≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukrajinac optužen za pranje novca obratio se sudu u Nišu: Ovo je njegov zahtev

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela

  • 0
Sudija, sudski cekic, siluete Foto: Shutterstock

Ukrajinski državljanin Andrij Naumov (41) kojem se pred Višim sudom u Nišu sudi za krivično delo pranje novca, zatražio je danas da njegova supruga Ana Ravenko ne svedoči, jer bi joj dolazak na glavni pretres ugrozio bezbednost.

- Ukoliko bi ona došla na suđenje, otkrilo bi se njeno prebivalište, pa se protivim njenom saslušanju – kazao je Naumov, nakon čegam su i njegovi branioci, koji su predložili da ona bude svedok odbrane, povukli ovaj predlog.

Bivši ukrajinski obaveštajac uhapšen je 7. juna prošle godine kada je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju jer je u njegovom vozilu pronađeno 530.000 evra. Naumov je danas ponovio da je novac stekao na legalan način te da je neosnovano uhapšen.

- U toku istrage sam dva puta ispitivan o poreklu novca, objasnio sam da se radi o sredstvima poslovnog partnera moga oca, naveo sam i naziv njegovog preduzeća a ništa od toga tužilaštvo nije proverilo. Nije moje da dokazujem da novac potiče iz legalnih tokova nego je na tužilaštvu da dokaže da sam ga stekao nelegalno – rekao je Naumov i zaključio da je on „talac situacije“, aludirajući na to što Ukrajina traži njegovo izručenje iz političkih razloga te onemogućava da u Srbiji dokaže nevinost.

Andrijeve navode dosada je potkrepio samo njegov otac Oleg Naumov koji je u prethodnom delu postupka posvedočio da je sporni novac pozajmio od svog poslovnog partnera kako bi otvorio televizijski kanal. Objasnio je da je zbog rata odustao od ove ideje te da je novac predao snaji Ani Ravenko kako bi kupila kuću u Turskoj gde bi se cela porodica preselila. Iz tog razloga odbrana je predložila njeno saslušanje a nakon povlačenja tog predloga, nevinost Naumova bi mogla da se dokaže jedino saslušanjem zajmodavca Vadima Fridmana i poslovnom dokumentacijom ali, ono u čemu su se složili i tužilaštvo i branioci, zbog situacije u Ukrajini pribavljanje ovih dokaza zahtevaće vreme ukoliko ukrajinski organi uopšte postupe po zamolnicama srpskog pravosuđa. Odbrana je ukazala da je zbog rata u Ukrajini zabranjeno mlađima od 65 godina da napuste zemlju te da sumnjaju da će Fridman moći da dođe na suđenje.

- Vadim je u aprilu saslušan u ukrajinskom tužilaštvu, predao je poresku prijavu za sebe i suprugu, mi smo tražili te dokaze ali se kao i svaki put, to iskomplikovalo. Nisu nam ništa od toga dostavili, Fridmana prikazuju kao nekog mafijaša a radi se o čestitom advokatu – kazao je branilac Momčilo Kovačević.

Tužilac Jasmina Jovančić rekla je da je u toku postupak po zamolnici za Feidmanovo saslušanje te da očekuje da će u najklraćem mogućem roku Ukrajina poistupiti po njoj. Takođe, kazala je da je neophodno proceniti Fridmanovo finansijsko stanje radi ocene verodostojnosti ugovora o zajmu koji je krunski dokaz Naumove nevinosti.

Odbrana je insistirala da se Naumovu ukine pritvor određen zbog opasnosti od bekstva jer se već nalazi u ekstradicionom pritvoru s obzirom na to da srpsko pravosuđe još nije odlučilo o zahtevu Ukrajine za njegovo izručenje. Njegov branilac Olivera Gošić ukazala je da dvostruki pritvor predstavlja „pravni apsurd“ te da bi ukidanje onog određenog zbog dela za koje mu se sudi u Srbiji, Naumova i dalje zadržalo u ekstradicionom. Međutim sudsko veće kojim predsedava sudija Višeg suda Aleksandar Teodosić je ovaj predlog odbilo zbog mogućnosti da Naumovu bude ukinut ekstradicioni pritvor uz navod da okolnosti zbog kojih mu je određena najteža mera za prisustvo suđenju i dalje stoje.

Suđenju je dnas pvi put prisustvovao advokat iz Strazbura Oleksandar Ovčinikov koga je Naumov angažovao u nameri da svoje pravne interese zaštiti pred tamošnjim Međunarodnim sudom za ljudska prava.

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu. Službi bezbednosti Ukrajine te Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih a o njenom zahtevu treba da odluči srpsko Ministarstvo pravde. Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovog advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu.

Za krivično delo pranje novca Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od maksimalno 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA