Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove institucije bi mogle da odgovaraju u slučaju zanemarivanja devojčice (8): Tužilaštvo utvrđuje odgovornost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za neke od propusta ministarstva i zastitnik građana vrše provere i nadzor

  • 13
Uroš Pašajlić, Nasilje u porodici, Zvezdara, Mirijevo Foto-Ilustracija: Nikola Tomić, Shutterstock, Ustupljena fotografij

Uroš Pašajlić osumnjičen je da je osmogodišnju ćerku godinama držao zatočenu. Pod lupom za slostavljanje će se osim njega naći i svaka osoba koja mu je pomagala, ali i državne institucije.

Kako navode iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preko policije i drugih državnih organa biće proveren i rad institucija, kako vi se videlo da li će to dovesti do pokretanja novih postupaka.

Tužilaštvo će da izvrši provere kako bi utvrdilo da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u periodu od donošenja presude do pronalaska deteta u stanu, u stanju koje je bilo strašno.

Takođe, biće provereno da li postoje propusti u službi zaduženoj za obrazovanje deteta, odnosno polazak u školu, kao i u radu onih koji je trebalo da devojčicu evidentiraju za primanje vakcine, polazak u predškolsko i u vrtić.

Za neke od tih propusta ministarstva i zastitnik građana vrše provere i nadzor. Oni će zatražiti izveštaje koje će potom dostaviti Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na ocenu radi prodene da li ima krivičnih dela iz nadležnosti Višeg suda, pred kojim postupaju.

Podsetimo, tužilaštvo ispituje i da li je osoba, kod koje se Uroš Pašajlić skrivao do hapšenja, nekako umešana u slučaj koji je potresao čitavu Srbiju.

Istražuje se ko je bio u stanu sa Pašajlićem dok se krio, kao i da li su mu pomogli na bilo koji način da se skriva od policije. Takođe, istražuje se da li su i te osobe, sa kojima je, odnosno u čijim objektima je Pašajlić do hapšenja proveo vreme u srodstvu sa njim.

Kako saznajemo, za neke od tih propusta nadležna ministarstva i zaštitnik građanja već vrše provere i nadzor.

- Policija pokušava da sazna zbog čega je Uroš držao otključan stan i da li je još neko znao za dete koje je gajio u kadi. Kao i to da li je neko ulazio u stan i povremeno detetu davao hranu. Sumnjamo da je neko od komšija znao za dete, ali iz straha slučaj nije prijavio policiji. Ulazna vrata nisu imala bravu. Misterija je zašto je dete držao zaključanu u toaletu, a stan otključan. U skladu sa tim pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih lica koji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloletna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost o svim rezultatima istrage koju sprovodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provera došli drugi državni organi - rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Video: Ovako je otkriveno jezivo zlostavljanje devojčice (8) na Zvezdari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irena

    3. april 2023 | 18:33

    Naravno da nece biti odgovorna ni jedna institucija.Ni do sada nikad nije bila.Vrana,vrani oci ne vadi.

  • Joka

    3. april 2023 | 18:35

    Kao i do sada nista necetne preduzeti.Ne mazite narodu oci.

  • Če

    3. april 2023 | 18:39

    Svi na optuzeničku klupu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA