≫

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saopštenje UO udruženja sudija i tužilaca Srbije sa sednice "Zaštitnici" samostalnosti istu gaze na ulici

Vreme čitanja: oko 3 min.

Udruženje sudija i tužilaca Foto: Telegraf

Pre tačno godinu dana, sa sednice UO poslali smo poruku da se sudi u sudnicama, a ne u TV emisijama i na Tviteru. Nažalost, za godinu dana, ne da se ništa nije popravilo, nego je postalo još gore. Sada se otvoreno, bez rukavica i maski, politički sudi na ulicama i protestima?!

​Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da praskozorje novih ustavnih amandmana i seta pravosudnih zakona otpočinje protestnim šetnjama onih koji žele da kontrolišu nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo. Ako se po jutru dan poznaje...

Oni kažu da žele samostalno tužilaštvo, ali takvo da SAMO oni STALNO njime upravljaju. Nije jasno u kom rečniku su videli da reč samostalno to znači?

​Političke partije i pokreti, pojedini advokati odmetnuti od svojih komora pred kojima im sude zbog nepoštovanja kodeksa i pravila, pozivaju građane da se na ulicama suprotstave - čemu?

Udruženje sudija i tužilaca Foto: Telegraf

Odluci Višeg javnog tužioca u Beogradu da dve zamenice tužioca rasporedi u odeljenje za opšti kriminal. Odluci koja je u svemu u skladu sa zakonom i pravilnikom, a koja se možda kvalitativno nekom ne dopada. Da li to znači da ćemo od sada svaku odluku rukovodioca pravosudnog organa, šefa tužilaštva ili predsednika suda, preispitivati na nekom gradskom trgu pa plenumom određivati ko će suditi banke, ko ubistva, ko silovanja, ko podelu sutekovine, ko starateljstvo nad decom, a ko za primanje mita? Da li ćemo uz mikrofon, kamere, zastavice i transparente pitati okupljene građane šta misle ko bi bio najbolji da sudi ili tuži u nekom postupku. Jesu to evropski standardi koje smo "dostigli" ustavnim amandmanima i novim pravosudnim zakonima? To više liči na neko drugačije društveno uređenje. Stalno se na određenim medijima koji podržavaju i podstiču ovakve neinstitucionalne akcije pominju zapravo "američki standardi"; kao nešto čemu se teži. U tom američkom modelu, javnog tužioca zaista bira narod, biraju ga građani na neposrednim izborima i kada mu građani daju mandat, on sam sebi sastavlja tim tužilaca njima i rukovodi. I koji su NjEMU ODGOVORNI, a on odgovara građanima. Nakon isteka mandata, taj isti tužilac podnosi račun građanima koji se tada, na novim izborima, izjašnjavaju da li su zadovoljni kako je tužilac sa svojim timom štitio javni interes. Ako su bili zadovoljni ponovo će mu ukazati poverenje i dati mu novi mandat, ako nisu jednostavno neće. A kod nas, neki tužioci hoće da budu samostalni ali tako da zapravo budu  nezavisni od bilo koga, da sprovode ličnu politiku, a o trošku države, da nikome ne odgovaraju i da budu na stalnoj funkciji do penzije. Pri tom, hoće i američku verziju da kada im nešto ne odgovara, onda ipak pitaju građane, ali ne na izborima, već na ulicama. I sve to se upakuje pod

parolu "evropskih standarda", preko društvenih mreža se pusti proglas, okači koja neumesna i vulgarna karikatura i svi na ulice.

​UST ostaje dosledno svojim stavovima da ne dozvoli da se provokacijama uvuče u politička prepucavanja i poziva institucije, u ovom slučaju, Državno veće tužilaca i poverenika za samostalnost tužilaštva da u redovnoj, zakonitoj proceduri, radi svoj posao. Ali da ga radi blagovremeno, ažurno i aktuelno jer neće biti puno koristi ako odluku o ovom i drugim pitanjima koja se odnose na pravu zaštitu samostalnosti, donesu kada kontrolori samostalnosti, na ulicama pregaze i ovo malo što je ostalo od pravosudnog dostojanstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA