• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovije informacije o stanju devojčice (8) koju je otac držao zarobljenu: Nije išla u školu, ni kod lekara

, Telegraf
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uroš Pašajlić, koji se sumnjiči da je ćerku držao u zarobljeništvu, juče je priveden a sutra će izaći pred tužioca

 • 10
Uroš Pašajlić, nasilje u porodici

Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Devojčica (8), koju je, kako se sumnja otac Uroš Pašajlić držao zarobljenu u stanu na Zvezdari, kako saznajemo, stabilnog je zdravstvenog stanja, što ohrabruje u ovom slučaju nad kojim je Srbija zanemela.

Ona je, da podsetimo, nakon što se saznalo za ovaj slučaj, smeštena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, dok je njen otac nakon četiri dana potrage za njim pronađen juče, i sutra će da bude saslušan.

Devojčica, koja, ispostavilo se, nikada nije ni išla u školu, u kliniku u Tiršovoj ulici je primljena, kako nam je juče rečeno u toj ustanovi, radi rehidratacije i realimentacije, koja joj je  neophodna zbog stanja teške i dugotrajne pothranjenosti.

Da je otac drži u stanu saznalo se kada je Ivana L. (45), sa kojom je bio u emotivnoj vezi, sa razbijenim nosem i podlivima ispod oka došla u policijsku stanicu i prijavila ga za nasilje.

"Ona je došla sva isprebijana i krvava. Prijavila je da ju je Uroš pretukao, da nasilje traje i da je u stanu devojčica koja ima 8 godina i koju drži kao roba. Policija Palilula je otišla na mesto i zatkela strašan prizor. Dete je spaseno, a on je pobegao", rekao sagovornik iz istrage ovog slučaja za Telegraf.rs.

Devojčica nikada nije išla kod lekara, niti u školu. 

Kako su u Ministarstvu prosvete objasnili ona nikada nije ni bila upisana u školu, a zato škola i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne. Preciziraju i da evidenciji o deci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi opština.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju obećali su da će utvrditi ko je napravio propust.

"Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je da ćemo izvršiti nadzor nad stručnim radom gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe ćemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja", ističe Vukota Vlahović, Ministarstvo za brigu o porodici.

Do sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica - dete (2015) odlukom suda povereno na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

Uroš Pašajlić, Nasilje u porodici, Zvezdara, Mirijevo

Foto: Facebook

U Prvom osnovnom sudu, međutim, kažu da presudom dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 5.aprila 2016. godine traženo je da se N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a Uroš Pašajlić delimično u odnosu na maloletno dete L.P. Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15.05.2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Uroš delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U.P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava.

Odluka je doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31.05.2017. godine iz kog proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi Uroš Pa ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L.P, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloletnoj L.P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L.P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • kolektivna amnezija

  29. mart 2023 | 20:00

  Službe za socijalni rad NE TREBA da postoje . Primaju platu ,a ne rade baš ništa ,SRAMOTA

  68
  0

  Podelite komentar

 • Milica

  29. mart 2023 | 20:01

  Da li će neko da odgovara za sve što je dete preživelo? Da li ima neko od rođaka ko je znao da ovo dete postoji? Pa ovo je tako strasno, šta je monstrum uradio sopstvenom detetu, da se stidim što pripadam ljudskoj vrsti.

  57
  2

  Podelite komentar

 • Wlada

  29. mart 2023 | 19:12

  Pa tako nam je sa svime u državi. Bitno da neko iz službe za socijalni rad prima platu,a da li radi svoj posao,ma kao da je bitno…

  45
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok