Vreme čitanja: oko 4 min.

Svedočenjem četiri vojnika nastavljeno suđenje Branku Tuniću: Jednog ubio, njih 14 mučio u logoru Rakitje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sledeće suđenje je zakazano za 12. april * Branku Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je, svedočenjem četvorice vojnika, nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku hrvatskog Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) Branku Tuniću (59), optuženom za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i za zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje, u Zagrebu, septembra 1991. godine.

Prvi je svedočio vojnik B. B. koji tvrdi da je video trenutak kada je jedan od pripadnika Zenge kojeg je nazvao "Šiptar" u podrumu stavio Utržanu pištolj u usta i pucao, prenosi Tanjug.

Pre ubistva, kako je naveo vojnik, pripadnik Zenge je Utržana udario par puta pištoljem po zubima "kako bi proverio da li su zdravi", dodajući da mu je tada naredio da kaže da je Utržan pokušao da mu uzme pištolj tada kada je on pucao na njega.

Svedok R. D. je nabrojao koji su vojnici bili prebijani u logoru, precizirajući da se seća jednog pripadnika Zenge koji je imao brkove i zvali su ga Branko.

Vojnik G. S. je takođe rekao da ih je mučio i tukao čovek kog su zvali "Šiptar", dok je za drugog pripadnika Zenge naveo da je Bosanac i da je on bio dobar prema njima.

Četvrti je svedočio vojnik D. D. koji je rekao da su Branka često zvali "Šiptar" i da ga je on najviše mučio i tukao, te je dodao da mu je Branko jednom nožem vrteo oko očiju preteći da će mu iskopati oči.

Svedok D. D. je takođe rekao da mu je Branko pretio i stavljajući mu pištolj u usta i na slepoočnicu.

D. D. je istu fotrografiju pokazao danas i u tužilaštvu, a kako tvrdi na fotografiji se nalazi Branko, pripadnik Zenge koji ga je tukao i mučio.

Oštećeni D.D. je naveo da ima psihičke poslednice zbog čega pije i terapiju, a dodaje da mu je u logoru ruka bila teško povređena.

Sledeće suđenje je zakazano za 12. april.

Tuniću se sudi u odsustvu

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, a on je poreklom s Kosova i Metohije, iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u koju je Tanjug imao uvid, Tunić se tereti da je od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u Zagrebu, kao pripadnik Zenga zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, kršio pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba koji je tada postojao u Republici Hrvatskoj.

Ovaj sukob, kako se navodi, nije imao karakter međunarodnog sukoba, a vodio se između snaga Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) sa jedne strane i hrvatskih oružanih formacija u koju su spadale jedinice tzv. ZNG i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, sa druge strane.

Tunić i ostala NN lica izvršila su ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno prema vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se.

Zarobljeni vojnici su sprovedeni u objekat Zengi i MUP-a Hrvatskoj u naselju Rakitje, gde ih je Tunić zastrašivao, mučio, telesno povređivao, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA je ubio hicem iz pištolja.

On je, prema optužnici, u više navrata u prostorijama u kojima su zarobljenici boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene M. U, Ž. L, T. N, R. D, D. D, Ž. J, B. B, M. P, S. A, D. S, P. S, G. M, G. S. i G. G. tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, te gumenom palicom po leđima i tabanima.

Vezivao ih je lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, pretio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu, preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

"Sve to je za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i ponižavanje oštećenih", navelo je tužilaštvo.

Potom je 30. septembra 1991. godine, prilikom batinjanja vojnika M.U, Tunić iz pištolja ispalio hitac njemu u glavu, nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je mladić podlegao na licu mesta.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, kaže za Tanjug da se nakon pisanja medija o ovom slucaju, javilo još šest ljudi koji su zlostavljani u Rakitju od strane ovog optuženog.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA