≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osuđen Dragoljub Simonović zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću: Dobio 5 godina robije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Simonović, Novaković, Mihailović i Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju

  • 1
Dragoljub Simonović Foto: Marko Jovanović

Viši sud u Beogradu danas je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića osudio na pet godina zatvora zbog optužbi da je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Istovremeno zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima – Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zavtora, aleksandar Marinković na četiri godine i šest meseci, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora.Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu.

U ovom predmetu pored Simonovića optuženi su Vladimir Mihajlović, Aleksandar Mirković i Vladimir Novaković. Tužilaštvo je na prethodnom ročištu ostao pri svojim ranijim završnim rečima, predlažući sudu da Simonovića osudi na kaznu zatvora od osam godina, Mihailović i Novaković na pet godina, dok je za Marinkovića kao direktnog izvršioca predložilo šest godina. Simonović je u svojim završnim rečima rekao da nije kriv, ali da će prihvatiti presudu. Oštećeni Jovanović je umesto završnih reči rekao da će biti kratak i ćutao minut, nakon čega se zahvalio što su mu dozvolili “da se obrati kroz gromoglasnu tišinu”.

Simonovićev blanilac Viktor Gostiljac je tada rekao da niko od okrivljenih nije imao nameru da ugrozi život Jovanovića i njegove supruge, već samo da oštete kola, tvrdeći da okrivljeni mogu da odgovaraju samo u okviru svog umišljaja. Gostiljac je tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio “granice normalnosti”.

Branilac Mihajlovića, Aleksandra Zlatić je za svog branjenika zatražila oslobađajuću presudu. Advokat Marinkovića koji se nalazi u bekstvu je danas izneo svoje završne reči, navodeći da nije dokazano da postoji umišlljaj, kao i da okrivljeni nisu hteli da ugrože život oštećenima, te je za svog branjenika tražio oslobađajuću presudu. Nakon završnih reči svih u postupku, sudija će danas da izrekne drugu prvostepenu presudu.

Nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Simonović, Novaković, Mihailović i Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju. Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivicnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Svi se terete za krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”. Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, a Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. U noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanoviceve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen. Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

(Telegraf.rs, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    20. mart 2023 | 12:37

    Konačno osudjeni ali na male kazne. Ako se budu žalili podići kazne maksimalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA