• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sačmare, kalašnjikov i snajper: Ovo su skupe "igračke" kojim se zabavljao dečak pre masakra u školi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaštitna oprema je minimalno oko 200 evra

 • 8
Airsoft, učenik KK

Foto-kolaž: Profimedia THOMAS OLIVA/AFP / Renaud Philippe/Panthermedia, Facebook

Dečak K. K. (13) koji je ubio 8 drugara i čuvara škole aktivno je trenirao airsoft - igra za odrasle u kojoj nose replike pravog oružja, ali ne koriste municiju već loptice u kojima je vazduh. Među modelima za ovaj sport nalaze se i kalašnjikovi, sačmare i snajper. Nažalost, dečak je zloupotrebio svoje veštine koje je naučlo na ovom sportu.

Oružarka Ana Simonović objasnila je danas da je K. K. na treninge "airsofta" dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je kako je navela "antistres igra današnjice" i nema limit u godinama kao ni "paintbol". Simonović je istakla da po njenom mišljenju ne postoji manjkavost po pitanju Zakona o posedovanju oružja i municije, čak smatra da je taj zakon previše strog.

Šta je airsoft?

Puške za airsoft imaju realističan izgled i optimalan rad, postoje one koje su od plastike i one koje su od metala i punog drveta - gde težinom odgovaraju realnom oružju.

Ovo "oružje" ima identičnu i optiku kao bilo koje pravo oružje, jedino što se razlikuje jeste municija - koje u airsoftu nema.

Svi prodavci ovih pušaka i pištolja navode da su replike tog oružja u prodaji zabranjene za mlađe od 16 godina, ali zato na zvaničnom pravilniku piše da je sport zabranjen za mlađe od 18 godina, odnosno da je "licima mlađim od 18 godina zabranjeno učestvovanje na Airsoft susretima koje organizuju članovi Airsoft zajednice Srbije".

Skupa cena opreme

Replike oružja i zaštitna oprema koja je neophodna su skupi. Cene oružja u Srbiji zavisnosti od opreme kreću se od oko 100 evra do preko 500 evra.

Zaštitna oprema je minimalno oko 200 evra.

Ljudi koji treniraju airsoft moraju imati uz sebe i papir koji je neka vrsta dozvole odnosno garancije o "oružju".

Pravila u airsoftu

Strogo je zabranjeno skidanje maske na terenu.

Pre ulaska u “sigurnu zonu” obavezno je odvajanje okvira od replike uz kontrolno “pucanje”.

U “sigurnoj zoni” je strogo zabranjeno “pucanje”.

Replika sve vreme mora biti zakačena za remnik.

Remnik sve vreme mora biti oko vrata igrača.

Nije dozvoljeno:

Skupljanje kuglica sa poda.

Donošenje svojih kuglica.

Korišćenje replika koje nisu klupske.

Korišćenje zaštitnih naočara i maski koje nisu klupske.

Na svakom od sajtova koji prodaju opremu stoji upozorenje da su replike pištolja i pušaka zabranjene za osobe ispod 16 godina.

Inače, otac dečaka je potvrdio da je oružje koje je njegov sin koristio za krvavi pir, bilo u njegovom vlasništvu, saznaje "Telegraf.rs".

- Otac je rekao da je u sefu držao puške i pištolje. Da je sve bio pod šifrom i da mu nije poznato kako je njegov sin istu saznao. Priznao je da je sina sa 12 godina vodio u streljanu i rekao koju. Otac je rekao da se njegov sin osećao odbačeno, ali da ništa nije primetio. Sin mu je često govorio da se nije uklapao u društvo - kaže naš izvor blizak istrazi.

(Telegraf.rs)

Video: Maloletna lica samostalno ne mogu koristiti usluge strelišta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Realno

  4. maj 2023 | 13:36

  Ne treba mešati babe i žabe. Ni jedan Airsoft tim nema maloletne članove. Ne treba mešati Airsoft u ovo. Te replike oružija smo svi mi imali i zvali smo ih "pištolj na metkiće". Ta igračka je takođe mogla da nekom povredi oko, kao i praćka, kao i luk i strela.

  71
  4

  Podelite komentar

 • Maja

  4. maj 2023 | 13:48

  Može roditelj detetu da kupi auto, da li je AMSS kriv ako to dete bez vozačke iz tog auta puca iz vatrenog oružija? Toliko veze airsoft i paintball imaju sa ovim.

  59
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  4. maj 2023 | 18:13

  Kao dugogodisnji ersofer mogu reci par stvari: -1. Treba razdvojiti "rentao opremu par puta" od "aktivno trenirao". Niko iz ozbiljnije airsoft price ne bi pustio maloletnika. -2. Airsoft nije podspesivanje bilo kakvog nasilja, niti paravojni trening. To je adrenalinski ventil koji za cilj ima dobro druzenje, boravak na otvorenom, povezivanje sa ostalim ljudima... -3.FerPlay, postenje, vedar duh, to je nesto sto se na airsoftu potencira pa se moze reci cak i da je viteski sport. -4.pucanje iz replika i pucanje iz pravog oruzija su dve potpuno razlicite stvari. Svako ko je uhvatio repliku u ruke to ce da razume, ko nije napisace ovakav text... Najiskrenije u ime nas airsoftera ostavite tu pricu na miru ili je makar fer i korektno ispricajte!

  16
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA