• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznati svi detalji tragedije na Adi: "Maturanti su skočili, a onda su nam rekli da dvojica fale"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladenović je rekao da je u delu gde se tragedija dogodila zabranjeno kupanje čak i kada je otvorena sezona kupanja

  • 0
Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije

Foto: Milena Đorđević

Komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije Marko Mladenović rekao je da je obezeđenje reagovalo odmah nakon što je uočeno da su maturanti uskočili u vodu u utorak na Adi kada su se utopila dva dečaka, ali da za dvojicu njih, nažalost, nije bilo spasa.

On je objasnio da je grupa maturanata koja je skočila u vodu primećena putem video nadzora.

- Između dve i po i tri hiljade maturanata je tog dana bilo na Adi. Oni su na čitavoj teritoriji Ade proslavljali, neki su nažalost ulazili u vodu Savskog jezera. Naše dežurno obezbeđenje je tokom čitavog dana preventivno delovalo i tu decu udaljavalo iz vode. Tako se desilo i kod ovog slučaja, negde oko 17.20 časova naš radnik obezbeđenja koji radi u Centru za video nadzor Ade Ciganlije primetio je veću grupu maturanata, negde oko trideset njih, koji su ušli u vodu skokom sa kajakaških pontona. Odmah je obavestio naše radnike obezbeđenja koji su došli na lice mesta. Decu preventivno udaljili iz vode, tada je prijavljeno da dvoje od njih fale i nažalost epilog celog slučaja znamo - rekao je Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije za portal "b92".

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije

Foto: Milena Đorđević

Kako je Mladenović objasnio, iako nije bilo spasilačke službe jer kupališna sezona nije otvorena, na Adi je bilo prisutno njihovo obezbeđenje i to u većem broju nego što je to inače slučaj.

- Toga dana na Adi nije bilo spasilačke službe s obzirom na to da kupalište zvanično nije otvoreno jer temperatura vode je svega 16 stepeni za razliku od 22 stepena koji su prihvatljivi za bezbedan boravak u vodi. Toga dana, s obzirom da smo znali da je kraj školske godine, očekivali smo pojačanu posetu tako da smo obezbeđenje povećali u odnosu na neke naše dnevne, redovne obaveze. Oni su, narodski rečeno, izginuli čitavog dana da sve one koji su ulazili u vodu, izbace iz vode, čime su rizikovali i svoje živote-  kazao je Mladenović.

On je rekao da je u delu gde se tragedija dogodila zabranjeno kupanje čak i kada je otvorena sezona kupanja.

- Taj deo gde su deca skočila u vodu, i kada je otvorena kupališna sezona, taj deo nije predviđen za kupanje i tu nema spasilačke službe zato što postoje znaci zabrane kupanja jer je taj deo izuzetno opasan jer skokom sa tih pontona automatski ulazite u dubinu koja je negde između četiri i pet metara. Taj deo je namenjen isklučivo vrhunskim sportistima, gde se ubacuju kajaci i veslački čamci u vodu, taj deo nije predviđen za kupanje ni kada je otvorena sezona kupanja - objasnio je komandir Ronilačke službe.

(Telegraf.rs)

Video: Ronilac Marko Mladenović o poplavi u Obrenovcu: Spasao sam trudnicu iz poplave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA