Vreme čitanja: oko 7 min.

Mladi Rus tvrdi da ga je napao Miša Vacić: "Nisam dirao mural Vagneru, samo natpis Smrt Ukrajini"

Vreme čitanja: oko 7 min.

Pretili su mu, udarali ga i otimali mu pasoš

  • 25
Miša Vacić

Foto: Tanjug// IS Srpske desnice/ Bojan Savić

Na Novom Beogradu brutalno je pretučen Rus Ilja Zernov (19) jer je pokušao da prekreči zid na kome je bio znak plaćeničke grupe "Vagner" ispod kog je pisalo "smrt Ukrajini", piše Blic.

Mladog Rusa je napalo pet lica među kojima je on identifkovao trojicu. Jedan od njih, koji ga je po svedočenju tukao, je predsednik "Srpske desnice" Miša Vacić. Krivična prijava protiv Vacića zbog napada, zlostavljanja i pretnji biće podneta Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Od udaraca mladić danima ima glavobolju i vrtoglavicu. Zadobio je težu povredu uha i oštećen mu je sluh. U medicinskoj dokumentaciji konstatovana je perforacija bubne opne, a portal "Blic" je razgovarao sa pretučenim ruskim mladićem.

Ilja je napadnut 29. januara u Omladinskih brigada kod broja 12 na Novom Beogradu.

- Primetio sam ispod murala grupe "Vagner" slogan "Smrt Ukrajini". Ovaj slogan me je užasnuo, nekako i kao čoveka naljutio. Strašno mi je to jer smatram da su pozivi na ubijanje jedne cele zemlje i celog njenog naroda krajnje neprihvatljivi, neshvatljivi. Uzeo sam sivu boju što je i boja išaranog zida i hteo sam da ceo zid vratim u prvobitni izgled - počinje svoje svedočenje Ilja.

A onda ga je primetio jedan od stanara zgrade. Počeo je da se naginje kroz prozor i dobacuje Ilji. Mladić nije precizno razumeo šta mu dobacuje jer ne zna srpski. Bio je to S. Š,a dok je identitet prvog nasilnika je potvrđen zahvaljujući fotografijama na društvenim mrežama i adresi stanovanja.

- A onda sam video da on telefonira. Želeo sam da odem što je pre moguće da izbegnem sukob. Stanar je izašao i počeo da me juri. Pokušao sam da pobegnem i naglo sam skrenuo u drugom pravcu pokušavajući da ga zbunim. Skoro sam pobegao, ali on je uspeo da dozove još ljudi. Još dva čoveka sa motkama su mi istrčala u susret, zgrabili me i prikovali za ugao zgrade gde je i garaža. Pitali su: "Jesi li ti Ukrajinac?" Odgovorio sam da sam "Rus, Rus" i pokazao pasoš da to dokažem. Bilo je neprijatno. Muškarci su nekoga zvali i pomislio sam da zovu policiju i na trenutak sam pomislio kako ću im objasniti šta sam radio kada ne znam jezik. Bacali su palice, ponašali se neprijatno - priča Ilja u dahu.

A onda su iznova zvali telefonom.

- Ubrzo se pojavio još jedan muškarac. Ugledao sam debljeg čoveka, visina oko 170 cm sa maskom na kojoj je lik Putina. Brzim korakom je išao prema meni. Možda bi nekome način na koji je prilazio taj čovek i sa tom maskom bio smešan. Nisam imao vremena ni da se iznenadim. Čovek je prilazeći snažno zamahnuo i udario me u levo uvo. Zaprepastio sam se! Zazvonilo mi je u glavi i u trentku mi se zaglušilo uvo. Maskirani je izvukao nož i počeo da traži izvinjenje za upropašćeni natpis. Nisam ništa izgovorio i dobio sam odmah udarac i u desno uvo. Čovek mi je preteći pokazao nož i bokser na ruci - priča Ilja.

U ovom napadaču mladi Rus je prepoznao Mišu Vacića.

- Maska koju je nosio nije ona gusto pletena vunena. Prozirna je i video sam crte lica napadača, posebno u profilu. Sa velikom sigurnošću znam da je to Miša Vacić i ne samo po licu koje se naziralo i telesnoj građi. On se često pominje i na fejsbuk stranici napadača i stanara zgrade. Pre napada na mene, 21. januara, Miša Vacić je sa grupom provokatora došao na miting podrške političkim zatvorenicima u Rusiji, na kome sam i ja učestvovao. Nakon mitinga, među fotografijama je bila i jedna na kojoj je Miša Vacić nosio zelenu majicu sa belim slovom "Z". Istu majicu je nosio i čovek sa maskom koji me je tukao. On je sam otvorio jaknu i pokazao mi je znak - navodi Ilja.

Ovaj napadač nije gubio vreme:

- Onoliko koliko sam mogao zbog sličnosti jezika da razaznam oni su govorili da je ovo njihov komšiluk i ja nemam pravo da budem tu. Onda je maskirani napadač počeo da razmenjuje poruke sa "Sergej Rus" i pokazuje mi njegove poruke. Sergej je pisao na ruskom i oni bi mi to pokazivali. Od mene su tražili 500 evra za oskrnavljeni zid. Ja nisam dirao mural Vagneru, samo natpis Smrt Ukrajini. Odbio sam ovu ucenu i rekao da su oni ti koji oskrnavljuju zid, dok ja vraćam njegov prethodni izgled. Rekao sam i da sam baš zbog toga izabrao sivu boju koja odgovara boji fasade zgrade - priča Ilja.

Opet su počeli da mu prete, a onda su tražili moj pasoš da bi ga fotografisali.

- Odbio sam i tražio da se pozove policija. Čovek sa maskom je tada preko Gugl prevodioca napisao da me drže za taoca i da će me pretući ako se ne potčinim zahtevima. Ponovo sam odbio - naglašava Ilja.

Potom dolazi još jedan muškarac, visok (190 cm) i nosi svetlu jaknu. Počinje da vređa. Jedan odlazi.

- Ostali su muškarac sa maskom, muškarac u plavoj jakni i sa naočarima, stanar zgrade S. Š. i visoki muškarac koji je tek bio došao. Njih četvorica su me iz ugla odvukli na klupu. Bacili me na klupu, gurnuli dole i počeli da mi otimaju pasoš. Pokušao sam da dozovem pomoć, ali nikog nije bio u blizini. Odmah su mi stavili i šaku na usta. Nakon što mi je oduzeo pasoš, muškarac sa maskom je fotografisao moje lice zajedno sa pasošem. Čovek sa maskom je pokušao i da me šutne, a u jednom momentu je zgrabio moj telefon i hteo da ode s njim. Zaustavio sam ga - navodi mladić.

Posle batina i maltretiranja, Ilju su pustili da ide nakon provere telefona u strahu da ih nije fotografisao.

Dok je trajalo terorisanje Ilja je uspeo da vidi i telefon napadača sa maskom. Kada je telefon zaključan na ekranu se nalazilo crvenim ispisano "Z za naše". Kada je telefon otključan je fotografija - čoveka sa porodicom.

- On lično Miša Vacić sa detetom na leđima, mislim da je reč o devojčici. Na telefonu su se nalazili crvena značka sa srpskim orlom i tri kamere u nizu na poleđini telefona. Model ne znam - kaže Ilja.

Ilja je student. Nakon maltretranja koje je preživeo u Rusiji jer je učestvovao u akcijama protiv rata došao je u Srbiju.

- Tek sam počeo svoju prvu godinu na univerzitetu. Kada je počela invazija ruske vojske na Ukrajinu, govorio sam protiv rata i protiv Putina. Kačio sam antiratne plakate u studentskom domu, išao na skupove. Bio sam zadržan u policiji, suđeno mi je i kažnjen sam novčano. Posle nekog vremena policija je došla u moju sobu i pretresla me. Pretili su mi batinama, zatvorom i isključenjem sa fakulteta. Oduzeli su mi laptop, telefon, bankovne kartice. Nakon toga sam odlučio da napustim Rusiju. Uzeo sam akademsko odsustvo. Tako sam u martu 2022. došao u Srbiju. Jedno vreme sam radio u fabrici, a onda sam živeo kod prijatelja - glasi Iljina priča o napuštanju Rusije i dolasku u Srbiju.

Ovde nema zdravstveno osiguranje i isprva zbog plaćanja nije hteo da ide u bolnicu. Ali glavobolja nije prestajala niti se vraćao sluh na levo uho. Trpeo sam bolove nedelju dana i odlučio da odem kod doktora ali i ispričam šta mi se dogodilo.

Napadači su rekli Ilji da su oni napisali grafite i nacrtali mural Vagneru. Dok im je Ilja govorio "rat ne dobro", oni su mu, unoseći u lice i gurajući ga, govorili da je "nacista" i "satanista". Govorili su mu da mora da se bori. Ilja je govorio da nikome ništa ne duguje. Pokušao je i sa zapovešću Hristovom "ne ubij". Kako kaže, ništa nije uspelo, nisu odustajali od maltretiranja. Dugo su insistirali na pasošu, a onda su ga nasilno pretresli i fotografisali.

Kako navodi Blic, nakon razgovora sa Iljom i po javnom objavljivanju informacije da će biti podneta krivična prijava Tužilaštvu, od izvora iz srpskih službi bezbednosti dobili su na uvid fotografiju koja potvrđuje navode mladog Rusa. Na fotografiji se vidi kako grupa muškaraca drži stegnute ruke mladića i pored njegove glave otvoren njegov pasoš sa podacima.

Video: Miša Vacić među učesnicima plivanja za časni krst u Zemunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    11. februar 2023 | 17:18

    Pa treba mu objasniti da je on gost, I da nema sta da dira I kreci

  • Pp

    11. februar 2023 | 17:29

    Vratiti ga nazad u njegovu državu pa neka tamo kreči murale, ovde je gost i zloupotrebio je gostoprimstvo. Trebalo je još više da ga prevaspitavaju.

  • Ma jeste

    11. februar 2023 | 17:20

    Neki klinac iz NVO. Propaganda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA