Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužiteljka o maloletničkom kriminalu u Beogradu: Ovo je njen savet svim roditeljima u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najteži slučajevi su oni sa elementima nasilja poput ubistava, teških telesnih povreda, kao i preprodaja ili uživanje opojnih droga, tvrdi Nataša Dubak iz VJT u Beogradu

  • 4
Tuziteljka deca kriminal Foto: Shutterstock

Nataša Dubak, rukovodilac Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kaže za "Telegraf.rs" da maloletnici u Beogradu najčešće čine krivična dela koja su vezana za imovinsku korist. 

Kako bi što manje mladih prestupnika bilo u našoj zemlji Dubak savetuje roditelje da "imaju usaglašene vaspitne stavove".

  • Kojih krivičnih dela među maloletnicima ima najviše?

Najviše krivičnih dela koja vrše maloletni izvršioci odnosi se na dela protiv imovine, poput krađa, teških krađa i razbojništava, mada je u poslednjih nekoliko godina zabeležen blagi pad broja izvršenih krivičnih dela.

Tako je 2020. godine za krivično delo Krađa podneta 261 krivična prijava protiv malolenika, 2021. - 211, a 2022. -185.

Trend opadanja broja krivičnih dela zabeležen je i za Tešku krađu, tako što su 2020. godine postupci za ovo krivično delo pokrenuti protiv 230 malolenika, 2021. protiv 161, a prošle godine protiv njih 125.

Prošle godine imali smo četiri Razbojničke krađe, i 20 Razbojništava, 2021. godine 2 razbojničke krađe i 29 razbojništava, a 2020. godine je 18 maloletnika prijavljeno za Razbojničku krađu i 53 za Razbojništvo.

  • Sa koliko godina su maloletnici krivično odgovorni?

Maloletna lica sa navršenih 14 godina postaju krivično odgovorna.

  • Šta se dešava u slučajevima kada ne mogu krivično da odgovaraju? Da li se tada postupak pokreće protiv roditelja ili staratelja?

U tim slučajevima, kada su krivično neodgovorna lica, na primer, nanela neku štetu, telesnu povredu, delima protiv imovine, ili se radi o posedovanju ili preprodaji psihoakvitnih supstanci, tužilaštvo obavezno o tome obaveštava Gradski centar za socijalni rad radi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti, i o preduzetim radnjama dostavlja izveštaj tužilaštvu. Retko se dešava u praksi, ali je moguće protiv roditelja krivično neodgovornog deteta pokrene parnični postupak za naknadu štete.

  • Koji su slučajevi po vama najteži?

Najteži slučajevi su oni sa elementima nasilja poput ubistava, teških telesnih povreda, kao i preprodaja ili uživanje opojnih droga.

  • Kako se najčešće pravdaju maloletnici?

Maloletnici se brane u skladu sa savetom svojih advokata. Maloletni izvršioci krivičnih dela u krivičnom postupku uvek moraju da imaju branioca, advokata.

  • U koliko slučajeva ima povratnika?

Ne posedujemo statistiku o broju maloletnih povratnika, ali najviše ih ima kod već pomenutih krivičnih dela protiv imovine.

Koji je savet za roditelje?

Savet im je da imaju veću kontrolu nad kretanjem i ponašanjem svoje dece. Takođe je važno da oba roditelja imaju usaglašene vaspitne stavove. Ukoliko primete problem kod deteta treba da se odmah obrate Gradskom centru za socijalni rad.

  • Šta bi želeli da se promeni u Krivičnom zakonu, a tiče se maloletnika?

Smatram da je neophodno da se u zakonu snizi granica krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, s obzirom na povećan broj krivičnih dela koja čine krivično neodgovorna lica, odnosno mlađi od 14 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    14. februar 2023 | 23:58

    A šta je sa onim punoletnim što guraju maloletne da diluju ???

  • Objektivni posmatrač

    14. februar 2023 | 23:27

    Izgleda da dela ima više, da bi se zato trebala spustiti granica sa 14 na 12 godina.

  • Džoni

    15. februar 2023 | 02:25

    Kaže i sama da bi trebalo spustiti sa 14 na 12 godina,a sve samo krađe i razbojništva...ne bih baš rekao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA