≫ 

Vreme čitanja: oko 15 min.

Lalićevo svedočenje ostalo u senci rasprave advokata sa sudskim većem: Ostojić kažnjena sa čak 100.000 dinara

Vreme čitanja: oko 15 min.

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje

  • 7

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića održano je danas u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu, ali je prekinuto zbog neprimerenog ponašanja pojedinih advokat.

Ročište se nastavlja sutra.

Srđan Lalić je danas komentarisao fotografije koje su dokaz zlodela klana Veljka Belivuka.

12:10-  Advokatica Ivana Ostojić: "Boli me uvo" 

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Marko Jovanović

Srđan Lalić je potom nastavio sa komentarisanjem foto dokumentacije.

- Ovo na slici su moje patike. Ostale su tu posle ubistva Ljepoje. Nije isključeno ni da ih je neko koristio i naknadno - rekao je Lalić govoreći o fotografiji crnih patika. Tokom nastavka Lalićevog izlaganja, ponovo je došlo do komešanja u sudnici jer su advokati govorili uporedno sa Lalićem koji je govorio o fotografijama.

Sudija je opomenula advokata Dalibora Katančevića da ne remeti red u sudnici i da se povinuje odluci veća, nakon čega su se pobunili i drugi branioci.

Belivuk Suđenje, specijalni sud Foto: Nikola Anđić

Advokat Stefan Jokić pozvao je i ostale kolege da ustanu, na šta je sudija upitala da li on kolege poziva na bojkot.

SUĐENJE BELIVUK DOLAZAK Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić


Advokatica Ivana Ostojić rekla je da, zbog Lalićevog ponašanja, moli da on bude četvrti član veća.

- Razumem da niste zadovoljni odlukom, ali ovakvo remećenje reda vodi nečemu drugom. Remetite red, ne date da se nastavi izvođenje dokaza - rekla je sudija, a advokatica Ivana Ostojić rekla je da smatra da sudija više poštuje okrivljenog svedoka nego advokate.

Sudija je kaznila advokaticu Ivanu Ostojić sa 100.000 dinara zbog nepoštovanja suda jer je, kako je rekla, izgovorila "boli me uvo".

- Sudija, molim Vas da povučete rešenje koje ste doneli. Ovde je bilo mnogo većih skandala, pa nikada niste kaznili. I ja neću da platim tu Vašu kaznu - rekla je advokatica Ostojić.

- Advokatice Ostojić, Vi meni, kao predsedniku veća, kažete "sram te bilo" - odgovorila je sudija na ono što je advokatica izgovorila nakon što joj je ugašen mikrofon.

Sudija je, zbog neprimerenog ponašanja advokata u sudnici donela odluku da današnje ročište bude prekinuto.

Ono će biti nastavljeno sutra.

12:00- Predlog advokata Katančevića

Sudsko veće je donelo rešenje da se odbije predlog advokata Dalibora Katančevića, te će suđenje da se nastavi u maniru u kom je počelo. Sudija je istakla da Lalić nema ulogu komentatora i da bi ga ona verovatno pitala nešto u vezi sa svakom fotografijom. Ono što je sudija je rekla izazvalo je negodovanje među braniocima, a advokat Stefan Jokić istakao je da onda želi da komentarisanje fotografija počne ispočetka, kako bi i on iskomentarisao svaku fotografiju.

Suđenje Belivuk, Miljković Foto: Nikola Anđić

Za reč se potom javio optuženi Marko Miljković.

- Ja bih isto da mogu da komentarišem svaku sliku. Belivuk i ja smo se javljali, ali nam niste dali reč. Da li možemo onda mi da sedimo ovde i da komentarišemo svaku fotografiju? - upitao je Miljković, a sudija im je dozvolila da na fotografije daju komentare.

Tužilac je istakao da može da se komentariše celina dokaza, a ne svaka fotografija posebno.

- Svako će na dokaz izneti odgovarajuće primedbe. Vi sada sprovodite radnju ispitivanja okrivljenog saradnika. Šta znači da mi sada komentarišemo fotografiju po fotografiju? Foto dokumentacija je jedna celina. Nakon Vašeg dela mogu da se postavljaju dopunska pitanja. Necelishodno je da stranke u postupku komentarišu deo po deo dokaza koji se zove foto dokumentacija - rekao je.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja, Marko Miljković Foto: Marko Jovanović

Advokat Vladimir Petrović je rekao da je ispitivanje okrivljenog svedoka završeno i da je to konstatovano, na šta je sudija izjavila da bi okrivljeni saradnik bio otpušten da je došlo do kraja njegovog ispitivanja.

Advokat Nenad Aleksić je dodao da niko ne komentariše fotografije, već da žele da postavljaju pitanja okrivljenom svedoku, te da se sa stadiona brzo prešlo na kuću, a da on "nigde nije video ta ogromna blindirana vrata koja su štitila i od puščanih metaka". Sudija je odgovorila da foto dokumentacija nije hronološki sređena i da posle fotografija kuće u Ritopeku može da bude prikazano još materijala iz Humske.

Sudija je istakla da je "iznenađuju izjave pojedinih branilaca", te da način ispitivanja i pristupanja foto dokumentaciji koji je započet "nije ništa novo u sudskom procesu".

Advokat Miljana Perendija je istakla da je "potpuno nejasno koja faza postupka je u pitanju" i da sudija okrivljenom saradniku ne može da predočava nešto što nije izvedeno kao dokazna radnja. Advokat Jasmin Duštinac rekao je da je u pitanju povreda zakona jer presuda može da se zasniva samo na dokazima koji su izvedeni na glavnom pretresu.

- Dokaz koji nije izveden na pretresu formalno ne postoji. Treba da konstatujete da je izveršen uvid u foto dokumentaciju, a posle svako može da se izjasni o pojedinostima. Svesno pravimo medveđu uslugu sami sebi i bitnu povredu odredbi - rekao je.

Advokat Vladimir Petrović upitao je da li treba da očekuju da će sudsko veće Laliću da predočava "Skaj" dokumentaciju, na šta je sudija odgovorila da "Skaj" nije izveden kao dokaz, dok su fotografije MUP-a izvedeni kao dokaz i to na osnovu predloga odbrane Veljka Belivuka.

Belivuk

Za reč se javio Veljko Belivuk, koji je rekao da ima pitanja u vezi sa fotografijama u vezi sa kojima se Lalić izašnjavao i da za to može da sačeka i da završi izlaganje, pa da pitanja postavi.

- Par minuta sam držao ruku. Niste me videli, bili ste okupirani, jasno mi je. Ali on je sad iznosio nove iskaze. Rekao je da je video drogu ispod neke žute stolice, a nije dva puta ušao tamo - rekao je Belivuk.

Optuženi Marko Miljković pitao je da li se ostaje pri tome da opis fotografije ne može da se vidi.

- Lalić može da vidi da ispod slike piše da je nešto na spratu, pa da on kaže, "jao, da, to je prostorija na spratu" - rekao je Miljković.

Na pitanje branilaca da li će istu foto dokumentaciju predočavati i drugim okrivljenim svedocima, na šta je sudija objasnila da nema potrebe i da oni gledaju tu dokumentaciju dok je Lalić komentariše, te da sva pitanja u vezi sa fotografijama mogu da postavljaju naknadno, kada oni budu ispitivani.

11:10- Pauza

Advokat Stefan Jokić zatražio je od sudije da se Laliću pokazuju samo slike, ali da se ne vidi tekst ispod slike pre nego što on kaže šta se nalazi na fotografiji jer "okrivljeni saradnik čita šta se nalazi na slikama".

Branioci su se takođe požalili da je "svedok okrivljeni dobio ulogu komentatora i da je može on da izvodi dokaze".

Jedan od branilaca zatražio je odluku suskog veća o tome da li će foto dokumentacija da se izvodi na način na koji je započeta, "tako da svedok okrivljeni svaku fotografiju komentariše 's nogu'".

Sudsko veće povuklo se radi odluke, a ujedno je određena i pauza od 30 minuta.

11:05- Lalić o kući u Ritopeku 

Laliću su potom predočene fotografije kuće u Ritopeku.

- Naspram ulaza su stepenice za sprat. Ulazna kapija je visoka. Sa leve strane ja prazna prostorija, a u nastavku je kuhinja. Ispod stepenica su često stajali kombinezoni, a mislim da je tu bio i sef - dodao je Lalić, a na fotografijama se na tom mestu mogla videti polica i sef koji je ugrađen u zid.

Na pitanje sudije kako su ostali tagovi, ako su tako precizno čistili, Lalić je odgovorio da je "došlo do slučajnih propusta" jer je Lazar Vukićević imao ranu na glavi, a kosa mu je bila duga i da se "tačno seća kako je nastao taj trag".

Na pitanje tužioca da li su tragovi krvi Lazara Vukićevića bili u prostoriji čiju sliku gledaju ili u tajnoj prostoriji, Lalić je odgovorio da je Vukićevićev trag ostao u skrivenoj prostoriji i da je on mislio da ga sudija generalno pita kako je došlo do toga da ostanu tragovi i da nije konkretno komentarisao tragove u dnevnom boravku kuće.

10:50- Lalić o fotografijama

U kancelariji se takođe nalazio krevet kao i komoda sa televizorom. Lalić je za tu prostoriju rekao da je u njoj ostavljen telefon pokojnog Gligorijevića, kao i da se ranije u prostoriji nalazila i garnitura.

- Vidite dva televizora. Ovaj na zidu korišćen je za video nadzor, a televizor na komodi je bio za redovnu upotrebu. Bio je i digitalni video rekorder sa kog sam, između ostalog, brisao snimke. Imali smo i kuhinju. U njoj smo držali vage, digitalnu i kuhinjsku, etil alkohol, kofein. Na stolovima se radila priprema i pravljenje spida i razmeravanje narkotika. U peći se nekada i ostavljala droga - rekao je Lalić.

Kada je prikazan aparat sa više antena, Lalić je rekao da je u pitanju ometač sa 12 antena.

- Kacige koje su na fotografijama je trebalo da budu korišćene za ubistvo Mladenčeta, od kog se posle odustalo. Sa kacigama je bio i prigušivač. Iza kuhinje postoji mali hodnik i tu su hladnjače. Postoje dve komore u kojima je isključena struja. Nekada se tu odlagalo oružje i narkotici - dodao je okrivljeni svedok. Za fotografije municije rekao je da nije siguran da je tu municiju uopšte video ili znao za nju. Dodao je da su mnogi koristili te prostorije za držanje narkotika, tako da nisu dirali ono što u prostoriji nisu ostavili.

Droga

Lalić je istakao da su se i kasete za odlaganej garderobe osoblja restorana koristile za skrivanje narkotika i oružja. Za prigušivač koji se nalazi na jednoj od fotografija potvrdio je da je u pitanju prigušivač snajpera koji je doneo Aleksandar Gligorijević, a potom je potvrdio i da je snajper na fotografijama upravo taj snajper o kom je govorio.

Na jednoj od fotografija nalazile su se motke, a Lalić je rekao da su takvim tipom motki nanošene povrede. U pitanju su uglavnom bile drške od lopata i sekira.

- To su kuvane motke. Evo možete da vidite da na jednoj piše "poligraf, 100 odsto radi". U produžetku kuhinje ima prolaz u kom se nalazi jedan sanduk zamrzivač. Kupatilo na spratu suštinski nije bilo u upotrebi, koristili smo dva toaleta dole. Sve te prostoriej su se koristile - rekao je Lalić.

Stadion

Potom se prešlo na pregledanje dokumentacije koja prikazuje spoljašnjost stadiona.

- U pitanju su dva spoljna lokala. Oni nisu deo bunkera - objasnio je Lalić.

Na narednim fotografijama prikazan je ulaz u poslovni prostor.

- To je jedan odvojeni objekat koji je najbliži Humskoj ulici. Fizički je izdvojena od bunkera. Tu su bile odvojene kancelarije, bile su tu dve firme, dve prostorije su korišćene za butik, a jednu je koristio Aleksandar Vučeljić za svoj rent a kar. Tu je spušteni plafon - rekao je Lalić posmatrajući fotografije narkotika, noža i digitalnih vaga koji su pronađeni u plafonu.

Lalić je dodao da je grupa sređivala te dve prostorije koje je koristila i da su jednoj od prostorija bili navijački rekviziti - zastave, megafoni, bubnjevi, pirotehnika.

U plastičnim kesama u jednoj od prostorija policija je pronašla novac, a Lalić je rekao da ne zna ko je odlagao novac u sef. Istakao je da je novac mogao da potekne od butika, prodaje karata ili trgovine narkoticima.

Južna tribina

Lalić je potom govorio o prostorijama ispod južne tribine stadiona.

- Kad uđete u hol, postoji jedna prostorija sa leve strane u kojoj je bila neka mašina, a ima i prostorija desno, koja u produžetku ima još jednu prostoriju. Ja sam tu prošao možda jednom ili dva puta kada sam išao na sprat. Te prostorije su više koristili mlađi navijači i mlađi pripadnici ove kriminalne grupe - rekao je Lalić. Na pitanje sudije da li je video ko je ostavljao kesice sa nakroticima, Lalić je rekao da se to dešavalo na dnevnom nivou. - Ispod stolica u poslenjoj prostoriji su krili oružje i drogu, one su se odvajale na dva šrafa - rekao je Lalić za nekoliko fotografija žutih stolica prišrafljenih za zid. Na fotografijama iz te prostorije nalaze se narkotici, pištolj, ali i vekili broj sekira, mačeta i drvenih motki

10:20- Lalić o "bunkeru"

Sudija je istakla da se vrši uvid u foto dokumentaciju od 4. februara i rekla Laliću da je njegov zadatak da opiše ono što na fotografijama vidi. Kako je rekla, Lalićev zadatak je da opiše prostorije na stadionu u Humskoj, "bunker", opis kancelarije na stadionu kao i mesto na kom je video i tukao I. S.

- Ovo je unutrašnji deo, to su ti separei. Sprave za vežbanje su sa desne strane, bliže prozorskim okvirima. U tom desnom delu je deo sa spravama za vežbanje. Između svakog separea nalaze se žardinjere. Nisu imale formalnu nameru, nego neformalno, da se nešto skloni i sakrije. Iza postera sa igračima na zidu je prolaz koji vodi do kuhinje. U unutrašnjosti šanka se ponekad držala vaga i ponešto od droge - rekao je Lalić.

Dodao je da postoji i kasa sef u plakaru šanka.

- Na kraju teretane je prolaz ka toaletima i prostoriji. U toj prostoriji je I. S. prenoćio. u toj prostoriji se noćilo, znam da je Šejić spavao tu - rekao je Lalić govoreći o prostoriji u kojoj se nalazi krevet, radni sto i stolica i dodao da su u plakaru u toj prostoriji dugo stajale policijske značke. On je ukazao na fotografiju na kojoj se nalaze vrata i istakao da su to "navodna blinda vrata kancelarije" o kojima su Miljković i on pričao i istakao da nisu u pitanju prava blindirana vrata, već sigurnosna vrata.

10:10- Nastavlja se suđenje 

Sud je doneo odluku da se odbiju zahtevi branilaca.

- Razmišljali smo o tome, ali imajući u vidu da su i Hrvatin i Spasojević, slušali iskaz okrivljenog saradnika Srđana Lalića, da su imali uvid u spise predmeta i foto dokumentaciju. Oni će takođe imati priliku da gledaju foto dokumentaciju, a ako budete imali pitanja, možemo posebno da prikažemo - rekla je sudija Beraha.

Branioci su se pobunili zbog sudske odluke, a istakli su da okrivljeni svedoci Spasojević i Hrvatin nisu izneli svoje iskaze, te da ne mogu da komentarišu fotografije, a da niko ne zna kakva je njihova odbrana.

Tužilac je dodao da je saglasan sa odlukom suda jer se sva dokumentacija nalazi u spisima predmeta, te su ih okrivljeni svedoci već videli.

BELIVUK SUĐENJE NASTAVAK, policija, marica, blindirani automobil pod pratnjom Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

10:05- Čeka se odluka

Pre izvođenja foto dokumentacije, za reč se javio advokat Nikola Jerković koji se usprotivio izvođenju dokumentacije.

- Da li je vreme da sada izvadimo foto dokumentaciju? Postoje opravdani razlozi da se od toka odstupi. Kada budemo svi mogli da učestvujemo treba da se pozovu sva tri okrivljena saradnika, pa da zajedno vršimo uvid. Ako sada budemo izvodili, predočavaćemo i drugim okrivljenim saradnicima fot dokumentaciju i četiri puta ćemo da imamo istu dokaznu radnju. Biće efikasnije, ako foto dokumentaciju budemo izvodili na kraju. Predlagali smo da okrivljeni saradnici napuste sudnicu dok jedan od njih priča. Druga dva okrivljena saradnika će moći da prate šta govorio okrivljeni saradnik Srđan Lalić - rekao je Jerković, a njegovom stavu priključio se i advokat Vladimir Petrović.

Sudsko veče se povuklo radi odluke od predlogu branilaca.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Marko Jovanović

10:02- Lalić o ubistvima Mitića i Vukićevića

Pred sudsku govornicu izašao je okrivljeni svedok Srđan Lalić.

Sudija je istakla da, pre uvida u foto dokumentaciju za Lalića ima dodatna pitanja. Ona je ukazala na to da je Lalić u jednom navratu rekao da je, tokom prosipanja ostataka tela ubijenog Gligorijevića u reku, rekao da misli da je Nebojša Janković bio prisutan, dok je drugi put rekao da je to bio Vlade Draganić, Lalić je odgovorio da za Jankovića nije siguran da je bio tu, ali da za Draganića jeste. Na pitanje sudije gde je uništeno telo Nikole Mitića i Lazara Vukićevića, Lalić je odgovorio da je to bilo u skrivenoj prostoriji u Ritopeku, a da je mašina za mlevenje mesa u tom momentu bila u garaži.

- Usitnjavanje je bilo kao i u drugim slučajevima. Kada je mašina bila u garaži, Draganić je uglavnom postavljao folije oko mašine i na zidovima. Ubistvo je vršeno u skrivenoj prostoriji zbog tragova. Da bi se smanjila mogućnost da ostanu tragovi čak je i garaža bila u foliji. I ivice mašine su obavjane folijom. Sve smo radili da ne bi pala neka kap krvi na pod garaže - rekao je Lalić.

Na pitanje sudije da li je nekada nosio neki kačket, odgovorio je potvrdno. Upitan da li ga je nekada nosi naopačke, Lalić je rekao da ga je "uglavnom nosio normalno, ali ga je možda nekad iz šale okrenuo". Upitan kako je bio obučen tokom otmice I. S., Lalić je rekao da je imao kačket u tom momentu, ali da je umeo da okrene kačket da mu ne bi smetao, ali i da ga ne bi zaboravio unutra.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Marko Jovanović

10:00- Sudija donela odluku da se ročište održi

Sudija Vinka Beraha utvrdila da su svi optuženi, njihovi branioci i zastupnici oštećenih prisutni u sudnici u Specijalnom sudu u Beogradu. Konstatovano je da za Lalića optuženi nemaju dodatnih pitanja.

Na današnjem ročištu bi okrivljenom svedoku Srđanu Laliću trebalo da bude predočen materijal u vidu fotografija. Tokom nedelje bi svoje svedočenje trebalo da započne Bojan Hrvatin.

Podsećamo, na ročištima koja su održana 30. i 31 januara, kao i 2. i 3. februara, Laliću su pitanja postavljali optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nemanja Đurić, Vlade Draganić, Miloš Budimir i Nebojša Janković. Time je završeno ispitivanje Lalića od strane optuženih.

Sedam ubistava

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Marko Jovanović

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i pripadnici njegove grupe negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vip

    20. februar 2023 | 10:00

    Okrivljeni postavljaju pitanja? Smejurija. Pa jel im se sudi ili oni sude? Treba ih pustiti da presude sudijama.

  • Vladimir

    20. februar 2023 | 10:57

    Ceo taj kriminal da je zemlja normalna treba raditi kao bubašvabe. Da cak ne smeju glave ni po mraku da izbace .A ovo na ovim slikama neko šepurenje neki stavovi kao da su oslobodioci Srbije nosioci spomenice. Dokle god se ovakvi šljamovi šepure do tada ova zemlja nece biti normalna zemlja.

  • Narod

    20. februar 2023 | 13:03

    Tuzioci su rak rana Srbije. Umislili da su Bogovi, pa nas jasu kao kretene za debele pare koje im mi dajemo. Sve je proslo, pa ce i njihovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA