≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasili se iz vrtića nakon, navodnog, silovanja dečaka (6): "Deca su neprimereno istraživala polne razlike"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna

  • 13
Policija Foto: Milena Đorđević

Nakon prijave roditelja policiji da mu je u jednom privatnom vrtiću u Zemunu, navodno, silovan sin (6) oglasili su se iz Uprave vrtića za portal "24sedam"

"Poštovani roditelji,

Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu i obaveštavamo vas sledeće:

Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece.

Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice).

Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor.

Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike među roditeljima.

U cilju jačanja međusobnog poverenja, uz poštovanje privatnosti svakog deteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom.", oglasio se stručni tim vrtića."

O celom slucaju obavešteno je Više javno tužilaštvo u Beogradu, Centar za socijalni rad u Zemunu, Ministarstvo obrazovanja i Uprava vrtića.

Istraga

Policijska stanica Zemun obavestila je danas dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da je njegovo dete od 5 godina ima povrede po telu te da mu je povrede nanelo drugo dete istog uzrasta u vrtiću.

Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrdjivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti.

Video: Uhapšeno 8 osoba osumnjičenih za deljenje maloletničkog pornografskog sadržaja: Akcija Argmagedon

(Telegraf.rs, 24/7)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorzo

    8. februar 2023 | 17:51

    Sve ste vi to fino sročili, da bi skinuli odgovornost sa sebe. Ali ostaviti toliko dugo decu bez nadzora, da se skidaju, istražuju... to je za svaku kaznu.

  • Saša

    8. februar 2023 | 17:37

    Čak i da se prihvati objašnjenje uprave vrtića, a ne može jer ništa gluplje nisam čuo, ostaje pitanje gde su bile vaspitačice kada se to događalo?

  • Seka

    8. februar 2023 | 17:05

    Pa zar ne bi trebalo da su pod nadzorom u vrticu? Samo pitam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA