≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Spasojević opisao logistiku iza ubistava u Atini i na Krfu: Likvidirali 4 visokopozicionirana škaljarca

Vreme čitanja: oko 6 min.

Spasojević je tokom svog izlaganja više puta rekao da je u izvršenju krivičnih dela učestvovao iz straha

  • 0
Specijalni sud, Nikola Spasojević, Alan Kožar, Igor Dedović i Stamatović Stevan Foto: Marko Jovanović, Facebook, vijesti.me/Savo Prelević, MUP

Treći okrivljeni saradnik na suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka Nikola Spasojević na današnjem ročištu je, osim o ubistvima koja su predmet optužnice, govorio i o drugim likvidacijama, uključujući i one u Grčkoj, tačnije u Atini i na Krfu.

Spasojević je istakao da je i sam učestvovao u likvidaciji u Atini. Dogovor je, kako je objasnio, bio da za Grčku krene dva sata pre Veljka Belivuka i da se nađu na prvoj vleikoj benzinskoj pumpi kada se uđe u Grčku preko graničnog prelaza Evzoni. Istakao je da se "Belivuk naljutio na njega jer nije imao novca za taj put", te da su se našli i da mu je Belivuk dao novac.

- Granični prelaz smo prešli u slično vreme, ja sam ih video na graničnom prelazu. Stao sam na pumpi i Veljko je prešao kod mene. Krenuli smo put Atine, tada mi je rekao da idemo tamo. Stigli smo pred jutro. U međuvremenu je kontaktirao sa drugom koji je trebalo da nas sačeka tamo - objasnio je Spasojević.

Potom su zvali taksi i uputili se ka smeštaju gde ih je dočekao Belivukov prijatelj, na "Skaju" upisan kao Rosi. Sutradan mu je rečeno zbog čega su došli u Grčku i da treba da bude likvidiran istaknuti član škaljarskog klana.

- Rekli su mi da se zove Lisac, posle se ispostavilo da je u pitanju Igor Dedović. U narednim danima je dolazio Rosi i neki Holanđanin i vozili su me da opserviram po tržnom centru, ako ugledam Dedovića da javim Veljku preko kriptovanog telefona kako bi poslali ubice. Ubice su Lainović, Milinko Brašnjević, neki Matori i Leptir. Ta druga dva čoveka nisam znao ko su. Nisam ga opazio, ali Veljko je rekao da ćemo imati još jednu priliku i da imamo neku dojavu. Na dan ubistva Veljko je išao sa Rosijem, navodno, u tržni centar da opservira. Ja sam bio u stanu. Javio mi je da spakujem stvari i da ga sačekam - dodao je okrivljeni saradnik.

Kako je objasnio, Veljku je javljeno preko kriptovanog telefona da je izvršeno ubistvo, ali se, tvrdi, nije znalo da su ubijeni Dedović i Stamatović jer je na vestima rečeno da su u pitanju dva ruska državjlanina. Ipak, posle oko 10 minuta stigla je potvrda, te su se sutradan zaputili ka Solunu.

Posle ubistva je dva puta išao u Makedoniju da nosi novac Lainoviću i Brašnjeviću.


- Odneo sam novac u Skoplje i saznao konkretnije detalje ubistva. Rekli su da su prvo prišli za pogrešan sto, a posle toga su mi objasnili da je Milinko Brašnjević prvi prišao Dedoviću i, kako je rekao, "prosuo mu glavu u supu". Kada je Stamatović krenuo na Brašnjevića, Lainović je ubio Stamatović. Drugi put sam poveo tri momka jer je bilo oko 36.000 evra, zlatni roleks sa plavim detaljima. Bile su čeriti koverte sa novcem. Veljko mi je rekao da povedem još tri momka sa staciona, što sam i uradio. Sa mnom su išli Smajli, Pera i Dušan Jemčević. Oni nisu znali gde idu, šta i kome nose. Momke sam ostavio u restoranu na periferiji Skoplja, a ja sam odneo novac - objasnio je.

Kako je objasnio, Lainović je kasnije ubijen od strane Belivukovog klana.

- Ne znam da li su Lainovića ubili pre ili posle Aleksandra Gligorijevića. Ali Veljko mi je rekao da ga pokupim na graničnom prelazu Jabuka i da ga dovezem u klanicu u Ritopeku. Ali nije bilo Lainovića, pojavio se Milinko Brašnjević i rekao da će Lainović da dođe drugi put. Došli smo do stadiona i Veljko mi je pokazao sliku ubijenog Lainovića. Ležao je u krvi, bio je sav izranjavan, nisam mogao da prepoznam da li od vatrenog oružja ili su posekotine, ceo je bio krvav. Rekli su mi da je ubijen "jer je mnogo laprdao". Kad se jednom prilikom napio počeo je da priča da će da radi za onog ko da više novca i zato su ga ubili. Milinko mi je jednom prekao da je Lainovića ubio neki Zema - rekao je Spasojević o ubistvu Lainovića.

Odustao od učešća u ubistvu na Krfu

Spasojević je govorio i o drugoj likvidaciji u Grčkoj, odnosno dvostrukom ubistvu na Krfu i njegovoj logistici. Tamo su ubijeni Alan Kožar i Damir Hodžić.

Belivuk je Spasojevića kontaktirao preko "Skaja" i pitao da li bi došao na letovanje sa tadašnjom devojkom i rekao da njih dvojica treba da "obave neki poslić". On je istekao da je znao da mora da je u pitanju neko krivično delo.

- Rekao sam da nemam novac za putovanje, a on je odgovorio da ne brinem, da će sve da bude sređeno i da samo dođem. Pošto moje vozilo nije bilo ispravno, rečeno je da će Miljkovićev otac da mi da ovlašćenje za "C4" za auto koji je bio kod Struje u rent a karu. Otišao sam sa Miljkovićevim ocem da rešimo to. I krenuo sam ka Grčkoj. Miljković mi je pre toga dao "Nikon" aparat. Išli smo preko Bugarske zbog zatvaranja granica zbog korone. Za mesto na koje je trebalo da idemo sam saznao tek kad smo ušli u Grčku. Veljko je tamo bio sa suprugom i dvoje maloletne dece. Iznajmio nam je apartman poviše njega. Oni su bili do mora, a mi iznad nejgovog smeštaja - ispričao je okrivljeni saradnik.

Alan Kožar Alan Kožar; Foto: vijesti.me/Savo Prelević

Veljko mu je, kako je ispričao, rekao da treba da nađu jednu plažu. Prerušili su se i poneli foto aparat.

- Prerušili smo se, ja sam nosio lanenu košulju i šešir, a Veljko je nosio neku kapu ili šešir. Veljko je na "Skaju" dobio slike neke specifično dugačke plaže koju treba da nađemo. Posle se ispostavilo da je to plaža na Krfu. Veljko je poslao slike kome je trebalo, ali to što smo slikali nije bila ta plaža. On me je posle nekog vremena pitao da li znam da vozim gliser, što sam ja znao. Sa devojkom, Veljkom i njegovom porodicom sam išao na ručak, a Veljko je preko "Bukinga" tražio neku kuću. Saznao sam da juri Alana Kožara kako bi ga likvidirao. Prošlo je par dana i došlo je vreme da idemo na Krf. Veljko mi je rekao da devojci kažem da treba njega da odvezem i da ćemo se vratiti zajedno. Krenuli smo "citroenom C4" kojim sam došao u Grčku. Otišli smo do trajekta za prelazak na Krf i nastavili ka mestu pored gde smo biili smešteni. Tu nas je dočekao Janković - dodao je.

Otišli su, kako je istakao, po egzekutore.

- Bio je jedan mlađi Crnogorac, na "Skaju" je bio Student i jedan stariji čovek. Oni su otišli prvi, a ja sam čekao jednog dečka koji je trebalo da mi donese lažna hrvatska dokumenta. Imao sam ime Marko Salopek i dobio sam dozvolu za čamac i ličnu kartu. Odustalo se od toga da ja učestvujem tako što ću da vozim gliser, a da Veljko i ostali izvrše egzekuciju direktno. Smatrao sam da je jako rizično jer gliser ima GPS i vlasnici obilaze svoja plovila. Poslao je poruku Radoju Zviceru i vratili smo se trajektom. Par dana smo Janković, Veljko, moja devojka Veljkova porodica i ja u Sivoti. Veljko mi je posle rekao da odem do Soluna i da egzekutore odvezem do Sivote. Tu su bili Rosi, Giba i još dva momka - rekao je Spasojević.

On je naknadno spomenuo da je, tokom ubistva Nikole Mitića, mislio da Belivukov klan priprema njegovo ubistvo. Dodao je da se dopisivao sa Belivukom i izvinjavao mu se.

- Odustao sam na Krfu, a znao sam da se u ovoj ekipi greške plaćaju - rekao je Spasojević.

(Telegraf.rs)

Video: Mesto likvidacije u Atini: Ovde su ubice hladnokrvno izrešetale Škaljarce naočigled dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA