Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo uloge trojice muškaraca u masakru kod Mladenovca: Jedino Uroš odgovara za četiri krivična dela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smrt je sejao iz automatske puške i pištolja po selima Malo Orašje i Dubona

  • 0
Mladenovac, pucnjava, policija ubistvo osumnjičeni U.B.

Foto-kolaž: MUP, Nikola Tomić, Nikola Anđić

Uroš B. (21), koji je osumnjičen za masakr kod Mladenovca, nalazi se na veštačenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a objedinjena istraga se vodi i protiv njegovog oca R.B. i ujaka G.G.

Osumnjičenom mladiću na teret se stavljaju četiri krivična dela. On je 4. maja u smrt odveo osam ljudi, a teško ranio 14. Smrt je sejao iz automatske puške i pištolja po selima Malo Orašje i Dubona.

Uros Blasic, privodjenj, Smederevo

Foto: Nikola Anđić

- Uroš je osumnjičen za teško ubistvo, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmicu i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Jedinstveni postupak se vodi i protiv njegovog oca i ujaka. U petak je saslušan G.G. koji je negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret. Njemu je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Smederevu određen pritvor do 30 dana- rekli su iz Višeg javnog tužilaštvu u Smederevu.

Ujak

Ujak Uroša B., podsećanja radi, uhapšen je zbog nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a i na njegovom imanju nakon svirepog ubistva satima se krio osumnjičeni.

Prema rečima nadležnog tužilaštva, u predstojećoj istrazi biće ispitani svedoci, biće obavljena neophodna veštačenja, kao i preduzete sve druge radnje u cilju utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja.

Otac

Kako je "Telegraf.rs" objavio, R.B. otac osumnjičenog za masakr uhapšen je pet dana nakon zločina.  Njemu se na teret stavlja krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i stavljanje u promet eksplozivnih materija.

On se sumnjiči da je u objektima u kojima stanuje držao veću količinu oružja i municije i vozilo koje je, njegov sin koristio prilikom višestrukog ubistva u Malom Orašju i Duboni.

Prilikom pretresa objekta koje koristi osumnjičeni Radiša, nađeno je nekoliko stotina metaka različitog kalibra, punjene za municiju, jedan pištolj i jedan revolver, kao i 850 grama baruta koji predstavlja eksplozivnu materiju, kao i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Pritvor je predložen i određen zbog opasnosti da će ponoviti delo, uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti. Za krivično delo koje se Radiši Blažiću stavlja na teret zaprećena je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Veštačenje

Uroš B. (21), osumnjičen za smrt 8 i ranjavanje 14 osoba u selima Malo Orašje i Duboni 4. maja ove godine, kako je Telegraf objavio, prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a ukoliko psihijatrijsko veštačenje pokaže da osumnjičeni nije bio uračunljiv u trenutku pucnjave, njemu će biti izrečena - mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, što u "prevodu" znači da kaznu neće izdržavati zatvorsku kaznu, nego će ostati u pomenutoj ustanovi.

"Sa njim trenutno radi najjači tim neuropsihijatara u Srbiji, sudskih veštaka koji svojim posebnim metodama procenjuju njegovo psihičko stanje. Ono što je najvažnije sada je to da se oceni da li je on u trenutku kada je počinio zločin bio svestan ili nije. Ukoliko se dokaže da nije, on će svoju kaznu najverovatnije u Specijalnoj zatvorskoj bolnici da odsluži. Ukoliko se dokaže da je bio svestan, postupak je drugačiji. Kada sud izrekne meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa, ona nema vremensko ograničenje ukoliko toj osobi zbog neuračunljivosti nije izrečena zatvorska kazna. U praksi ta kazna obično traje do kraja života i do sada se nije desilo da neko kome je izrečena ta mera izađe iz zatvorske bolnice na slobodu. U slučajevima kada sud izriče i meru lečenja i zatvorsku kaznu, osuđenik se prvo upućuje na lečenje, a potom ostatak kazne izdržava u zatvoru", rečeno je iz Ministarstva pravde.

Lice prema kome se izvršava mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi podvrgava se psihijatrijskim i neurološkim pregledima, dopunskim kliničkim ispitivanjima, konsultativnim pregledima i intervencijama drugih medicinskih specijalnosti, prema njemu se primenjuje psihofarmakoterapija, grupna i individualna psihoterapija, obavljaju se psihološka testiranja i socijalne ankete, sprovodi se radna i okupaciona terapija, medicinska rehabilitacija i resocijalizacija, kao i evaluacija rezultata lečenja.

Podsetimo, Urošu je po nalogu Višeg suda u Beogradu određen pritvor do 30 dana.

Inače, Specijalna zatvorska bolnica se nalazi u sklopu Okružnog zatvora u Beograda, poznatijeg kao CZ. Na četvrtom spratu zgrade su dva odeljenja psihijatrije, A i B, gde se nalazi 65 odsto onih pacijenata koji su počinili jedno ili više ubistava. Njima je izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, koja ponekad može trajati i doživotno.

Uroš je na saslušanju, navodno, priznao zločin pod izgovorom "da su stvarali zaveru protiv njega".

Hronologiju zločina pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Video: Rekonstrukcija kretanja masovnog ubice Uroša B.: U 2 sela ubio 8 osoba i još

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA