≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankarka u Novom Sadu ukrala oko pola miliona evra: Ovom "šemom" je tri godine varala preko klijenata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je iskorišćavanjem svog položaja, bez znanja i odobrenja klijenata banke, u njihovo ime aktivirala elektronsko i mobilno bankarstvo...

  • 29
novac hapsenje zena lisice Foto: Shutterstock

M. N. (29) uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, i na taj način protivpravno prisvojila 450.820 evra.

Nju su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Ona se sumnjiči da je kao zaposlena radnica u jednoj banci tokom 2021, 2022. i 2023. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, faslifikovala dokumenta banke, što joj je omogućilo da bez odobrenja i znanja 22 klijenta, neovlašćeno raspolaže sa njihovim oročenim dinarima i devizama i da ista novčana sredstva razoroči bez odobrenja i znanja klijenta.

Kako se sumnja, ona je iskorišćavanjem svog položaja, bez znanja i odobrenja klijenata banke, u njihovo ime aktivirala elektronsko i mobilno bankarstvo, čemu je jedino ona imala pristup, a da klijenti to nisu znali, a zatim je preko svog mobilnog telefona, odnosno putem e-bankinga davala naloge za prebacivanje novca sa računa 22 klijenta na svoje lične račune i tako izvršila transfer novca.

Na taj način, ona je, kako se sumnja, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 450.820 evra čime je, za isti iznos, nanela štetu banci. Takođe, M. N. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, tokom 2021, 2022. i 2023. godine, kako se sumnja, izvršila veliki broj transfera novca koji je zloupotrebom i protivpravno pribavila od 22 klijenta banke, sa svojih ličnih računa na račun jednog pravnog lica, i posredstvom njih je taj novac iskoristila tako što je u velikom broju novčanih transakcija kupovala kriptovalutu litecoin’’.

Potom je, kako se sumnja, preko jedne internacionalne kriptomenjačnice istom kriptovalutom vršila kupovinu i ulaganje u veći broj raznih drugih kriptovaluta i na taj način izvršila konverziju i prenos imovine.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Video: Zavirite u korumpirani raskoš: Uhapšen načelnik saobraćajne policije jer je sagradio vilu od zlata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    18. maj 2023 | 15:39

    Zanima me ko joj je bio uzor

  • Лола

    18. maj 2023 | 16:26

    А може ли се тек замислити шта политичари све раде. Ово је ситниш.

  • Prle

    18. maj 2023 | 16:07

    Ja se pitam koliko novca imaju ti klijenti kada ih je tri godine potkradala, a oni nisu primetili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA