žrtva razgovarali su preko Instagrama neposredno pre krvavog obračuna povodom novca za koji je M.M. tvrdio da N.M. duguje njegovom prijatelju.

- Mihailo je nešto posle 23 sata Nikoli poslao poruku preko Instagrama i upozorio ga da vrati novac koji navodno duguje trećoj osobi. Razmenili su nekoliko poruka da bi Mihailo najavio da će ubrzo biti u Šarlincu. Nilola se zabrinuo pa je kontaktirao najpre jednog a zatim drugog prijatelja i zatražio njihovu pomoć rekavši im “da dolaze da ga biju”. Sa jednim od njih, D.P., (19) našao se u selu, dogovarali su se šta da rade, pa su odlučili da pozovu Mihaila i da ga pitaju da li će sigurno doći te večeri u Šarlinac. Verovatno prozrevši da se Nikola sprema da ga dočeka, Mihailo je kazao da se navodno predomislio, te da će ga posetiti sutradan “da ispeglaju situaciju”. Međutim, oko jedan sat iza ponoći Mihailo je sa još dvojicom došao u Šarlinac. Nikol im je otključao vrata i pitao ih zbog čega su mu došli u kuću. Tvrdio je da su on i njegov drug napadnuti te da su trojicu nezvanih gostiju pokušavali da izbace iz kuće. Tokom tuče, Nikola je uzeo kuhinjski nož sa sudopere, upozorio je protivnike da beže ali oni su, kako tvrdi, nasrnuli na njega te je tokom sukoba nekoliko puta izbo nožem Mihaila. Kazao je da je sa njim pao na fotelju, da je ranjeni mladić počeo da gubi svest, te da ih je molio da pozovu Hitnu pomoć. Nikola je nakon toga sišao u prizemlje kuće, gde mu živi otac, i kazao mu da su neki ljudi došli da ga ubiju, i upozorio ga da se čuva. Takođe mu je rekao da će “ovaj gore da umre”, te da pozove Hitnu pomoć – objasnio je naš sagovornik iz istrage događaje koji su prethodili kobnom obračunu.

Nikola je dalje tvrdio da je kazao drugu da ne treba da beže jer ništa nisu krivi ali je ipak odlučio da se skloni kod rođaka u Voljčinac. Tamo je prespavao, ali su ga oni ujutro upozorili da je najbolje da se preda, pa je njegov rođak otišao u Doljevac i vratio se sa policijom u Voljčinac.

Ostali akteri krvavog sukoba su se razbežali ali ih je niška policija vrlo brzo identifikovala i uhapsila. Jednom od njih lisice na ruke stavljene su na radnom mestu, u niškoj firmi za proizvodnju hleba, jer je jutro nakon stravičnog događaja, uredno došao na posao.

Video: Ikonopisac traži ukidanje presude kojom je osuđen na 35 godina zbog ubistva starice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    1. februar 2023 | 14:26

    Jad od drzave i zakona coveka je trebalo osloboditi, sta bi po tom zakonu ko god hoce moze da upadne u tudju kucu i maltretira domacina

  • Djole

    1. februar 2023 | 15:20

    Sta su hteli u njegovoj kuci? Zasto da ukućani dozivljavaju stres... Kakva je to drskost upasti nekome u kuci i tući ga... Ja bih čoveka oslobodio!!! Treba zakon da se promeni, da na svom posedu ne moze niko da dodje de te maltretira, tuče, krade...

  • Aca

    1. februar 2023 | 15:44

    Ovo je za oslobadjanje. Neko ti upadne u kucu sa namerom da te bije,ti se odbranis i onda ti kriv? Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA