≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Tukli ih, polivali kiselinom i ubili: Više od 40 napada na advokate za 20 godina, mnogi slučajevi nerešeni

Vreme čitanja: oko 10 min.

Mnoge počinioce nije sustigla pravda

  • 12
Goran Petronijević, Dragoslav Miša Ognjanović, Nemanja Stojanović i Vladimir Zrelec Foto-kolaž: Nikola Anđić, Facebook/Немања Стојановић, Tanjug/Sava Radovanović

Advokat Božidar Beronja iz Novog sada napadnut je danas u prepodnevnim satima. Da su napadi na advokate česti, svedoči i činjenica da je u poslednjih 20 godina došlo do više od 40 fizičkih napada, sačekuša i likvidacija advokata, a mnogi od tih slučajeva do danas nisu razrešeni.

Advokata Beronju napala su i povredila dvojica nepoznatih muškaraca i on je tom prilikom zadobio telesne povrede. Iz Advokatske komore Vojvodine naveli su da "sredstva koja su korišćena tokom napada ukazuju na to da je on bio unapred pripremljen" i da se napad povezuje sa obavljanjem adcokatske službe advokata Beronje.

1. februar 2021. - Upucan advokat Arsenije Stefanović

Advokat Arsenije Stefanović upucan je u nogu. Kada je u pitanju njegova situacija, prema prvim informacijama navedeno je da je slučajno pogođen, a njegove povrede bile su lakše.

On je u trenutku napada bio sa jednom osobom koja je od ranije poznata policiji i moguće je da je taj čovek bio meta napada.

15. maj 2020. - Pretučen advokat Goran Petronijević

Advokat Petronijević pretučen je u Njegoševoj ulici na Vračaru zajedno sa sudijom u penziji Novicom Pekovićem.

Do incidenta je došlo oko ponoći kada ih je grupa huligana brutalno pretukla bez ikakvog povoda. Oni su se nalazili u kafiću u blizini ugostiteljskog objekta u kom su sedeli Peković i Petronijević.

Napadnuti su stolicama i stolovima, a napadači su ih i tukli i šutirali. Advokat i penzionisani sudija zadobili su teške telesne povrede, a Petronijević je tada rekao da ne zna ko su osobe koje su ih napale.

26. januar 2019. - Pokušaj ubistva novosadskog advokata

Novosadski advokat Branislav Travica napadnut je na putu u blizini svoje vikendice u Sremskoj Kamenici.

On je tada ispričao da mu je napadač R. B. naoružan pištoljem prišao s leđa s namerom da puca u njega. Međutim, u cevi nije bilo metka. Advokat je takođe rekao da napadača zna od ranije.

Kad je napadač R.B. ponovo repetirao pištolj u nameri da opet puca, Travica ga je uhvatio za ruku, razoružao i savladao. Ceo incident se dogodio pred brojnim svedocima, komšijama i članovima porodice advokata Travice.

Advokat je rekao da sa napadačem nikada nije bio u sukobu, a da ga je napao optužujući ga da brani mafiju. Isti čovek mu je isekao gume na automobilu koji je bio parkiran na blizini mesta napada.

28. januar 2019. - Ranjen Petar Đurović

Petar Đurović, advokat iz Čačka, ranjen je u svojoj advokatskoj kancelariji.

Na Đurovića je iz pištolja Milan J. (68). Advokat je pogođen u stomak i hitno je prevezen u bolnicu, gde je smešten na odeljenje intenzivne nege.

Napadač je uhapšen.

28. jul 2018. - Ubijen Miša Ognjanović

Čuveni Advokat Dragoslav Miša Ognjanović (57) ubijen je u Ulici antifašističke borbe broj 45 i to pred sinom Petrom, a njegov ubica i dalje izmiče pravdi.

Njegov sin je i sam bio ranjen u desnu šaku dok je pokušavao da pomogne ocu. On je pridržavao oca da ne padne.

- Čula sam pucanj, izletela sam na prozor i videla sam komšiju Ognjanovića kako leži na podu u beloj košulji poliven krvlju. Tad sam čula jauke od kojih mi se srce zaledilo. Čula sam kako ga sin doziva i viče "tata, tata". I na njemu sam videla krv - ispričala je tada kroz suze za Telegraf.rs komšinica ubijenog advokata.

Dragoslav Miša Ognjanović Foto: Medija centar Beograd

Prema rečima svedoka ubistva, Dragoslava Ognjanovića upucao je muškarac koji je nosio crni kačket. Komšije koje su videle ubistvo ne mogu da veruju šta se desilo na "pragu njihovog doma".

- Ušla sam u zgradu, i dok sam se pela uz stepenice čula sam pucanj. Okrenula sam se da vidim šta se dešava i videla sam čoveka kako leži u lokvi krvi. Nisam smela da se vratim nazad da vidim o čemu se tačno radi. Uplakana sam ušla u stan i rekla majci da je neko ubijen ispred zgrade i da zove policiju - rekla je uplašena i uznemirena devojka koja je jedva pričala od šoka.

Video: Tapušković upozoravao Ognjanovića da će i advokati postati žrtve

13. septembar 2017. - Ubijen mladi jagodinski advokat

Mladi jagodinski advokat Nemanja Stojanović (27) ubijen je hicima iz poštolja u noći između 12. i 13. septembra 2017. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo.

Napadač je bio skriven i, kada je advokat naišao, u njega je ispalio četiri hica. Prvi hici su Nemanju pogodili u srce, a potom ga je ubica "overio" sa dva hica u glavu.

Od prvog momenta se pretpostavljalo da je ubica pogrešio metu i da je Nemanja slučajno ubijen jer je u to vreme u njegovoj zgradi navodno živeo neki kriminalac koji je vozio "audi", kao i Stojanović.

O pucnjavi ispred zgrade policiju je obavestio jedan od stanara, a krvavi obračun dogodio se u 2.45 sati. Nemanja je poslednje sate života proveo sa prijateljima, pre nego što je postao žrtva. Prema zvanično nepotvrđenim sumnjama, Nemanju je usmrtio profesionalni ubica.

Nemanja Stojanović Foto: Facebook/Немања Стојановић

Milovan Stojanović, otac mladog advokata, ispričao je za medije godinu dana posle njegovog ubistva da svakog dana on i supruga idu u jagodinsku policiju ne bi li videli da li ima pomaka u istrazi. Uprkos tome što su im svi govorili da je rešavanje Nemanjinog ubistva prioritet, zločin do danas nije rasvetljen.

Informacije koje je otac dobio, a koje je otkrio novinarima, ukazivale su na to da je sedam sekundi odlučivalo o sudbini njegovog sina.

- On je te večeri izašao radnim danom, što inače nije radio. Bio je u kafiću u Jagodini u kojem je u tom trenutku bilo još oko 500 ljudi. Među njima je i bio njegov komšija iz iste zgrade sa kriminalnim dosijeom. Njega je Nemanja znao iz viđenja i bili su na "ćao - ćao". Slučajnost je htela da krenu u gotovo isto vreme iz tog kafića. Nemanja je stigao nekoliko sekundi ranije. Zato je ubijen. Greškom - rekao je Stojanovićev otac.

1. decembar 2015. - Ubijen advokat Vladimir Zrelec

Na Vladimira Zreleca pucano je iz automatskog oružja u Ulici patrijarha Varnave na Vračaru. On je prebačen u Urgentni centar, gde je hitno operisan, ali je 25. decembra pogledao povredama.

Više od dve godine nakon ubistva Zreleca, njegov ubica Vladimir Šaranović je bio u bekstvu, sve do hapšenja 9. januara 2018. godine u okolini Zrenjanina po poternici Višeg suda u Beogradu.

On je 2020. godine osuđen na 30 godina zatvora.

Zrelec je više od deset godina vodio različite poslove za crnogorsku braću Branislava i Slobodana Šaranović.

On je braću Šaranović zastupao pred sudovima, ali im je i osnivao i vodio firme.

Zrelec je zastupao Slobodana Šaranovića u Crnoj Gori, dok je bio pod istragom zbog likvidacije Nikole Bojovića, ali je učestvovao i u nekoliko drugih poslova. On je, prema poslovnoj dokumentaciji, bio direktor u kockarskoj kompaniji "Fil-Šar", čiji je vlasnik bio Branislav Šaranović.

27. jul 2015. - Izboden advokat Marko Kastratović

Advokat Marko Kastratović (42) izboden je i opljačkan oko ponoći u haustoru zgrade u Kursulinoj ulici broj 14 na Vračaru.

- Presreli su me ispred poštanskih sandučića u delu haustora u kom je mrkli mrak. Jedan mi je prišao i prislonio nož na obraz, dok su druga dvojica čuvala stražu. Instinktivno sam pokušao da se odbranim i zgrabio sam nož, koji mi je on potom istrgao, posekao me po ruci, a potom ubo u butinu. Uspeo sam da ga udarim iz sve snage i oborim na zemlju, ali su sva trojica ubrzo počeli da beže. Potrčao sam za njima, ali sam tek onda video da mi noga dosta krvari, zbog čega sam morao da se vratim u zgradu i pozovem policiju i hitnu pomoć - rekao je tada advokat.

On je dodao da su mu razbojnici ukrali torbicu u kojoj je pored ličnih dokumenata imao i novac.

Kastratoviću su konstatovane teže povrede, a policiji je rekao da misli da je napad bio nasumičan, kao i da mu u poslednje vreme niko nije pretio.

10. april 2013. - Advokata poprskao kiselinom po licu

Advokat Milan Vujin napadnut je isper ulaza u zgradu u Bulevaru Mihaila Pupina, gde se nalazila njegova kancelarija. Njega je nepoznati mladić poprskao kiselinom po licu.

Advokatu je u pomoć pritrčala koleginica, koja ga je uvela u kancelariju gde je pre dolaska ekipe Hitne pomoći vodom isprao oči. Advokat Vujin zbrinut je na Institut za očne bolesti u Pasterovoj ulici. U trenutku kada je dovezen, bio je u svesnom stanju.

9. jun 2012. - Vukasoviću sipali kiselinu u oči

Advokat Nenad Vukasović, nekadašnji branilac Zvezdana Jovanovića koji je osuđen zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, napadnut je u svojoj kancelariji, kada su mu dva maskirana napadača bacila kiselinu u oči.

Drama je počela kada je crni "pežo 307", bez tablica, sa zatamnjenim staklima, došao ispred advokatske kancelarije u Bulevaru kralja Aleksandra 314. Iz njega su izašla dvojica muškaraca, obučeni u crno i s kapama "fantomkama" na glavi, dok je vozač, isto tako obučen, ostao u kolima. Čim su ušli u kancelariju, napadači su počeli da tuku advokata, posle čega su ga polili kiselinom po licu, a zatim pobegli.

Advokat Vukasović odmah je odvezen u Urgentni centar, gde mu je konstatovan potres mozga. Najveći problem je što mu je kiselina dospela u oči, zbog čega je prebačen na Očnu kliniku.

23. jun 2011. - Ranjen Aleksandar Zarić

Beogradski advokat Aleksandar Zarić ranjen je u Beogradu u junu 2011. godine.

Nepoznati napadač pucao je Zariću u noge pola sata posle ponoći ispred zgrade broj 94 u Ulici Jurija Gagarina, a zatim pobegao u nepoznatom pravcu.

Prema njegovoj tvrdnji, pucala su dvojica napadača, a dva metka su ga pogodila u gornji deo butina. Hitna pomoć ga je prevezla na Vojnomedicinsku akademiju, gde je operisan, a povrede su okvalifikovane kao lake, pa je pušten na kućno lečenje.

Zarić je tokom večeri u kojoj je došlo do pucnjave sa prijateljima bio u kafiću u Novom Beogradu. Posle razgovora sa društvom krenuo je kući automobilom. Ispred solitera u kom živi sa porodicom, izašao je iz vozila i krenuo ka ulazu. Navodno je tada, iza stepenica, primetio dvojicu nepoznatih mladića i čuo kako odbrojavaju "jedan, dva, tri". Sa udaljenosti od oko pet metara napadači su pucala u Zarića.

Suđenje Zoran Marjanović Foto: ATA Images

1. februar 2007. - Ubijen Momir Lazić

Ugledni advokat i dugogodišnji predsednik Opštinskog suda u Senti Momir Lazić ubijen je pre 16 godina, a i dalje niko nije priveden pravdi, iako su zvaničnici policije nedugo nakon zločina uveravali da je slučaj "policijski rešen".

Advokat Lazić likvidiran je u svojoj kući u Ulici Branka Radičevića broj 5 u Senti, u kojoj je posle razvoda živeo sam. Usmrćen je sa dva hica iz varetnog oružja u večernjim satima, a pronađen sutradan u predsoblju kuće koja se nalazi u užem centru Sente.

Lazić nikome nije bio dužan, a koliko se zna, novac mu niko nije dugovao. Pojedinosti i detalji ustanovljeni nakon počinjenog zločina ukazuju na likvidaciju. Poznato je da su mu u glavu ispaljena dva metka, pri čemu je jedan hitac ispaljen u bradu, dok je drugim metkom ubistvo "overeno" u predelu potiljka.

Lazić je u vreme ubistva bio sportski obučen, u kući nije vršena premetačina, niti je ubica išta odneo nakon likvidacije. Da je zasigurno u pitanju planirala likvidacija govori i to da je u na nekoliko metara od tela ubijenog advokata, na lako dostupnom mestu, netaknuto ostalo 40.000 evra.

22. januar 2007. - Advokat iz Valjeva ranjen u obe noge

Advokat iz Valjeva Duško Đukanović povređen je hicima iz vatrenog oružja, ali se nalazio van životne opasnosti.

Na Đukanovića je, najverovatnije iz pištolja, pucala nepoznata osoba, koja mu je nanela prostrelne povrede obe noge zbog kojih je zbrinut na Hirurškom odeljenju Regionalne opšte bolnice.

Đukanović je ranjen kod svoje kancelarije u Tržnom centru na Novoj zelenoj pijaci, odmah pored veoma frekventnog Bulevara vladike Nikolaja, i dela magistralnih puteva za Beograd, Loznicu i Šabac kroz grad.

Oktobar 2006. - Zapaljen automobil advokata

U oktobru 2006. godine nepoznati počinioci zapalili su džip "hjundai terakan" advokata Dušana Gašića iz Jagodine, koji je bio parkiran ispred njegove porodične kuće.

Pod autombil je podmetnut Molotovljev koktel, a vozilo je potpuno izgorelo.

To je bio drugi put da jagodinskom advokatu pale vozilo. U avgustu 2005. godine na sličan način izgoreo mu je "pasat", a počinilac je ostao nepoznat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    10. mart 2023 | 21:36

    Od advokata i izvrsitelja nema vecih neljudi

  • razočaran

    10. mart 2023 | 22:48

    Nema većeg razočarenja nego kad te advokat proda, kad si u teškoj situaciji i veruješ advokatu,otvoriš mu se 100 % a on te proda suprotnoj strani.....!!!!!strašno, užasno,iz kože da iskočiš ,.....

  • Anonymus

    10. mart 2023 | 21:10

    Ima li iko ideju zašto...? Možda ona narodna "Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mi se obijaju..."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA