• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužiteljka uputila jak apel ženama žrtvama nasilja: "Mi smo tu za vas, brinemo o vama i vašoj bezbednosti"

, Telegraf
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Samo multisektorskom saradnjom možemo da zaustavimo nasilje , a svakako i podrška medija je dobrodošla", poručuje Gorjana Mirčić Čaluković

 • 1

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković apeluje na sve državne institucije da se udrže u zajedničkoj borbi u slučajevima nasilja u porodici.

Prema njenim rečima na taj način bi svim žrtvama poslala jednu vaznu i jaku poruku: "Mi smo tu za vas, svi smo tu za vas, brinemo o vama i vašoj bezbednosti".

Javna Tužiteljka Gorjana Mirčić Čaluković

Foto: Nikola Anđić

- Slučajevi nasilja su vrlo kompeksni. Ne samo nasilja u porodici već i svih drugih krivičnih dela koji se mogu smatrati delima rodno zasnovanog nasilja i silovanja i trgovine ljudima, proganjanja, obljube i ostalih... Da bi se oni uspešno rešavali nužna je multisektorska saradnja, dakle saradnja više institucija. Do sada veoma uspešno to rade policija, Centar za socijalni rad i tužilaštvo. Mnogo je bitno u ovaj rad uključiti i zdravstvene i obrazovne ustanove. Više javno tužilaštvo evo u poslednjih par meseci na tome i radi. Na uklučivanju i drugih činilaca u rad ove grupe. Najpre smo uključili Nacionalnu službu za zapošljavanje u smislu ekonomskog osnaživanja žena koje su žrtve nasilja u porodici, sada radimo na uključivanju Domova zdravlja. Oni su veoma važan resusrs jer ne zaboravimo da postoje žene koje se nikada ne obrate ni jednoj od ove tri institucije samo odu kod lekara jer se ne osećaju dobro, jer su imale neke lakše povrede koje nisu želele nikome da prijave, ali im je trebala neka medicinska pomoć. Tako da, su zdravstvene ustanove veoma važan resurs i mi započinjemo produbljivanje te saradnje, jer samo zajedničkim delovanjem svih ovih institucija mi ćemo biti u mogućnosti da što bolje rešimo slučaj. Samim tim mi negde šaljemo i svim žrtvama poruku "Mi smo tu za vas, svi smo tu za vas, brinemo o vama i vašoj bezbednosti".  Jer bezbednost žrtve mora da bude u centru svih naših akrivnosti. Ja ne smem da preduzmem ni jednu radnju, ako ugrožavam bezbednost žrtve, Centar takođe, zdravstvena ustanova takođe. Tako da samo multisektorskom saradnjom možemo da zaustavimo nasilje , a svakako i podrška medija je dobrodošla- poručuje Gorjana Mirčić Čaluković.

Video: Tužiteljka iz Beograda o ženama kao žrtvama nasilnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Perke

  20. mart 2023 | 12:59

  Vama trebaju sinovi i cerke da se brinu o vama, a ne ova gospodja koja je mozda ok, a možda i nije...

  0
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok