• 0
 ≫ 

Ubio šefa, glumio ucveljenog radnika, pa mu nosio kovčeg do groba: Ni na suđenju nije otkriven motiv zločina

, Telegraf
 ≫ 

Draškova porodica, ali i čitava javnost sa nestrpljenjem je očekivala početak suđenja nadajući se da će se najzad saznati zašto su biznismena usmrtio njegov radnik

  • 0
Draško R. ubistvo u Nišu

Printskrin: Fejsbuk Draško Vulić

Nišlija Nikola Mladenović (37) osuđen je u ponovljenom postupku pred Višim sudom u Nišu na 20 godina robije zbog teškog ubistva poslodavca Draška Ranđelovića (46) dok je njegov četrdesetdvogodišnji brat Marko koji se teretio za saizvršilaštvo oslobođen usled nedostatka dokaza.

Ono što je i posle dva sudska postupka ostalo nerazjašnjeno je pravi motiv krvavog zločina, odnosno zbog čega je Nikola odlučio da se na tako svirep način obračuna sa Ranđelovićem koji je zaposlio ne samo njega već i njegovog brata.

Braća Mladenović optužena su za teško ubistvo u saizvršilaštvu jer su u hali firme „Minkopeks“ na Bulevaru 12. februar u Nišu 8. oktobra 2020. godine, kako tvrdi Više javno tužilaštvo, na svirep i podmukao način sa umišljajem, zajedno usmrtili Ranđelovića udarajući ga ušicama sekire i čekićem. Nakon toga su krvavu odeću bacili u Nišavu i pozvali policiju, jer su Draška navodno pronašli mrtvog kada su se sa pauze za ručak, vratili u firmu. Policija je trinaest dana tragala za izvršiocima dok su se Mladenovići izigravali ožalošćene prijatelja pa su ne samo prisustvovali sahrani, već nosili sanduk sa posmrtnim ostacima žrtve.

Draško R. ubistvo u Nišu

Printskrin: Fejsbuk Draško Vulić

Draškova porodica ali i čitava javnost sa nestrpljenjem je očekivala početak suđenja nadajući se da će se najzad saznati zašto su biznismena usmrtio njegov radnik. Međutim, prvooptuženi Nikola, koga je i rođeni brat označio kao izvršioca, odlučio je najpre da se brani ćutanjem. Kada ga je najzad progovorio nije pokazao kajanje već je svoju žrtvu optužio za zlostavljanje.

- Prethodnog dana smo se dogovorili da sutradan na posao odemo oko 10, 11 sati. Međutim, Draško me je pozvao rano ujutro, vidno uznemiren. Kazao je da budemo spremni za pet minuta. Zamolio sam ga da nam da makar pola sata da se spremimo a on me je obasuo uvredama i rekao da najkasnije za deset minuta moramo da krenemo. Probudio sam brata i sa Draškom smo otišli u halu. Kazao nam je da je došlo do promene plana, da moramo duže da ostanemo. Počeli smo da radimo a on je otišao kući po alat a zatim i za ručak. Dok je bio odsutan, tražio ga je neki čovek. To ga je dodatno uznemirilo, sve vreme je gledao kroz prozor – opisao je mladić događaje koji su prethodili ubistvu.

Kako je objasnio, strasti su uzavrele kada mu je gazda zatražio da ostane sa njim i nakon završetka posla.

- Rekao mi je da moram da ga vozim na neku proslavu. Objasnio sam mu da imam porodične obaveze, da ga svaki put poslušam ali da ću morati da ga odbijem. On mi je kazao : - Kako to pričaš sa mnom? Vređao me je a zatim uzeo sekiru i dok sam klečao, udario me njome u leđa. Upitao sam ga, čemu to, a on mi je kazao da ću tek videti, jer ne mogu da se tako ponašam prema njemu. Krenuo je sekirom na mene, shvatio sam da sam u opasnosti, naročito kada mi je kazao da neću stradati samo ja već i moja deca i roditelji. Uzeo sam macolu i udario ga u zadnji deo glave, otimali smo se oko sekire, padali...Jednom sam ga udario ušicama sekire u glavu, on je mene nečim u čelo, ja njega još jednom macolom po glavi a zatim sam otišao – rekao je Nikola. Kazao je da nije ni znao da je Draško mrtav, te da se nadao da će se stvari smiriti jer, kako je objasnio, nije bilo prvi put da se sa njim fizički sukobljavao. Međutim, priznao je da je svom bratu naložio da odeću koju je tog dana nosio, baci u Nišavu ili je spali.

Iako je priznao da se sa Draškom družio, Nikola je kazao da je bio njegova žrtva.

- Nisam smeo da mu ništa odbijem, radio sam sve što mi je tražio. Nisam smeo da ga prijavim jer sam se bojao za porodicu. Plaćao mi je malo i neredovno, možda je smatrao da se svojim radom odužujem za drogu koju mi je davao – govorio je na suđenju Nikola i tvrdio da njegov brat nije učestvovao u izvršenju zločina.

Njegova izjava nije ubedila Više javno tužilaštvo da je zločin počinjen zbog navodnog zlostavljanja pa je za oba brata zatražilo doživotnu robiju. Međutim, Viši sud je u juče doneo odluku istovetnu onoj koju je Apelacioni sud ukinuo, i Nikolu osudio na 20 godina zatvora a Marka oslobodio.

Ono što bi možda moglo da objasni svirepo ubistvo je činjenica da je Nikola uživalac narkotika, da je možda iz tog razloga ispoljio nekontrolisano ponašanje koje je kulminiralo Draškovim ubistvom, te da pravog motiva stravičnog zločina nije ni bilo. Iz tog razloga njemu je juče ponovo izrečena mera bezbednosti obaveznog lečenja od narkomanije. Viši sud je smatrao da nema osnova za osudu njegovog brata iako je priznao da je učestvovao u uklanjanju tragova ubistva što bi se moglo podvesti pod pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Konačnu odluku u ovom slučaju doneće Apelacioni sud jer i Nikolin branilac ali i Više javno tužilaštvo imaju pravo žalbe na presudu Višeg suda.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok