Vreme čitanja: oko 16 min.

Ovako je pred sudom govorio Hrvatin o klanu Belivuk: Jezivo svedočenje ledi krv u žilama

Vreme čitanja: oko 16 min.

Ispitivanje okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina privodi se kraju, a danas će pitanja da mu postavlja Veljko Belivuk

  • 1
Veljko Belivuk, Marko Miljković TRANSKRIPT Foto: Milena Đorđević, Printskrin: TV Pink

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin privodi kraju svoje svedočenje u okviru suđenja kriminalnom klanu Veljka Belivuka. On je svoje izlaganje započeo 23. februara, i za to vreme otkrio zločine koje je grupa počinila.

Hrvatin je na prvom ročištu, na kom je otpočeo svoje neometano izlaganje, Hrvatin je govorio o hijerarhiji u klanu Veljka Belivuka i momentu svog ulaska u kriminalnu grupu. Detaljno je govorio i o namamljivanju Gorana Veličkoviča, u kom je imao bitan udeo, ali i njegovoj likvidaciji.

Pitali su ga, kako je rekao, da li hoće da "navuče" Veličkovića. Objasnio je da je pristao iz tri razloga, a jedan od njih je novac i dodao da je rekao da, ako ima posao gde ima više para, a treba da se ubije neko iz škaljarskog klana, računaju na njega.

Veličković ga je pitao da mu pomogne da kupi pištolj. Cene oružja tada su skočile, te je sve što mu je Hrvatin ponudio Veličkoviću bilo skupo. Kada je Belivuk istakao da bi mogli da mu prodaju njihove pištolje, otvorila se prilika za novi plan otmice i likvidacije.

- Spustili smo ih na sedeći deo i ja sam ih slikao svojim "Skaj" aparatom. Pitao sam Veljka koju cifru da kažem, rekao je 1.200 evra za oba. Veličković je pristao. Tada odustajemo od prvobitnog plana i u narednim danima planiramo drugi. Dogovor je bio da je Miljković čovek kog znam iz Zabele. On je stariji lik, znam da je diler oružja. Miljković je napravio nalog Matori i ja sam ga Veličkoviću predstavio kao čoveka od kog kupujem pištolje. Bilo mu je sumnjivo to što dobija dva pištolja po ceni jednog. Miljković mi je sa naloga Matori pisao da hoće da mi učini, da mogu ta dva pištolja da prodam sa 2.000 evra i ja te poruke prosleđujem Goranu Veličkoviću. Ja sam mu odgovorio da hoću da učinim prijatelju koji mi se našao kad sam izašao iz zatvora. Hteo sam da vidi da sam dobar sa Matorim, a i da neću da se ugrađujem, pa da budem dobar i sa Goranom. Dopisivanje sa Matorim je trajalo dok Veličković nije otet. Rečeno je da je iz Beograda, ali da ima neke njive u Vrčinu. Razlog je da bismo kupili vreme da spremimo akciju. Zato smo govorili da Matori ima posla oko njiva. Miljković je insistirao da mu prosledim sve poruke, ali ja sam ga dobro poznavao i znao šta treba da pošaljem. Slao mi je i slike nekog starijeg čoveka na traktoru. Slao mi je i slike neke kuće na proplanku i lovačku pušku, kao mi je nudio još oružja. Mene je Matori, Miljković, kroz te poruke savetovao da pazim jer sam tek izašao iz zatvora, da bih mu ja govorio kako verujem Veličkoviću - rekao je okrivljeni svedok.

Kako je objasnio, oko 15 minuta pre vremena nalaženja Veličković mu je rekao da će da kasni, ali da je ipak stigao pet minuta pre vremena.

- Pre nego što je trebalo da izađem na auto-put trebalo je da pišem Miljkoviću da sam krenuo. Nisam pisao, poslao sam glasovnu poruku. U putu sam Goranu rekao da idemo kod Matorog na njivu. Kad smo skrenuli na zemljani put, Goran je prekomentarisao "top mesto". Pričao sam mu o šteku u kolima, da ću mu dati auto da odveze oružje, da ću da mu pokažem kako da otvori. Kad sam stao Goran je izašao iz kola, a ja sam parkirao gepek na gepek i između kola je bilo tri-četiri koraka. Došao je Nebojša Janković sa Nemanjom Đurićem. Ja stojim do gepeka "smarta" kojim sam došao. Goran je do mene. Nemanja Đurić je malo iza Gorana, a naspram mene, do gepeka pikapa je Nebojša Janković koji otvara gepek pikapa, a Goran u tom momentu vadi rukavice, stavlja ih i kreće ka kolima - dodao je.

Istakao je da je Nebojša Janković jednu nogu stavio na tovarni deo i čekao Veličkovića da priđe. U crnom džaku su navodno bili pištolji i Hrvatin je rekao da je verovao da su piššolji tu, ali da je posle saznao da ih nisu ni poneli.


- Nemanja Janković je desnom rukom obgrlio Veličkovića, a Janković ga uzima za ruke i viče "policija", što je bio znak ekipi u kukuruzu da izađu. Goran je pao stomakom na zemlju, kad su izleteli to je bilo peglanje, pumpanje u glavu. Stavili su mu lisice i fantomku. Ja sam mu stao na listove jer se batrgao. Kad su ga navodno hapsili, ja sam se prodrao: "Matori, šta mi uradi ovo, što me  namesti", ali Belivuk mi je prstom pokazao da budem tiši. Na putu sam video "MBW X6" kako blokira izlaz sa zemljanog puta. Belivuk Đuriću i meni ovori da sednemo u "smart" da idemo zajedno u Beograd, ali da ne idemo prvi, nego da krenemo zemljanim putem levo i sačekamo par minuta dok oni ne odu - objasnio je Hrvatin.

Video: Rekonstrukcija ubistva treće žrtve klana Belivuk: Goran Veličković Goksi

"Veličković znao da će ga ubiti"

Na drugom ročištu na kom je iznosio neometano izlaganje, a koje je održano 24. februara, Hrvatin priču započeo detaljima ubistva Gorana Veličkovića.

- Stali smo kod dela kada su se Belivuk i Miljković vratili nakon likvidacije Gorana Veličkovića. Miljković mi je tad saopštio da je Goran shvatio da je došao taj trenutak, da će ga ubiti. Sam je legao, Miljković ga je iz prvog puta ubio sekirom. Tražili su mi Goranov "Skaj" aparat i pisao predstavljajući se kao Goran. Prvo je pisao Koraću, najpre kao Veličković, a posle mu je poslao fotografiju na kojoj je na Goksijevim leđima krvlju ispisano "Korać pi*ka". Čim je Korać video sliku, Miljković ju je obrisao. Napisao mu je: "Tik-tak, vreme ističe i ti ćeš ovako da završiš". Znam da je takođe kucao Kimiju Radisavljeviću, Goranovom drugu, kao i Isoviću kom je rekao da znamo da je u Egiptu sa devojkom i da neće ostati živ - rekao je Hrvatin.

Dodao je da je Veličkovićeva žena sve vreme govorila da iza nestanka njenog supruga stoji Veljko Belivuk.

- Jelena Veličković je bila upoznata sa svime što je radio njen pokojni muž. Pitao sam je da li je Goran imao neku skrivenu nameru, Čikago mi je rekao da je radio sa Koraćem, pa da je hteo da predstavi mene kao čoveka koji će da radi nešto za škaljarski klan. Ona je rekla da nije tako. To bi bilo sve u vezi sa Goranom Veličkovićem. Ima još jedan momenat, o kome ću da govorim naknadno - dodao je.

Govorio o ubistvu Nikole Mitića

Kako je Hrvatin ispričao, Sumnjalo se da se sprema likvidacija Belivuka i Miljkovića, te su svi bili na oprezu i organizovnaa je kontrapratnja kako bi bili spremni da uhvate osobe koje ih prate. Na taj način klan je izvršio otmicu Nikole Mitića. Javljeno je da je "uhvaćen onaj što ih je pratio" i da dođu u na stadion Parzitana.

- Zatičem Nikolu Mitića na ugaonoj garnituri, leđima okrenut ka Senadu Rešoviću. Posle 10-15 minuta je Mitić odvezen sa stadiona. Miljković mi je rekao da ih je Mitić, kada su stali, pretekao i stao. Miljković je izašao iz auta, pitao što ih prati, i levim krošeom ga nabada u glavu. Tada stiže Veljko, obezbeđenje i vode ga na stadion - rekao je Hrvatin.

Kako je rekao, pitao je zašto prati, za koga prati i da li poznaje Šarca. Mitić mu je rekao da ne zna ko je Aleksandar Šarac i da prati za Lazara Vukićevića.

Vukićeviću je, kako je rekao, rečeno da će Mitić biti pušten, ali ga je Belivukov klan ubio.

- Mitić je ležao na stomaku sa lisicama na rukama. Video se da je maltretiran i tučen, bio je između crne i plave boje, već je nastupila mrtvačka ukočenost. Slušao sam šta mi objašnjavaju, šta treba da radim. Na zemlju su stavljali deblji najlon, a okolo kao kesa za đubre, samo malo kvalitetnije. Od početka vrata bi krenuli, sa spoljne strane postavljamo najlon, prebacujemo preko kanapa koji je okačen na kuke na plafonu. Sve ide tako okolo. Kod metalnih vrata je bio ulaz i izlaz iz najlona u kom smo uništavali pokojnikove ostatke. Draganić nije učestvovao u komadanju pokojnog Mitića - rekao je Hrvatin, a potom do detalja objasnio na koji način je Mitićevo telo sečeno i time pripremano za mlevenje u industrijskoj mašini.

Video: Rekonstrukcija ubistva četvrte žrtve klana Belivuk: Nikola Mitić

Ubistvo Lazara Vukićevića

Hrvatin je rekao da su Miljković i Belivuk preko "Skaj" naloga Mila Kapetana pisali Aleksandru Šarcu i Lazaru Vukićeviću, poslali sliku vezanog Belivuka i tražili od njih da dođu da ga ispituju kako bi ih namamili. Međutim, od Šarca su, kako je rekao, odustali i "prebacili su se na Lazara Vukićevića", ali su promenili lokaciju jer su čuli da policija ima informacije da je Veljko Belivuk otet. Istakao je da su smatrali da je Šarac policijski doušnik i da su "tada to i potvrdili".

Kako je istakao, nije bio u kući u Ritopeku tokom Vukićevićeve likvidacije, ali da mu je rečeno da je Vukićević pucao, ali da je "sve dobro prošlo".

- Uveče ili ujutru sam se video sa Nemanjom Đurićem koji mi je predao futrolu sa "Skaj" telefonom Vukićevića sa izvađenom karticom. Rekao mi je da je Vukićević pucao, ali da je sve prošlo kako treba. Rekao sam Miljkoviću da je Lazarov aparat kod mene. U dogovoru sa njim sam poslao par poruka Stefanu Mandiću. Poenta je bila da odložim pisanje do večeri, kada će aparat da preuzmu Budimir i Lalić. Meni je Miljković posle sat vremena nekih pisao i rekao da uništim aparat Vukićevića. Uništio sam Makiškim putem kad se ide, prođe se Ada, kamenom sam uništio, uzeo sam zavezao ga za kamen i sa obale Beograda na vodi bacio u vodu. Dok sam to radio, Miloš Budimir mi je pisao da treba da se ide u nabavku i da učestvujem u prosipanju ostataka Vukićevića - dodao je.

Ispričao je da je, kada su su stigli u kuću, Vukićević je držao ranac u densoj ruci, a u levoj pištolj. Miloš je skočio, ovaj je opalio.

- Uglavnom tukli su ga tu, kako mi je Marko Budimir rekao, kada je on stigao već su ga dobro prebili, bio je polumrtav. Plan je bio da se ispituje, ali zbog te situacije ubili su ga na kraju - rekao je.

Video: Rekonstrukcija ubistva pete žrtve klana Belivuk: Lazar Vukićević

"Radojević pretio porodicama"

Kako je rekao, za Zdravka Radojevića saznaje dok je bilo u Zabeli i rekao je da se Radojević nije zauzeo za Miloša Budimira i njegovu porodicu iako je Budimir preuzeo krivicu za drogu i, prema nejgovim rečima, spominjao je da će mu se osvetiti.

- Braća Budimir su ranije radila za Zdravka Radojevića. Postojao je grafit njegovog pokojnog brata koji su par puta žvrljali.Posle Vukićevića, Belivuk, Miljković, braća Budimir i Lalić odlaze, čini mi se, u Tursku. Pisali su mi da odem da vidim poziciju na kojoj živi Zdravko Radojević i rekli su mi da postavim eksploziv pod njegov auto. Ja sam pristao. Zahtevao sam, pošto ne poznajem te krajeve preko Dunava, da nađu nekog ko će da me odvede do kuće. Poslali su mi sliku njegovog crnog "mercedesa s klase". Posle par sati mi je stiglo da ipak nema ništa od toga. Rekli su mi da se Radojević povezao sa nekim Crnogorcima. Da se promangupirao, da priča javno da će da udari na Marka Budimira i njegovu ženu i decu. Mi smo uvek gledali da radimo profesionalno i da ne širimo to na članove porodice - rekao je Hrvatin.

Dodao je da nije znao način na kog navlače Radojevića da dođe na sastanak, ali da je postojao plan.

- Dva-tri dana ranije mi je Belivuk rekao da imamo akciju i da je moja uloga da sa Nemanjom Đurićem napravim lažni sudar kada Radojević prođe autom sa Nebojšom Jankovićem. Radojevićeva priča je trebalo da se iskoristi, da se izvede lažno pucanje ispred porodične kuće Marka Budimira da bi policija i njegova porodica mislili da je u bekstvu - dodao je.

Kada je došao u kuću, na dvosedu na spratu je zatekao Miljkovića, do njega Zdravka Radojevića i prekoputa Miloša Budimira.

- Dok nismo rešili Radojevića, najviše su pričali braća Budimir i Miljković. Dok sam ja bio u kući niko nije pipnuo Radojevića i rečeno mu je da je o prošao najbolje od svih koji su bili u kući. Savladan je tako što su Belivuk i Miljković izlateli iz dečje sobe. Ovo pričam jer je bila anegdota da su krenuli u isto vreme i zaglavili se u vratima. Nebojša Janković i Draganić su doneli pištolj i municiju i dali mu da sve ispipa, da napuni okvir sa municijom. Kada je to Janković uzeo umotao je pištolj u streč foliju. Iz tog pištolja je trebalo da bude Zdravkovo lažno pucanje na Budimira - istakao je.

Kako je dodao, "Belivuk je pitao ko će da 'reši' Radojevića, a Budimir je rekao da on neće jer mu je to kum".

- Belivuk odlazi ka sekiri. Ja se nisam izjašnjavao da hoću. Belivuk je prišao i jednim darcem ubio Zdravka Radojevića. Pitao me je da li ja hoću nožem da odvojim glavu, rekao sam da hoću. Dobro je to odradio, nožem sam lako odvojio glavu. Tada je ušao Draganić i rekao da nismo napravili kocku od najlona. Stavili smo kocku i krenuli u rešavanje, odnosno usitnjavanje tela - dodao je Hrvatin.

Video: Rekonstrukcija ubistva šeste žrtve klana Belivuk: Zdravko Radojević

"Ljepoju su navukli na blindu"

Na istom ročištu Hrvatin je govorio i o namamljivanju i likvidaciji Milana Ljepoje.

- Znam da su ga navukli, da je dogovor sa Ljepojom bio da dođe da kupi blindu i da je to bila Lalićeva blinda - rekao je.

Kako je rekao, kada je došao u kuću u Ritopeku, Belivuk je rekao da je "Ljepoja bio najjači do sada".

- Belivuk je rekao da je bio najjači do sada. Veljku je bila povređena noga, on je imao neki sistem da udari petom po vilici i tu se povredio. U prostoriji zatičem Draganića, Jankovića, Lalića, Marka Budimira i Tešića. Miloš Budimir je otišao jer je imao koronu. Kocka od najlona je već bila postavljena. Ljepoja je bio vidno razbijen po faci i sedeo je vezanih ruku na stolicu i sa duksom prebačenim preko nogu. Zatičem neki normalan razgovor. Tu je bilo priče o njegovoj pljački u Dubaiju, spomenuli su mi i njegovog kuma čije sam ja ubistvo pripremao sa Belivukom. Miljković me je gore u kući zamolio da proverim sliku na Ljepojinom aparatu i da je to tražio Zvicer. Tražio je da pitam Ljepoju ko je poslao sliku i ko je čovek sa naočarima. Rekao je da je slika poslata iz Crne Gore, ali da ne zna ko je čovek i kad je fotografija stigla. Pao je dogovor da Belivuk, Marko Budimir i ja budemo na Ljepoji, da Draganić i Janković melju, a da Lalić i ostali idu da prospu Ljepoju - rekao je.

Ispričao je da su Ljepoju zadavili kablom i da je Ljepoja pao sa stolice. Kabl su vukli Veljko Belivuk i on.

- U jednom momentu Lalić vuče sa Veljkove strane, a Janković sa moje. Kad smo pustili kabl, kao da je disao još 10-ak sekundi. Ubacili smo Ljepojinu glavu u korito i Belivuk mu je nožem napravio vez od uveta do uveta da potvrdimo da je ubijen. Na isti način smo ga odradili, na isti način su i mleli kao i ostale. Prvo smo odvajali glavu, šake i stopala, a onda pravili rezove od Ahilove tetive do butine kako bi sekirom lakše isekli delove tela. Draganić i Janković su imali problem zbog vlage. Žice su zaledile i mašina je počela da vraća nazad umesto da melje. Kad smo završili Ljepoju, skinuli smo se. Dogovoreno je da Veljko i ja ostanemo u kući. Stvari od kineza nismo bacili, nego smo ostavili da imamo da obučemo sledeći put. Belivuk i ja smo sve vreme sami na spratu kući. Tek tada je krevet, koji je inače bio rasklopljen, bio sklopljen. Belivuk je malo više šetao i sedeo tu, a ja sam špartao jer mi se odužilo - dodao je Hrvatin.

Video: Rekonstrukcija ubistva sedme žrtve klana Belivuk: Milan Ljepoja

"Budimir pokazao korita puna Pukijevih delova tela"

- Za Gligorijevića saznajem na dan ili dva kada je ubijen. Miloš Budimir je došao unezveren na večeru i pokazao mi nekoliko slika korita. Tada prvi put vidim i da je napravljena kocka od najlona. Vidim da na telu piše "izdaja" i "Trajko". Pokazivao mi je slike kad su ga zasecali, pa dva korita puna pripremljenog mesa. Tada mi je rekao da je Gligorijević učestvovao sa Trajkom u atentatu na Belivuka. Rekao mi je i da su saznali da on stoji iza tog mogućeg atentata. Nije mi detaljisao - rekao je Hrvatin.

Dodao je da je Gligorijević rekao da, kada ubije Veljka, ima plan da uzme posao sa travom od braće Budimir.

- Pričali su mi da je Marko Budimir dovezao Gligorijevića u Ritopek. Saznali su i da je izvesni Vesko čovek koji je trebalo da puca sa zgrade. Ja poznajem tog Veska iz zatvora, on je bio drug sa Trajkom. To u vezi sa Trajkom se provlači od tad. Interesujemo se za njega, pa stajemo, ali Veljko i Marko su odlučili da on nije opasnost za njih. To je sve što znam o Gligorijeviću - dodao je Hrvatin.

Video: Rekonstrukcija ubistva druge žrtve klana Belivuk: Aleksandar Gligorijević Puki

O ubistvu na Krfu

- U julu, nekoliko dana pre atetnta na Krfu, sa braćom Budimirom i njihova dva druga sam od strane Marka Budimira pitan da li hoću da učestvujem u poslu i da je u pitanju 250.000 evra. Rekao je da će trebati neke ograde da se preskaču i pitao kako mi je ruka, jer je pre toga operisana. Odbio sam jer nisam mogao. Posle par dana sam pročitao u medijima za Krf, posle mi je potvrđno da je to to - rekao je Hrvatin.

On je naveo da je potom u septembru Dušan Jovanović, kog poznaje iz Centralnog zatvora, sa Markom Miljkovićem u bazi bio desetak minuta.

- Mijković mi je rekao da je Dušan Jovanović, jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Posle nekog vremena smo opet sedeli u bazi, Miljković mu je rekao "zamisli kakvo bi iznenađenje bilo da si se sa Hrvatinom sreo na Krfu".. Na "Skaju" je imao nadimak DOM, rekao mi je i da bi iznenađenje bilo da sam sreo Vladu Vojinovića, koji je isto tada tamo učestvovao. Ja sam se posle hapšenja ove grupe viđao sa Vladom i Dušanom i ispričao mi je da je treći svedok saradnik Nikola Spasojević imao zadatak da im donosi hranu i sve što treba, i rekli su mu da su bili zabrinuti da će ih odati. Rekao bih, Dušan mi je rekao, da je bio i njihov drugar Dijaz, rođak visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana - otkrio je sve detalje ubistva na Krfu.

Otkrio koliko novca je dobio za likvidacije

- Za Veličkovića 10.000 evra, za Lazareivća 20.000, za primopredaju novca 10.000 evra i za Zdravka Radojevića 10.000 evra, ima jedan momenat kada je bilo neko prirodno zadržavanje na stadionu pa sam dobio 300 evra - odgovorio je Hrvatin.

Hrvatin je na narednim ročištima, odgovarajući na pitanja sudije, tužioca, advokata, a potom i Marka Miljkovića, Miloša Budimira i, na kraju Veljka Belivuka, detaljnije govorio o svakoj tački svog neometanog izlaganja. Belivuk će danas da nastavi sa postavljanjem pitanja, a uskoro bi svoje neometano izlaganje trebalo da započne treći okrivljeni saradnik Nikola Spasojević.

(Telegraf.rs)

Video: U sudnici su dvojica optuženih, pušteni da se brane sa slobode: Suđenje klanu Belivuka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    6. april 2023 | 14:53

    A sta ima da mu postavlja pitanja, kad se sve zna, ko je, sta je, jedan MONSTRUM, koga treba osuditi na dozivotnu robiju kao i Miljkovica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA