Vreme čitanja: oko 3 min.

"Imamo sumnje u objektivnost veštačenja": Počelo suđenje vozaču koji je udario Nikolinu (11) iz Kragujevca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada je u pitanju 15 slučajeva dece čiji su se roditelji udružili, niko nije zadovoljan presudom, a neke istrage nisu ni pokrenute

  • 1
Vera i Bogoljub Janković Foto: Marko Jovanović

Nikolina Janković (11) iz Kragujevca poginula je nakon što ju je udario automobil na pešačkom prelazu. Vozač automobila i dalje je na slobodi, a suđenje je počelo 3. marta.

- Imali smo prvo ročište. Sada to ide po ustaljenoj sudskoj proceduri, sledeće je zakazano za mesec dana. Optuženi je dao svoj iskaz pred sudom, kao i mi. Morali smo da izađemo kada je on davao iskaz, a takođe sam ja morala da izađem i kada je govorio moj suprug. Slede iskazi veštaka i svedoka, ali to može da potraje. Zakon je takav da porodica oštećenih nema nikakva prava. Nas u ime države zastupa tužilac. Eventualno naši advokati mogu na ročištu nešto da pitaju, ali ruke su nam vezane. Takav je zakon - kaže za Telegraf.rs Nikolinina majka Vera.

Ona dodaje da su roditelji dece poginule u saobraćaju veoma zainteresovani za sastanak sa Republičkim javnim ružiocem Zagorkom Dolovac koji bi uskoro trebalo da imaju.

- Jako smo zainteresovani za sastanak sa Zagorkom Dolovac i zbog veštačenja zato što u svim slučajevima imamo neke subjektivne sumnje u profesionalnost i objektivnost tih veštačenja. Veštači se uvek brzina deteta, a nama su u Ministarstvu pravde rekli da ona nije toliko relevantna zato što su oni oštećeni. Kako god da je dete išlo, a verujte mi postoji snimak mog deteta koje ne pretrčava, nego regularno prelazi, uvek se veštači brzina deteta i uvek se nekako smanjuje brzina vozača. A mi to ne možemo da dokažemo. To računaju putem softvera, ali od strane nekih veštaka mi je rečeno da su to sve simulacije i da su u pretpostavke dobijene na osnovu softvera - dodaje Nikolinina majka.

Ističe da, kada je u pitanju 15 slučajeva dece čiji su se roditelji udružili, niko nije zadovoljan presudom, a neke istrage nisu ni pokrenute.

- Na osnovu tih slučajeva možemo da dođemo do nekog zaključka o tome kakva je sudska praksa. Čak je i ministarka pravde rekla da bi o toj sudskoj praksi, koja nije zakon, trebalo da razgovaramo sa Zagorkom Dolovac. Sudstvo treba da bude nezavisno, tako da ministarka pravde nije ni mogla da komentariše te sudske odluke. Svi nas podržavaju, ali na kraju ćemo da vidimo šta će da se desi. Ja sam optimistična, ali vreme će pokazati - ističe.

Napominje da su svesni da pred njima može da bude veoma dug proces i da to vide i u slučajevima drugih roditelja čija su deca stradala.

- Imamo slučaj devojčice iz Lebana. U tom slučaju se ni posle godinu dana nisu približili izricanju kazne, iako je u njenoj situaciji sve jasno - zaključuje Vera.

Video: Roditelji poginule dece: Zahtevamo da kazne budu između 15 i 30 godina

Podsetimo, vozaču automobila koji je udario Nikolinu nije određen pritvor. On slobodno može da izlazi iz zemlje, a nije mu oduzeta ni vozačka dozvola.

- Ne znamo da li će, nakon pristizanja rezultata, traženje pritvora ponovo da bude opcija. Kada bi javnost znala sve detalje istrage bila bi veoma uznemirena. On će da dobije vrlo malu kaznu, a na odsluženje kazne će da čeka godinama, što kad imate 70 godina znači da postoje realne šanse da nećete uopšte da odete u zatvor. Mi smo izgubili dete i imamo velike traume. Da vam i ne pričam šta mojim ćerkicama pada na pamet, razmišljaju o tome kako da se pridruže svojoj sestri - rekla je ranije za Telegraf.rs Nikolinina majka Vera Janković.

Video: Ubio je naše dete, a dobio samo nanogicu: Roditelji nastradale Nikoline očajni zbog pravosuđa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    10. mart 2023 | 23:04

    Iz ličnog iskustva, na moju nesreću znam da je ubica, povlašćena kategorija (isti je priznao krivicu u zamenu za uslovnu osudu, a posledica je bila smrtna, u ovom slucaju, pesak nedaleko od pesačkog prelaza). Nema pravde za porodice žrtava, tuzilaštvu su date "odrešene ruke", velika sramota, čast ljudima koji pošteno rade svoj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA