≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jasmina Bajović je ubila muža, a dobila 3 godine zatvora: Ovako je sud obrazložio presudu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sudsko jeće izvršilo je prekvalifikaciju dela u ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora

 • 8
Jasmina Bajović Foto: Facebook

Jasmina Bajović (43) iz Surčina osuđena je na tri godine zatvora zbog supruga Milorada kog je usmrtila ubodom nožem u srce 14. novembra 2021. godine. Njoj se u kaznu računava vreme provedeno u pritvoru, kao i u kućnom pritvoru. Sudsko veće je odbacilo kvalifikacije dela koje su dali tužilaštvo i branilac okrivljene i dalo je svoju kvalifikaciju dela.

Tužilac je zatražio da Jasmina bude osuđena za ubistvo, ali da se u obzir uzmu brojne olakšavajuće okolnosti - da nije ranije osuđivana, da ima troje dece i da se dobro držala pred sudom - a da otežavajućih okolnosti nema. Punomoćnica oštećenih bila je nešto oštrija i rekla da je "odbrana data da bi se umanjila krivica", kao i da bi Jasmina "barem jednom prijavila supruga da je istina da je bila zlostavljana".

Jasminini sinovi nisu se priključili krivičnom gonjenju majke.

S druge strane, Jasminin branilac ispričao je da je Jasmina, kao dete iz verski mešovitog braka, bila odbačena od obe strane šire porodice, da joj je otac preminuo, a da ju je majka zlostavljala.

- Za Milorada se udala sa 18 godina kako bi se sklonila od majke. Nije ni slutila da će i u braku da bude zlostavljana i nije umela da se izbori sa tim. Jasmina je trpela nasilje i Miloradov poročan život - rekao je branilac.

On je istakao da se ne radi o ubistvu, da je Jasmina bez svoje krivice dovedena u stanje razdraženosti, što je potvrdio i njen sin. Dodao je da je "u pitanju teška telesna povreda opasna po život usled koje smrt može da nastupi, ali ne mora".

- Ona je nanela samo jednu ranu, bez namere da ga ubije. Odmah je pokušala da otkloni štetne posledice i pokazala je kajanje. Predlažem da bude kažnjena minimalnom kaznom od godinu dana i tri meseca zabrane napuštanje stana, imajući u vidu sve olakšavajuće okolnosti. Sud bi trebalo da izvrši prekvalifikaciju dela u tešku telesnu povredu na mah sa smrtnim izsohom - rekao je branilac.

Jasmina se u suzama obratila sudu, ističući da se kaje zbog toga što je uradila i da "nije prošao dan da nije mislila o tome i kajala se". Sud je zamolila da joj izrekne najblažu kaznu kako bi mogla da bude sa decom.

Sud obrazložio presudu

Sudsko veće je odbilo oba predloga kvalifikacije dela i dalo svoju kvalifikaciju - ubistvo na mah, osudivši Jasminu na tri godine zatvora.

- Ona je, ne svojom krivicom, dovedena u stanje razdraženosti. Iz kuhinje je uzela nož i zadala mu jednu ubodnu ranu, time probivši prednji zid desne srčane komore. Suprugu je nanela tešku telesnu povredu opasnu po život, nakon koje je usledila smrt, te je izvršila ubistvo na mah. Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju tužilaštva, ali ni odbrane. Krivično delo izvršeno je u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Ono je posledica stanja koje je okrivljena godinama trpela. Odlučili smo da delo kvalifikujemo kao ubistvo na mah. Kazna za to delo je od jedne do osam godina i smatramo da je kazna od tri godine pravedna - obrazložila je sudija.

Branilac okrivljene, kao i ona sama, imaju 15 dana prava na žalbu na presudu od momenta kada dobiju dokumentaciju sa ročišta na kom je izrečena presuda.

Video: Devojka (20) ubila dedu: Zadala ubode nožem, sa lisicama na rukama otkrila motiv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sibin

  28. mart 2023 | 08:55

  Taj sudija je za lecenje, znaci sad svako ko trpi nasilje ima alibi da ubije supruznika i dobije 3 god,ja bih i tog sudiju u zatvor jer za bolje nije!!!!!

 • Marija

  28. mart 2023 | 08:39

  Kakva god da je tri godine za ubistvo je malo

 • Hogar

  28. mart 2023 | 09:15

  SUDIJA JE MALTE NE POMILOVAO I POSLAO.PORUKU UBIJAJTE ZENE MUZEVE SLOBODNO .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA