• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaplena na aerodromu "Nikola Tesla": Zadržani luksuzni satovi i vredan nakit vredan 55.000 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prekršaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za carinjenje, zaustavljen 34-godišnji strani državljanin koji je negirao da ima bilo šta da prijavi

  • 0
Neprijavljena luksuzna roba

Foto: Uprava carina RS

Carinici su u subotu i nedelju na aerodromu ''Nikola Tesla'' i prelazu Vrška Čuka sprečili pokušaje krijumčarenja neprijavljene luksuzne robe čija ukupna vrednost premašuje iznos od 60.000 evra.

Najpre su 3. februara u ručnom prtljagu jednog putnika, koji je doputovao letom iz Ciriha, otkriveni firmirani satovi, nakit i aksesoar, čija je vrednost procenjena na gotovo 55.000 evra, piše u saopštenju Uprava carina.

Prekršaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za carinjenje, zaustavljen 34-godišnji strani državljanin koji je negirao da ima bilo šta da prijavi.

Međutim, detaljnom kontrolom u njegovom koferu pronađena su tri ručna časovnika robnih marki ''Cartier'' i ''Rolex'' u originalnim pakovanjima sa računima, prema kojima njihova ukupna vrednost premašuje 45.000 evra.

Pored toga u koferu se našao i nakit robnih marki ''Fred'' i ''Hermes'', kao i jedna ženska tašna, novčanik i šal ''Hermes'', uz koje su takođe pronađeni originalni računi, na osnovu kojih je utvrđeno da vrede gotovo 10.000 evra.

Sledećeg dana, 4. februara, na prelazu Vrška Čuka u prekršaju su se našla dvojica stranih državljana koji su se iz Bugarske uputili ka Srbiji noseći sa sobom 116 grama težak zlatni nakit koji nisu prijavili.

Iako su obojica izjavila da nemaju ništa da prijave, carinici su tokom kontrole u ličnoj torbici jednog od njih otkrili zlatni nakit vredan gotovo 430.000 dinara, dok se u unutrašnjem džepu jakne njegovog saputnika našlo još nakita procenjenog na skoro 325.000 dinara.

Podsećamo putnike da je najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom i tako izbegnu neprijatnosti i rizik da im one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji nose na sebi ili u prtljagu, tako i na drugu robu veće vrednosti. Ukoliko je reč o prijavljenoj robi čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, njeno carinjenje je moguće na licu mesta, odnosno na samom graničnom prelazu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok