≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Završnica suđenja Željku Rutoviću 14. jula

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rutović se tereti za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja

  • 0

U Višem sudu u Beogradu danas je za 14. jul zakazano izlaganje završnih reči na ponovljenom suđenju Željku Rutoviću povodom optužbi da je pucao na biznismena Predraga Rankovića, koji je 22. marta 2017. godine u hotelu "Park" ranjen u noge.

Sudija je danas najavila da će tada pročitati izvedene dokaze u dosadašnjem postupku, nakon čega će tužilaštvo i odbrana izneti svoje završne reči. Danas su veštaci psihijatri Svetislav Mišković i Milena Stanković rekli da je Rutović za vreme pucnjave bio u stanju afekta straha visokog intenziteta, što je moglo da dovede do sužene svesti. Do tog stanja je, kako su objasnili veštaci, došlo jer se plašio za svoj i život svog saradnika.

Kazali su i da je terapija koju je Rutović tada pio zbog zdravstvenog stanja mogla da destabilizuje njegovo psihičko stanje, odnosno da ti lekovi mogu da pojačaju agresiju, depresiju i anksionznost.

Veštaci su danas nasamo popričali sa Rutovićem i utvrdili da je on sposoban da prati suđenje.

Ratko Kovačević, stručni savetnik odbrane kazao je da se u potupnosti slaže sa zaključcima veštaka i dodao da Rutović, usled privremene duševne poremećenosti nije mogao da shvati značaj svog dela i nije mogao da upravlja svojim postupcima. Rutović je na jednom od prethodnih suđenja precizirao da ima potpunu amneziju o toku sukoba, usled teške bolesti od koje boluje.

U sudnici je na prethodnom suđenju prikazan snimak sigurnosnih kamera iz hotela u kom je ranjen biznismen, a na kom se vidi da Rutović u jednom trenutku prilazi oštećenom držeći crni predmet, kako je konstatovala sudija, "nalik na pištolj".

Rutović je kazao da se on nalazi na snimku, ali je osporio da drži pištolj, navodeći da je možda držao flašu ili čašu u ruci. Nakon sukoba, na snimku se vidi kako Rutović uzima čaše i flaše sa stola i baca ih na Rankovića.

Rutović je bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a na početku ponovljenog suđenja, 23. septembra, postupajući sudija Višeg suda mu je ukinuo pritvor i pustio ga da se brani sa slobode, nakon čega je Apelacioni sud preinačio tu odluku i odredio mu kućni pritvor sa nanogicom.

Bio je pravosnažno osuđen u odsustvu na dve godine i četiri meseca zatvora zbog ovog obračuna, nakon kojeg je bio u bekstvu do hapšenja krajem juna prošle godine, a posle čega je tražio da mu se suđenje ponovi.

Njegov telohranitelj koji je uhapšen posle incidenta, Neđeljko Mumin, bio je osuđen na dve godine zatvora. On je pušten sa izdržavanja kazne na uslovni otpust.

Rutović se tereti za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

Prema presudi kojom je osuđen u odsustvu, on je 22. marta 2017. godine, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga telesno povredio.

Potom su sa još jednim NN licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Ranković pao na pod. Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina.

Prilikom incidenta u hotelu "Park", upucan je u obe noge. Ranković je vlasnik Hepi televizije i kompanije Imvej u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavio fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom 1990-ih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA