≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko će odgovarati za krvavi masakr na Vračaru? Kazna za oca sledi samo u ovom slučaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na pitanje ko će onda odgovarati za zločin kakav Srbija ne pamti kaže da ne postoji osnov po kom neko iz porodice može da odgovara ukoliko je oružje čuvano na sigurnom

  • 24
Hapšenje oca, pucnjava škola, Vračar Printskrin: Telegraf

Nakon što je u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru došlo do nezapamćene tragedije kada je učenik 7. razreda K.K. ubio 8 đaka i domara, a šestoro vršnjaka i nastavnicu ranio, prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu otac izvršioca, V.K. je uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, saznaje Telegraf.rs.

Kazna zatvora za ovo delo prema Krivičnom zakoniku iznosi od šest meseci do dvanaest godina.

Ipak, kako tvrdi advokat Ivan Simić za naš portal, maloletnik i njegovi roditelji ne mogu da odgovaraju za krvavi pir.

- On nije krivično odgovoran. To što sada neko hoće hapšenjem oca da pokrije ono što su uzroci, a uzroci su agresija koja se u kontinuitetu sprovodi u našim medijima u vidu rijaliti programa. Dobili smo ono što smo u društvu i tražili. Struka i nauka su jasne. Do 14 godina dete nije krivično odgovorno - jasan je Simić.

Na pitanje ko će onda odgovarati za zločin kakav Srbija ne pamti kaže da ne postoji osnov po kom neko iz porodice može da odgovara ukoliko je oružje čuvano na sigurnom.

- Kako da odgovara neko iz porodice, po kom osnovu? Za šta da odgovara, što ga nije dobro vaspitao? Roditelj ne može da odgovara, ako je pištolj bio u sefu i adekvatno skladišten. Ako nije može da odgovara za neku vrstu prekršaja i to ako je detetu bio dostupan pištolj - napominje naš sagovornik.

On dodaje i da kao društvo treba da se zapitamo u kom smeru idemo, te da je uzrok tragedije mnogo dublji od pitanja da li će otac odgovarati pred zakoom.

- Oni ne mogu da odgovaraju za ono što je učinilo njihovo maloletno dete - zaključuje Simić.

Podsetimo, kako je saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare, osumnjičeni za masakr je detaljno planirao ubistvo. Prema rečima načelnika PU za grad Beograd Veselina Milića, K. K. (13) je mesec dana planirao ubistvo, a u njegovoj sobi na stolu policija je pronašla spisak đaka i skicu škole koja podseća na crtež iz video-igrica.

Osumnjičeni za masakr je osim oružja kod sebe imao i četiri Molotovljeva koktela.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Moj predlog je da spustimo granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevenka

    3. maj 2023 | 19:29

    Da ja pustim dete zdravo i pravo u školu i da mi ga tamo ubiju i da mi kažete da praktično niko neće odgovarati, secite me gde sam najtanja ako ne bih uzela pravdu u svoje ruke, pa nek bude posle šta bude.

  • Samo kazem

    3. maj 2023 | 19:49

    Gasite Pink odmah rialiti programe i Kristijana kao idola

  • Bat

    3. maj 2023 | 19:48

    Dok imamo ovakve advokate i pravosuđe ništa nije nemoguće. Ljudi bez morala i časti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA