Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprava: Netačni navodi portala i istoimenog dnevnika da ekonomija OZ Subotica zagađuje jezero Palić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandalozno je da se ceo novinarski tekst bazira na tvrdnjama osobe koja se lažno predstavlja kao uzbunjivač kako bi njegove reči dobile na značaju

  • 0
UIKS UIKS

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode portala Nova i istoimenog dnevnog lista da se sa ekonomije Okružnog zatvora u Subotici ispuštaju fekalije u jezero Palić i obaveštava javnost da uprava tog zatvora nije nijednim svojim postupkom ugrozila životnu sredinu što je i potvrđeno vanrednim inspekcijskim nadzorom.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom od 6.3.2023. godine Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave grada Subotice utvrđeno je da na prostoru Ekonomije OZ u Subotici ne postoje cevi do jezera Palić koje odvode otpadnu vodu u jezero. Inspekcija je po prijavi, prosleđenoj od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, utvrdila i da se na ekonomiji nalaze dve septičke jame čije se čišćenje redovno obavlja preko preduzetnika što je dokumentovano računima.

Pomenuti mediji su bili prema Zakonu o javnom informisanju i medijima u obavezi da pre pisanja teksta kontaktiraju Upravu za izvršenje krivičnih sankcija kako bi proverili istinitost navoda da se sa ove ekonomije ispuštaju fekalije u jezero jer bi dobili sve potrebne informacije kao i uvek do sada, uključujući i zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Tekst je zasnovan isključivo na navodima Đorđa Glušca zaposlenog u Službi za obezbeđenje tog zatvora koji se lažno predstavlja kao uzbunjivač budući da je Uprava rešenjem od 11.7.2022. godine utvrdila da nema elemenata da dobije pravo na zaštitu kao uzbunjivač jer ne postoje razlozi za tako nešto. Skandalozno je da se ceo novinarski tekst bazira na tvrdnjama osobe koja se lažno predstavlja kao uzbunjivač kako bi njegove reči dobile na značaju.

Istina je da je bivši upravnik zatvora Dušan Suvajac protiv Glušca prošle godine pokrenuo disciplinski postupak zbog nedoličnog, nasilničkog i uvredljivog ponašanja prema rukovodiocu, saradnicima i licima lišenim slobode.

Verujemo da je za javnost bitan podatak da je samozvani uzbunjivač Glušac prošle godine uputio pretnje i uvrede upravniku Suvajcu, načelniku Službe za obezbeđenje i nadzorniku zbog čega mu je Osnovni sud u Subotici odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa osobama kojima su pretnje upućene i to zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Žao nam je što autor teksta nije proverio sa dužnom novinarskom pažnjom sve navode sa više izvora na šta ga pomenuti zakon i Kodeks novinara obavezuju. Kao posledicu toga imamo tekst sa teškim optužbama i klevetama na račun bivšeg upravnika koji je tu funkciju obavljao punih 10 godina, poštujući zakon i prava zaposlenih, kao i prava lica lišenih slobode.

Paradoksalno je što je jednim novinarskim tekstom u negativan kontekst doveden profesionalni i lični integritet kolege Suvajca i to samo na osnovu tvrdnje osobe koja je, zapravo, njemu i njegovim najbližim rukovodiocima ugrožavala bezbednost.

Za žaljenje je i to što su prekršeni osnovni postulati cenjene novinarske profesije da se svim stranama omogući podjednak prostor u tekstu, a pred javnošću su namerno zamagljene činjenice koje bitno mogu da utiču na njen stav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA