Vreme čitanja: oko 1 min.

Više javno tužilaštvo uz pomoć Autonomnog ženskog centra: Smernice za zapošljavanje žrtava nasilja u porodici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj priručnik daje jasne putokaze za ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava nasilja, uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju

  • 0
VJT Foto: VJT

Više javno tužilaštvo u Beogradu uz podšku Autonomnog ženskog centra izradilo je i objavilo priručnik za postupanje koordinatorki iz osnovnih javnih tužilaštava sa područja Beograda, pod nazivom Smernice za posredovanje u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici.

Ovaj priručnik daje jasne putokaze za ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava nasilja, uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju. Smernice su izradjene imajući u vidu da je ekonomska nezavisnost jedan od ključnih segmenata osamostaljivanja, dok zapošljavanje, uz druge vidove podrške, vodi ne samo ekonomskoj nezavisnosti žrtve, nego i njenom oporavku i izlasku iz nasilne zajednice.

VJT Foto: VJT

Naime, brojna istraživanja su pokazala da jedan broj žrtava ostaje u nasilnim zajednicama zato što su ekonomski zavisne od lica koja vrše nasilje prema njima. Pored toga, uz druge oblike nasilja, žrtve su često izložene i ekonomskom nasilju u smislu da ne rade jer mi je to zabranjeno, ili nisu imale uslove da se obrazuju, da traže posao. Uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju, jeste mogućnost koja je predvidjena Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici iz 2017. godine, a sprodjenje u praksi prvo je počelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 2020, godine čiji je primer dorbre prakse prepoznalo Više javno tužilaštvo u Beogradu i dalo nalog svim javnim tužilaštvima primene u praksi.

U toku januara meseca uz podršku koordinatorke za rodno zasnovano nasilje iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjane Mirčić Čaluković, u cilju posredovanje u zapošljavnaju žrtava nasilja u porodici, sva beogradska osnovna javna tužilaštva održala su prvi sastanak kooridnacionih grupa kojima su pored zamenika javnih tužilaca, prisustvovali predstavnici nadležnih odeljenja Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Dogovoreno je da se ovi sastanci održavaju jednom mesečno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA